Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jedeme za hranice. Proč?

Dnešní příspěvek, ač se to může z názvu zdát, nebude o zahraniční dovolené. Bude o tom, jak se myšlenka a s ní i celý projekt budování světa bez odpadu a plýtvání rozrůstá za hranice a to nejen ty Plzeňské, ale i tuzemské.

Dokonce by se dalo říci, že se rozrůstá i za hranice Evropské a to vše bez podpory státu, evropské unie, investorů, politiků, jen a pouze z vlastních prostředků, které získává na realizacích.

Před několika dny skončil týdenní plzeňský pobyt zahraniční zájemkyně o budování světa bez odpadu. O tom, že hledá možnost účasti v podobném smysluplném projektu, jsem se dozvěděl díky informaci ze sítě JCI, resp. od pracovnice JCI, paní Blanky Bendlové, která na profil kandidátky narazila při jednom ze zahraničních jednání této organizace a při slově upcycling se jí v hlavě vybavila má slova z jednoho ze společných jednání.

Prvním krokem k zahájení spolupráce byla výměna e-mailových zpráv. Já se dozvěděl více o kandidátce a ona zase o naší činnosti.

Protože jsme oboustranně nalezli shodu, došlo k dohodě o návštěvě.

A pak to přišlo. Slečna Amiel přijela v pátek, sama, a s ohledem na skutečnost, že si cestu sama hradila, volila nejlevnější možný, avšak stále svým způsobem garantovaný způsob dopravy. Z Prahy do Plzně šlo o Blablacar. Jedná se o formu spolujízdy, která také patří ke světu bez odpadu a plýtvání.

Ačkoli jsem věděl, že kandidátkou je mladá žena, její mládí mne překvapilo, stejně jako skutečnost, že na týden pobytu přijela s jediným batohem, jehož velkou část zabíral notebook.

S ohledem na snahu, dosáhnout maximálního využití času i prostoru, jsme využili vstřícnosti hlavy projektu ŽIVÁ VELRYBA, o kterém jsem již psal a Amiel tak mohla velkou část svého času strávit v prostředí tohoto projektu a lidí, kteří se mu věnují. Během pobytu tak mohlo dojít k vytvoření nového projektu, který by edukativní koncept ŽIVÁ VERLYBA přinesl ze suchozemského Česka, na ostrovní Tenerife, kde Amiel již desátým rokem žije..

Jak vidíte na obrázcích níže, čas byl stráven intenzivním předáváním informací, vzájemnou spoluprací a prací se dřevem, barvou, keramikou i společným sdílením prostor uměleckého zázemí projektu.

Amiel se učí změnit svět

Má část byla protiváhou umělecké činnosti. Jednalo se o představení světa, v němž je každý den generováno větší množství odpadu, než v celých městech za měsíc, či dokonce za rok. Šlo o seznamování s jednotlivými projekty, kterými budujeme svět bez odpadu, projekty po nichž na každém z míst je odpadu méně a méně.

S projekty, které firmy mohou odprezentovat nejen na papíře výročních zpráv, ale v realitě, kde nejsou snížení negativních dopadů výroby na životní prostředí a udržitelnost jen prázdnými slovy, ale realitou. Projekty, které od mnoha "neziskových, zelených aktivit" jsou pro firmy dodatečným ziskem a úsporou často nemalých nákladů spojených s "HOSPODAŘENÍM S ODPADY".

Ve 20 letech nemáte primárně mnoho možností vidět továrny jinak než z čela leštivých fasád, případně od výrobního pásu, a proto návštěva toho, co se skrývá za nimi, bylo skutečným šokem. Stejně tak sklad plný nikdy nepoužitých věcí skladů civilní obrany, oblečení osazené ještě originálními visačkami z roku 1966, plný vyřazených počítačů, tiskáren, nikdy neotevřených tonerů do nich, či vybavení divadla, které prostě někdo nepotřeboval.

V průběhu pobytu samotného jsem se dozvěděl, že absence velkého kufru plného nového oblečení na každý den, který si standardně cestovatelé vozí, souvisí s poměry, z nichž Amiel pochází. 

Amiel při výrobě prvního upcyclovaného výrobku na naší půdě.

Navíc je vlastně imigrantkou, narodila se totiž ve Venezuele

Amiel však nepřijela s cílem vydělat bez ohledu na obor, který jí bude nabídnut. A i přesto, že na předchozí cestě onu možnost měla (pracovat v Berlíně v obchodu s Japonským drahým oblečením), rozhodla se hledat dál a přijela do Čech, protože ji myšlenka a možnost budování světa bez odpadu, zdála natolik troufalá, že chtěla poznat, kdo za ní stojí.

Při platbě z vlastnoručně vyrobené pěněženky.

Po neuvěřitelně intenzivním týdnu odjela. Hlavu plnou myšlenek, projektů, procesů a já jsem byl jist, že se za dva měsíce vrátí. Vrátí se proto, že budeme 3 měsíce intenzivně připravovat otevření plnohodnotné pobočky vznikající mezinárodní sítě na ostrově Tenerife, na místě kam spousta Evropanů jezdí nejen trávit dovolenou, ale současně i vytvářet velké množství odpadu, který po jejich pobytu zůstává, stejně jako po práci tamního průmyslu.

Už při první návštěvě se podařilo Amiel zanechat výraznou stopu, ke které patří, mimo jiné i skutečnost, že realizovala svůj první INDUSTRIAL UPCYCLING projekt. Jeho výsledkem je přerod obalu od džusů RELAX na uzavíratelné pouzdro, vizitník, či peněženku, nesoucí stejné jméno. Jak na to, můžete vidět na videu níže

Když jsem ji odvezl na autobus, podíval jsem se na tachometr svého vozu, jeho čísla mne utvrdila v tom, že projekt bude úspěšný.

nic než čísla

Nyní již chápete první větu názvu článku, možná že Vám však uniká význam otázky PROČ?, kterou jsem připojil. Důvod je prostý je jím slovo SVĚT v mém cíli, vytvoření světa bez odpadu a plýtvání a jen rozšířením do další destinací světa, bude možné tento svět splnit. 

P.S. Den před odjezdem Amiel se nám podařilo našimi projekty získat pozornost další části světa. Pozornost přišla z Velké Británie, a projektu ZERO WASTE WEEK (Týden bez Odpadu), o kterém jsem Vás informoval včera a budu informovat každou středu až do 5 září, kdy budeme týden bez odpadu žít

Od minulého týdne jsem se stal českým ambasadorem tohoto projektu a jediným mužem bloggerem, který tento projekt bude reprezentovat. Vypadá to totiž, že odvahu změnit svět k lepšímu, tedy ke světu bez odpadu, mají jen ženy, které jsou ve skutečnosti tím silnějším z pohlaví (i když paní Angela je jednou výjimek tohoto pravidla, ač se tváří jakkoli). I proto věřím, že s AMIEL se nám podaří dostat zase dál.

 

Ambasadoři projektu Týden bez Odpadu

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | pátek 15.7.2016 7:00 | karma článku: 12,41 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik