Diskuse

Dobrý den

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já jsem pracoval ve výzkumném ústavu, kde byli všichni ověšeni tituly zepředu i zezadu, a přesto jsme si (až na dvě výjimky) tykali. A oslovovali se křestními jmény. Ale i občas názvem zoologickým - samozřejmě v legraci. To víte, prožluklí intelektuálové.

Zdravím každého, koho potkám, pokud jsem se s ním už dříve viděl. Vesměs všichni odpovídají a nedělá jim to potíže.

Z doby (naštěstí) minulé anekdota. Soudruha presidenta Novotného pozdraví na Hradě uklízečka: "Dobrý den, pane presidente." Ten se zachmuří a praví: "Tak soudružko, dokud tu budu já, tak žádný dobrý den nebude!"

Dobrý vztah a úctu k druhému lze ovšem projevovat i jinak, než jen pozdravem. I když pozdrav není špatný začátek.

0 0
možnosti
Foto

"Pane Rada" je vskutku ten nejhorsi mozny priklad. Neni to proste cesky, ale verim, ze vas takto nekdo ve svem okoli rad oslovi a udela vam tim zrejme radost;-) .... Vite, ona slusnost nespociva ani ve vykani, ani v tom, zda nekdo pouziva jako pozdrav "dobry den" ci neco jineho ... Slusnost je forma ... Clovek ji bud ma a nebo ne .... Osobne mi prijde svym zpusobem az neslusne napriklad zdravit vsechny lidi, ktere mijite na ulici a dokonce ocekavat opetovani vaseho prani dobreho dne. Prijde mi to stejne, jako kdybyste priskocil ke kazde osobe, co nese dve nakupni tasky a jednu ji vytrhl se slovy, ze ji chcete jen pomoci ;-D. Myslim, ze by za takovou nabidku podekoval malokdo ..... Asi tusim, co jste svou uvahou zrejme chtel sdelit, ale forma mi prijde pomerne nestastna a celkove povrchni az pokrytecka ...... a jeste jedna posledni vec - anglicke YOU je opravdu stejne ve vsech pripadech, stejne jako zvytek vet ... Anglictina proste opravdu nezna neco jako tykani a vykani. To, co pisete proste neni pravda. Verte mi, ziji jiz vice nez dost dlouhou dobu v angilcky mluvici zemi ;-) ..... Anglictina zna proste jen tu formu - slusna a neslusna .. a ta se da pouzit v jakemkoliv pripade ;-) .... Tato "anglicka forma" mi vyhovuje a mozna proto nemam potrebu ocekavat a vyzadovat vykani .. ocekavam ale vzajemny respekt a slusnost ;-).

0 0
možnosti
VN

Souhlasím pouze částečně. Ano naprostou samozřejmostí mezi lidmi by měla být slušnost. pozdrav a vykání. Mně bude třicet let a v práci se naopak setkávám s tím, že právě ti lidé v pracovní hierarchii na nižších pozicích se ke mně chovají jak k cucákovi, kterému nemusí odpovědět na pozdrav vůbec nebo mi s klidem tykají a na moje dobrý den odpovídají čau. Nikdy jsem takové chování nezažila od svých nadřízených s titulem, zato uklízečky a vrátné se takto ke mně chovají běžně.

0 0
možnosti
VH

Zažíval jsem podobné (samozřejmě od blbců, chytrý to neudělá). Tehdy "zdůvodnitelné" tím, že jsme všichni odboráři a tedy soudruzi.  Reagoval jsem jednoduše: tykal jsem také.

    Aby to nevyznělo hrozně: s absolutní většinou jsem si od počátku vykal a s mnohými po krátké době tykal. Ovšemže vzájemně.  A tykání nabízím mladým spolupracovníkům i nyní, maje sedm a půl křížku na hřbetě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik