Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na cestách necestách - Desatero Elektrické Jednokolky

Články věnované novému způsobu osobní dopravy, elektrickým jednokolkám, vzbudila mezi čtenáři ohlas. Ačkoli svůj zájem neprojevili v diskuzi, přišlo mi několik desítek e-mailů s otázkami k tomuto dopravnímu prostředku a možnosti nákupu v Čechách.

Protože tento způsob považuji za natolik přínosný, dovolím si na otázky odpovědět dalším článkem a přidám linky pro upřesnění.

Začněme však od nejfrekventovanějšího dotazu:

1) Jak se na tom udržíte?

Osobní transportéry AIRWHEEL jsou vybaveny gyroskopem, stejně jako např. známá, ale drahá vozítka SEGWAY. Toto zařízení balancuje přístroj ve směru dopředu a dozadu. I přes přítomnost gyroskopu je však nutnost udržovat rovnováhu ve směru do boku. Bez ní by se člověk i přístroj převážil do strany, stejně jako například kolo.

2) Jsou třeba chrániče?

Chrániče jsou vždy dobrým řešením, ale na rozdíl od např. skateboardu, či bruslí, doporučuji přidat ochranu kotníků a lýtek. Jako ideální doporučuji např. kolenní chrániče používané na volejbal, jen posunuté na oblast kotníků. Když se jezdit naučíte, což může být otázkou minut, hodin, či dní, lze jezdit i bez nich. 

Jen pro zajímavost bych rád řekl, že se mi nepodařilo na AIRWHEEL spadnout jak se říká "na čumák", či "na zadek" a ze všech lidí, kteří jej testovali (ca 11 lidí) se jen jednomu podařilo spadnout na zadní část těla. Důvodem byla pravděpodobně skutečnost, že si první jízdu chtěl otestovat na lesní cestě a to není skutečně ideální prostředí pro první tréning.

3) Potřebuji k učení trenéra?

Trenér není třeba, je však výhodou. Já jsem se učil sám. Co však doporučuji je neučit se v uzavřeném prostoru. Je třeba míti možnost se rozjet, pak se totiž stabilita a jistota získává mnohem rychleji. Je to shodné jako na kole, kde stát na místě bývá jednou z velmi obtížných disciplín.

4) Existují nějaké "cvičení pomůcky"?

Ano, existují jak malá opěrná kolečka pod stupačky, tak například pás, pro držení. Pro cvičení je však optimální trénovat například u zábradlí, vše však závisí na schopnosti jednotlivce udržovat rovnováhu.

5) Je nějaké tajné doporučení?

Z mé strany je to doporučení jediné, které jsem neobjevil v žádném z návodů. Je nutné hledět dopředu, ne pod sebe, stejně jako na kole. Mozek se tím pádem přestane zabývat nemožností "letu čmeláka" s ohledem na poměr křídel a těla.

6) Lze AIRWHEEL zakoupit v ČR?

Ano, stejně jako v jiných částech světa, i v ČR existuje oficiální dovozce. Jeho stránky najdete na www.freewheel.com. V západních Čechách, pak lze exkluzivně zakoupit v Plzni, kde prodej zastupuje společnosti IBCSD LAB s.r.o.. E-shop této společnosti lze najít na stránkách airwheel.primaeshop.cz.

7) Jak daleko dojede?

Je to s podivem, ale i na nejmenším modelu lze dojet 7 kilometrů a více. Na modelu s velkým akumulátorem, pak vzdálenost může dosáhnout i 45 km. Dojezdová vzdálenost přímo závisí na terénu. Při jízdě do kopce se akumulátor vybíjí rychleji, při jízdě z kopce se naopak akumulátor dobíjí při brždění. Přístroj podporuje tzv. REKUPERACI, tedy dobíjení jízdou (brzděním), může se Vám tak stát, že odjedete s polovičně nabitou baterií, a vrátíte se s baterií dobitou na plný výkon. Dobíjet se dá i za jízdy po rovině, kdy však musíte akcelerovat, aby jste brzdili, a není to příliš efektivní.

