Elektrošrot neděláte dobře. A víme proč!

Spojené národy a INTERPOL se shodují na tom, že státy Evropské unie ani zdaleka nepracují dobře s vybraným elektrošrotem. Při svém divení by se měli sami sebe ptát, Proč by si měl někdo vážit pokladu, který dostává zadarmo?

Je to tak a říkám to již po X-té nejenom v tomto blogu, ale i při konferencích, workshopech, vládních akcích oslavujících, jak jsou odpadáři dobří a kvalitně vykonávají svou práci. 

Čím více oslavných zpěvů, čím více reklamy v podobě zelených článků o překonání ekologických cílů, tím hlouběji se efektivita procesů propadá. Čím hlouběji se propadá, tím více do tohoto segmentu přesouvají jak Evropská Unie, tak i jednotlivé státy a místní samosprávy, peněz.

Ty jsou využívány skutečně efektivně, třeba na přebarvení.

Cože?

Stačí přeci změnit LOGO a z katastrofické firmy spravující odpadové hospodářství města, je nejednou ekologický mistr světa. A nejenom to, nazvete-li společnost názvem ČISTÉ MĚSTO, pak si můžete být jisti, že obyvatelé budou Vám líbat nohy a radostně přelepovat nálepky na kontejnerech černých a špinavých jako svědomí uplacených, kteří hájí se čistým štítem (pardon městem).

Dočíst se o nízké efektivitě můžeme například u REUTERS nebo v The ECONOMIC TIMES

Postup, který se opakuje, je vždy stejný.

  • motivační kampaň o tom, jak roste objem elektrošrotu
  • nápad neziskové společnosti, že ona se o to postará a výpočet kolik by potřebovala peněz
  • dotace na postarání se, neboli na nákup desetitisíců kontejnerů
  • motivační kampaň, dali jsme Vám ze svého udělat tolik kontejnerů na odpad, tak tam elektroodpad házejte, pomůžete přírodě
  • více, či méně pravidelné svozy
  • pravidelné oslavné zprávy jak hodně se sbírá a nabádání, aby se lidé nestyděli a pokračovali
  • kampaň na nakup a přines starý přístroj, dostaneš slevu na nový

To vše k elektrošrotu patří.

Co je zajímavé je, že kontejnery na elektrošrot jsou vlastně černými dírami, protože co do nich hodíte, zmizí.

Zmizí ze světa, z evidence, z dohledu, je to pryč a my si můžeme oddychnout, jak dobře se o nás někdo jiný stará "A ZADARMO" ....

Než náhodou přijdeme na to, že se fotografie z našeho starého mobilu objeví na internetu, nebo data z hard disku 100% zničeného počítače, včetně hesel a bankovních údajů, v rukou reportérů britské televize, kteří si dali tu práci a několik těchto černých děr na vlastní nebezpečí prozkoumali.

A víte co. Ony přístroje nemizí. Elektrošrot nemizí, on se jen mění, prožívá transformaci prvků, tak jak o ní snil již císař Rudolf II a mnoho dalších panovníků, ale i alchymistů. Z elektrošrotu vzniká zlato a jeho hodnota stoupá i mnoho tisíc násobně.

Důvod, je poměrně jednoduchý. Věc, kterou "nutí" ostatní dávat zadarmo, buďto přímo zpeněží, nebo ji rozeberu a zpeněží komponenty, nebo si jen dopočtu, co obsahuje a zpeněží ji s tím, že ji rozebere někdo jiný.

První a poslední zmiňované stojí za zprávou, kterou vydaly zahraniční agentury uváděné výše. Důvodem, proč toto vzniká, je i absence zájmu ze strany "donátorů" sledovat, co se s darovanou věcí děje a to jak na osobní, tak i politické úrovni.

Na závěr si dovolím se vrátit k projektu Čisté Město, resp. abych byl konkrétnější Čistá Plzeň. To jak začal a pokračuje na místě, kde bydlím, se můžete podívat den za dnem na fotografiích níže.

Čistá Plzeň - krásy vnitrobloku

Jak je to obvyklé, pod stejným názvem si každý představujeme něco jiného. 

P.S. poté co celý týden nebyly přetékající kontejnery vyvezeny jsem se v pátek dopoledne  spojil s telefonickou linkou Čistá Plzeň. Bylo mi řečeno, že zrovna v pátek dojde k odvozu, spolu s dalšími resty. Tento dovětek píši v 21:00 večer a světe div se, kontejnery přetékají ještě více, což jen potvrzuje, že poslední věta článku nad tímto dovětkem je skutečností.

P.P.S. To že by se mohli vyvážet kontejnery v době, kdy jsou naplněny a sledovat jejich naplněnost prostřednictvím prostorových chipů, pomoc na telefonu okamžitě vyvrátila.

P.P.P.S. Dne 8.9.2015 v 8:00 jsem zaregistroval změnu. Tou bylo zapojení robotické hlášky a dalších unavených lidí na telefonický kontakt společnosti Čistá Plzeň. Samozřejmě nechyběla hláška, že hovory mohou být monitorovány z důvodů zlepšení služeb. Kontejnery však stále nejsou vyvezeny a dostávám informaci, že byla dána (kým?) 3 auta, která by měla nerealizované svozy realizovat. DNES. Z hlasu na druhé straně a informací jsem pochopil, že problémy nejsou jen v našem vnitrobloku.

P.P.P.P.S.  Dne 8.9.2015 v 10:30 po několika telefonických urgencích, byly oadpadky z přetékajících kontejnerů odvezeny. Obrázek níže jen potvrzuje, že o čistotě, má společnost skutečně jiné představy, než její obyvatel. Foto bylo pořízeno bezprostředně po odvozu kontejnerů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | čtvrtek 17.9.2015 7:00 | karma článku: 12,58 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0