EXPO 2015 Milán, Itálie

Bez většího rozruchu na tuzemském rybníce začala výstava EXPO 2015, která se tento rok koná v Itálii, konkrétně pak v Miláně. Téma je zajímavé, souvisí totiž s udržitelností, potravinami, zemědělstvím a přírodou jako celkem a tady i s vodou. A právě na ni se zaměřil Český pavilon.

A nejenom na ni. Propojili jsme vodu s nanotechnologiemi a ukazujeme, že Češi umí nejenom skákat, ale i vymýšlet zajímavé technologie a výrobky.

Český pavilon připomíná sterilní prostředí laboratoře, uvnitř které jsou však v souladu a harmonii příroda a technologie. Na rozdíl od pavilonů další zemí, které jsou nadýchané, se držíme při zemi, jako kdybychom se báli nadechnout a vyskočit a ukázat světu TO JSME MY.

Jak uvádím výše, je náš pavilon věnován hlavně vodě a nanotechnologiím a asi i to je důvod, proč oficiální stránky výstavy hovoří o významných českých řekách, kterými jsou

  1. Labe
  2. Odra
  3. Dunaj

Jsme prostě světoví, a když jsem tyto řádky četl, vytanul mi na mysli předrevoluční dotaz

"Co se stane, když spadne černoch v Praze do Dunaje?"

Zároveň mi myslí zableskla vzpomínka mnohem mladší vážící se k jedné z konferencí udržitelného rozvoje, kde zástupkyně jednoho z hlavních sponzorů, společnosti VEOLIA VODA, začala svou přednášku slovy

"Dobrý den. Vítám Vás na konferenci za společnost VEOLIA VODA. Naše společnost vyrábí vodu....."

Byl jsem po zbytek jejího proslovu tak omráčen skutečností, že konečně někdo umí vyrobit vodu, že jsem se nemohl dočkat konce přednášky, abych se zeptal, jak vlastně tohoto průlomu výroby vody společnost dosáhla.

Odpovědi jsem se nedočkal, ani omluvy za lživou informaci, běžně používanou v marketingových materiálech nejen této společnosti

Paní přednášející pouze konstatovala, že to tak nemyslela, že oni vodu nevyrábí, ale čistí a dopravují tam a zase zpátky.

K dotazům na stále rostoucí ceny vody, či na důvod, proč se v Čechách pitnou vodou myjí i auta, odpověď také nezazněla. Namísto toho jsem měl pocit, že laserové paprsky jdoucí z očí této pracovnice mne porcují po celý zbytek této akce.

Ale zpět k samotnému EXPO.

Z časových důvodů realizace projektů udržitelného rozvoje se ho zatím bohužel nemohl zúčastnit, a proto jsem odkázán na zdroje v mediích. S ohledem na to že v těch tuzemských EXPO jest přehlušeno skákáním na tribunách a vrtěním ocáskem při každém novém gólu do jiné, než České branky, ochutnávám ze zahraničí a dovoluji si Vás odkázat na pavilony dalších států. Snad se Vám budou líbit tak jako mně.

Přeji Vám krásný prodloužený víkend

Na jeho začátku bych Vám chtěl připomenout ještě něco. Tento pátek je indikován v Čechách jako Den Matek a to i přesto, že byla primárně, jako den oslav, zvolena druhá květnová neděle. A nepodařilo-li se Vám nic připravit s předstihem, zkuste to s obrázkem, třeba takovým, jakým přeje své mamince a mé manželce má dcera Amálka.

 

Autor: Michael Rada | pátek 8.5.2015 7:00 | karma článku: 5,78 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0