8) Jak rychle jede?

Maximální udávaná rychlost je 18 km/h. Je třeba si uvědomit, že průměrná rychlost chůze dospělého člověka, je 5 km/h. Má maximální dosažená rychlost byla 16,2 km/h a v průměru jezdím mezi 12 a 13 km/h. Z důvodu bezpečnosti se při 10 km/h AIRWHEEL celý lehce zakloní a při 18 km/h náklon činí 10%, což je skutečně hodně. Protože se Vám hůře stojí, začnete brzdit a to je účel. Rychlost od 10 km/h je zároveň doprovázená zvukovým signálem, pípáním, které se s rychlostí zvyšuje.

9) Existují alternativy?

Ano, existuje řada kopií. AIRWHEEEL byl vyvinut a představen na konci roku 2013 v USA. Společnost, která ho vyvinula, přesunula poměrně rychle výrobu do Číny a tamní výrobce, který vyrábí AIRWHEEL i dnes, po necelém roce odkoupil duševní vlastnictví a od poloviny roku, je výhradním vlastníkem a výrobcem. 

Tento výrobce pokrývá svými výrobky většinu světových trhů a na každém z nich uděluje výhradní práva jedinému distributorovi.

U kopií výrobků AIRWHEEL patří k nejproblematičtějším nedostatečná funkce gyroskopu, nekvalitní baterie a nabíječka s možností zkratu a požáru a chybějící servis. Výrobky jsou často o něco levnější, ale rizika spojená s nižší cenou, tento rozdíl nenahradí.

10) Mohu si před koupí AIRHWEEL někde vyzkoušet?

Ano. Přijeďte do Plzně a rád Vás nechám projet. POZOR. Nutné je ohlášení dopředu. 

Rád uvidím nejen další zájemce o to jak aktivně chránit životní prostředí, ale i čtenáře a čtenářky svého blogu.

Na závěr bych chtěl pro čtenáře a čtenářky zdokumentovat, prostřednictvím online videí uživatelů, že AIRWHEEL je skutečně seriózní dopravní prostředek.

Autor: Michael Rada | čtvrtek 22.1.2015 7:00 | karma článku: 6,21 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Michael Rada

Čistá mobilita po osmé o prázninách

Jak pravidelní čtenáři vědí, věnuji se tématům čisté mobility již od loňského roku a v roce tomto, jsem se rozhodl jí věnovat každý pondělní blog s cílem seznámit čtenáře s různými pohledy na toto téma. V minulém blogu jsem

22.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Networking neboli síťování

Dnešní děti a často už i jejich rodiče jsou dětmi věku síťového. Co skrývá se v knize, nehledají v obsahu, ale na googlu a nejlepší jsou Pokemoni. Důležitá je však dobrá síť. Úplně se však zapomělo, že pavouci už dávno ví ..

21.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Poezie a próza

Michael Rada

Maiku - Haiku

Sobota patří slovu vázanému, i když se nás jeden ze dvou televizních programů minulosti, snažil přesvědčit, že tomu tak není a poezii, patří chvilka nedělní. Jsem začten do vlastních slov starých 20 let a přemýšlím, proč.

20.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Poezie a próza

Michael Rada

Císařství plzeňské

V rámci předvolebního boje se Plzeňští radní rozhodli zvolit na Českou republiku poměrně neobvyklý nástroj a to "osamostatnění", Vytvoření Plzeňského státu však nepovažují za dostatečné a proto po koaliční dohodě vyhrála forma

19.8.2016 v 7:00 | Karma: 10,16 | Přečteno: 91x | Diskuse| Plzeň

Michael Rada

Měl jsem v rukách tisíce žen a všechny chtěly jen jedno

Nejsem slavný Don Juan, ani Casanova, nejsem ani Jarda Jágr, či Brad Pitt, jsem Michael Rada. Za pár měsíců dostanu pod vánoční stromeček pětačtyřicátiny, a přesto si troufám říci, že jsem měl v rukách více žen, než všichni

18.8.2016 v 7:00 | Karma: 15,14 | Přečteno: 1924x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik