Lidé Kompostujte - výzva Brabcova

Z vrcholné politiky na nás občany dopadá mnoho. Stát a jeho politici se snaží čím dál častěji přesunout na občany správu země, ovšem bez toho, aby přesouvali i benefity správců. Přesouvány mají být jen povinosti a ani to, bohužel naši politici nedokáží správně učinit, či definovat.

Pan ministr Životního prostředí s příhodným jménem Brabec, v jedné ze svých posledních výzev žádá občany, aby kompostovali a tuto výzvu stručně shrnul i tento článek.

Jak z článku vyplývá, mělo by se jednat o aktivitu související s plánem prevence vzniku odpadu, ke němuž se Česká republika, stejně jako další členské státy EU zavázala. Jak to však v tuzemsku bývá zvykem, pracovalo se dle pravidel "papír snese všechno", a "po mně, potopa".

Důvodů proč si mohu dovolit toto říci je mnoho, ale uvedu jich jen několik a hned první, je zcela čerstvý. Jedná se totiž o výsledek projektu CERREC, který probíhal poslední 3 roky v regionu střední a východní Evropy a kterého se Česká republika taktéž účastnila.

V úterý 4.11.2014 proběhla v Praze závěrečná mezinárodní konference, kde zástupci několika států prezentovali reálné výsledky tohoto projektu a přínosy, jak ekologické, tak i sociální. I přesto, že se jednalo v hlavním městě ČR, nebyla naše republika schopna ukátzat ani jeden realizovaný projekt a nebýt zástupce soukromé iniciativy ZDROJOVNA, ostrouhaly bychom úplně.

Zájem politiků o toto téma byl materializován prostřednictvím pěti minutového uvítání ze strany zástupce primátora Hlavního Města Prahy a pak ještě dostal prostor zástupce odpadového hospodářství hlavního města Praha, který ve své 10 minutové prezantaci nedokázal opět říci vůbec nic.

Druhým příkladem mohou být již běžící realizované aktivity typu ZERO WASTE, kde nebýt soukromých iniciativ typu WWW.ZDROJOVNA.CZ, WWW.FOREWEAR.CZ, WWW.IBCSD.CZ a dalších, začala by tato země přetékat ne strdím, ale odpadem, který se sem valí jen z důvodů ekonomického užitku několika málo jednotlivců a jejich společností.

A poslední, pro ten poslední příklad doporučuji navštívit jakoukoli průmyslovou zónu naší země a obejít si továrny v ní umístěné. Počty odpadových kontejnerů rozesetých po jejich obvodu ukazují, že Netvořit Odpad se nenosí, protože je to právě odpad, který pro některé má hodnotu vyšší, než jakou je lidský život a čisté prostředí.

Pan Brabec vyzývá ke kompostování a to jak komunity, tak i jednotlivce. Rád bych se ho touto cestou zeptal, zda-li bude kompost odvážet následně sám ve svém služebním voze?

Důvodem proč se ptám je skutečnost, že i kdybychom přistoupili na tvorbu kompostu v našem obytném domě, neměli bychom kompost kam umístit. Předpokládám, že by bylo aplikováno v tuzemsku obvyklé řešení, tedy by byl přidán další kontejner (na některých obcích již hnědé kontejnery k vidění jsou) za který bychom platili další prostředky, aby někdo mohl následně výsledky naší vlastní práce zahrabat na skládce, či prodat se zajímavým profitem.

Kromě jiného jsem přes 20 let v logistice a neefektivita odvozu odpadků je jedním z témat, kterými se dlouhodobě zajímám a jsem přesvědčen, že pan Brabec, absolvent stejného Gymnázia, si jistě tento palčívý problém uvědomuje a připravuje pro něj smysluplné řešení na rozdíl od své výzvy o které je v tomto článku řeč.

Nebo se mýlím pane ministře?

Autor: Michael Rada | pátek 7.11.2014 7:00 | karma článku: 6,85 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0