Na dálnici na kole

Je to nesmysl! Tato myšlenka proběhne většině čtenářů hlavou jako první. Druhou zřejmě bude skutečnost, že žádný cyklista nedokáže vyvinout dlouhodobě minimální povolenou rychlost 80 km/h, aby na dálnici mohl a i přesto, Vám musím v obou případech odporovat.

Dovolím si začít druhou myšlenkou, týkající se možné dosažené rychlosti. Věřte nebo, ne existuje projekt a funkční prototyp kola, resp. trojkolky, kterou její americký vlastník a vynálezce zakapotoval a je s ní schopen jet standardně rychlostí 110 km/h. Rád bych však upozornil, že se jedná o pohon hybridní, kde se o jednotlivé složky pohybu starají jak nohy jezdce, tak elektromotor.

Vozidlo se jmenuje RAHT RACER a skutečně nemá nic společného s pověstným tuzemským doktorem domáhajícím se spravedlnosti a peněz od státu.

Podívejte se sami na  stránky projektu a videa  a řekněte, zda-li byste si nechtěli tento zajímavý dopravní prostředek vyzkoušet na vlastní kůži. O jeho úspěchu, či neúspěchu v této fázi rozhodují dárci, protože se jeho vynálezce rozhodl využít k financování jednu z crowdfundigových kampaní.

Druhá zpráva, však žádné "ALE" již neobsahuje. Jde skutečně o kola a to bez jakékoli elektrické, či jiné podpory a skutečně o dálnici.  Pravděpodobně první dálnice světa, kde společně jezdí cyklisté a auta, se totiž již otevřela v Korei a je zatím dlouhá 32 km.

Aby toho nebylo málo, je celá cyklostezka navíc krytá solárními fotovoltaickými moduly a je generuje energii nejen pro osvětlení, ale i pro silniční značení a dokonce i okolní výstavbu.

Podíváte-li se na video, pochopíte genialitu celého konceptu.

Cyklostezka je totiž umístěna mezi jízdními pruhy, tedy tam, kam se na D1 umísťují trubky nové trasy metra vedoucí mezi Prahou a Brnem.

Je pravda, že by Česká republika mohla díky tomuto konceptu být první na světě, kde dvě sídelní města spojuje metro, či podzemní dráha, ale s ohledem na Blanku, která dle posledních zpráv bude sloužit jako základ nového zábavního centra pro celou rodinu zvaného KRTEČEK RESORT, s nímž plánuje Karolína Milerová s mecenáši konkurovat Disneylandu, je možné že využití bude i jiné.

Zatímco se společnost METROSTAV se svými dodavateli chystá na zakázku tunelu pod nejvyšší horou světa, kterou paní Karolína spolu s panem prezidentem v Číně jistě dohodnou, může nastat změna i na Českých dálnicích a polích.

Polích proto, že by se mohly kilometry solárních panelů přesunout právě na exklusivní místo vprostřed dálnic, kde je nebudou, na rozdíl od stávajících umístění, rušit ty strašné stromy a keře, jejichž stín snižuje permanentně výkon modulů a musí se dohánět nočním přísvitem. Navíc v zimě výpary z vozidel zajistí eliminaci sněhové přikrývky, která je pro provozovatele noční můrou.

Jsme-li u solárních modulů a výstavby, rád bych Vás seznámil ještě s dalším zajímavým konceptem, jenž již přerostl do funkčního prototypu a výstavby. Jedná se o stavbu mobilní školy, resp. školní třídy, která díky své konstrukci z prefabrikátu a efektivní kombinaci moderních technologií, včetně těch týkajících se obnovitelných zdrojů, dokáže generovat 4X více elektrické energie, než sama spotřebuje.

Celý koncept vznikl v architektonické kanceláří Anderson Anderson a je určen pro použití na Havaji, kde konkrétně stojí na místě zvaném EWA BEACH.

Když jsem dnes (v den psaní článku) uviděl na stránkách serveru E15 titulek YIT koupila obří borwnfield v Praze, měl jsem skutečnou radost, že se hnuly ledy. Tato však rychle zmizela poté, co se ledová tříšť dostala na kůži. Namísto brownfieldu, kterým se rozumí částečně i zahrádkářská kolonie, se totiž budou stavět nové byty. Luxusní. Tedy takové, o které je v našich městech největší nouze, vždyť prázdných jsou jich jen v Praze tisíce a v celé republice desetitisíce.

Myslím, že slovo BROWNFIELD zde poslouží jen a pouze marketingovým účelům a profitu, protože bude možné nakoupit za hubičku a prodat za zlaté tele.

Autor: Michael Rada | čtvrtek 16.4.2015 7:00 | karma článku: 8,44 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0