Nebát se mluvit k těm co mohou jednat

V New Yorku se tento týden konal další summit spojených národů věnovaný klimatickým změnám. Stejně jako každý rok se na něm sešly hlavy států a přední politické špičky, aby diskutovaly změnu. Stejně jako v minulých letech skončí pravděpodobně vše opět u diskuze a slibů, bez reálné akce. O to více mne oslovila řeč Leonarda Di Caprio, který adresoval politikům jasnou zprávu.

Nevím, do jaké míry si budete moci vychutnat slova, která tento herec do publika namířil, celá řeč je samozřejmě v angličtině, ale vyřkl naprosto přesně názory nejen své, ale i velkého množství obyvatel této planety, včetně mých vlastních.

Zde je samotná řeč:

https://www.youtube.com/watch?v=vTyLSr_VCcg

Nosnou myšlenkou bylo srovnání povolání herce, jako někoho kdo hraje a vlastně předstírá, že je někým, kým ve skutečnosti není, a povolání politika.

Na rozdíl od herců, by politici neměli svou činnost stavět na předstírání něčeho, co ve skutečnosti nejsou, či co nedělají a měli by začít aktivně jednat.

Kandidáti na pražské zastupitele tak dle svých předvolebních plakátů už činí, budou totiž "čistit město", a proto se těším, až je uvidím v pracovních oděvech v ulicích. I tak může vypadat důsledek úspory na odpadovém hospodářství, o které jsem psal ve svém čtvrtečním příspěvku.

Hry s emisními povolenkami, které jen přesouvají stejný, resp. stále se zvětšující objem znečištění, z jednoho místa planety na druhý, stejně jako hry na ekologii pořádané v rámci podobných shromáždění, nejsou řešením, pouhou zástěrkou skutečnosti, že se v realitě vlastně nic nezlepšuje.

Nosným prvkem podnikání, politiky a samozřejmě i ekonomiky je profit a to profit za každou cenu, bez ohledu na následky. V domnění, že následky nás nedoženou, je jediným co se zvyšuje počet "marketingových" resp. vzhledových aktivit, které dělají firmy, státy a politiky "zelenější".

V tomto týdnu jsem měl možnost se účastnit konference o biodiverzitě. Všechny příspěvky až na jediný, výše uvedené jasně potvrdily. Cílem společností je najít nástroj, který by je odlišil od konkurence a nabídl možnost realizace většího objemu zakázek a to i přesto, že tento objem bude znamenat na 20-40 let významný zásah do ekosystému a to nejenom lokálního, ale i globálního.

Zelené stopy businessu jsou jen na papíře a v okamžiku, kdy dojde na lámání chleba, je profit vždy tou košilí, která je bližší než kabát.

Základem podnikání je profit, to je naprosto jasné, ovšem je skutečně nutné dělat věci stejně, jako tomu bylo před 100 lety? Je nutné dále budovat další doly, kácet další stromy jen proto, že se to tak dělalo.

Nebylo by zapotřebí se podívat kolem sebe, vždyť všechny ty věci a materiály které se těží, jsou už dávno dostupné „na povrchu“. Jsou v přístrojích, zařízeních, materiálech, které už existují a často jsou na konci svého původního života.

Námitka na ohrožení profitability je výmluvou značící neznalost a snahu nic neměnit. 

Dám příklad z logistické praxe. Nová paleta Vás stojí 200-300 Kč/ks dle typu, množství apod. Použijete-li paletu již použitou, dáte za prostředek o stejné funkčnosti 30-50,-Kč/ks. Kde je prosím ona zmíněná ztráta profitu? V desetinásobném snížení ceny?

To není virtuální diskuze, to je realita. V jedné z přednášek v rámci TED byl tento stav označen výrazem, resp. spojením - doly na povrchu (on ground mines) a tím právě toto bohatství je.

K tomu, že se tyto „doly“ nevyužívají téměř vůbec, přispívá i to, že změna by měla negativní vliv na profitabilitu úplně jiných skupin lidí a to těch, kteří na zachování a zhoršení stavu budou dále vydělávat. Těžaři, Důlní společnosti, Banky, Odpadové společnosti, politici a mnoho dalších.

Je rok 2014 a budeme-li chtít aby následné generace psaly i rok 3014 (či možná 2114) je nutné jednat a změnit přístup. Mluvení a konference jsou k ničemu, není-li výsledek aplikován do praxe a není-li tento radikální změnou.

Skončím opět u Leonarda Di Caprio a to tím, co ve své řeči neřekl. Nenastane-li změna, mohl by se jeho další film jmenovat "Skládka" namísto Pláž a to proto, že čistá pláž u čistého moře bude jen virtuálním pojmem a ne skutečností.

Autor: Michael Rada | neděle 28.9.2014 7:00 | karma článku: 5,00 | přečteno: 207x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0