Dobře skrytá městská tajemství

Při svých jízdách se dostávám na místa, která jsem léta míjel. Ačkoli jsou v dosahu hlavních tahů a silnic jsou oku řidiče a často i chodce, neviditelná a to je obrovská škoda. Podobných míst jsou města plná a je otázkou PROČ?

V sobotu 20.6.2015 jsem v mezidobí dešťů a 10°C, prostě v běžném červnovém dni, jak jej nazývají popírači klimatických změn, vyrazil na cestu. Jel jsem městem a míjel budovy, které jsem znal a lidi, kteří se ohlíželi a řidiči v autech míjeli mne s hlavami vykroucenými tak, že se často divím, jak je dokáží vrátit.

V jednom z úseků je dlouhá zeď a mně vrtalo hlavou, co se za zdí nachází a tak jsem prostě zatočil, namísto abych jel rovně a objevil jsem tak jeden z pokladů, které jsem ani v nejmenším nečekal.

Uprostřed města, na dosah čtyřproudové výpadovky se zastavil čas pro člověka, aby tam o to silněji začal proudit čas přírody.

Není to tak dlouho, kdy se i v tuzemském tisku objevila zpráva o opuštěné čínské rybářské vesnici, kterou si celou vzala příroda zpět a všechny stavby zarostly travou, mechem a lišejníkem. V diskuzi pod článkem se diskutující rozplývali nad krásou a komentovali to slovy, že u nás nic podobného není možné.

Ale je, jen podoba je jiná

Já jsem našel rozpadávající se skleníky, utopené vprostřed již vzrostlých stromů. Prostor mi připomínal krásnou TAJEMNOU ZAHRADU v kombinaci s Khmérským hřbitovem jehož hrůznou ozdobu tvoří lebky popravených obětí.

Nevím proč, ale místo na mne dýchlo zvláštní atmosférou a proto jsem se rozhodl využít moderních technologií a zjistit na místě, komu podobný poklad může patřit. Díky mobilní aplikaci katastr, se mi podařilo najít katastrální číslo a zbytek jsem nechal na doma.

Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že daný pozemek o rozloze 4.160 m2 nemá jednoho vlastníka, ale hned čtyři a je mezi ně rozdělen dílem rovným až na poslední výjimku.

  1. Pan A, který je právníkem vlastní 61/192 (1.321,87 m2)
  2. Paní B. podnikající v poradenství, vlastní ten samý podíl ((1.321,87 m2)
  3. Pan C. opakovaně restartující své podnikání, vlastní 96/288 (1.386,24 m2)
  4. Paní D. podnikající v maloobchodu, pak vlastní podílů 9/288 (129,96 m2)

Protože jsem na katastrálním rejstříku nováčkem, zaujala mne i aktivní položka PBEJ. Po jejím rozkliknutí jsem se dozvěděl, že pozemek je zařazen viz. níže:

Informace vztahující se k bonitované půdně ekologické jednotce 4.38.16:
    Bonitovaná půdně ekologická jednotka 4.38.16 spadá do  5. třídy ochrany zemědělského půdního fondu, její průměrná cena (dle vyhlášky 441/2013 Sb.) je  1.53 Kč za m color="rgb(68, 68, 68)"2 a bodová výnosnost této půdy je číselně vyjádřena na stupnici od 0 do 100 hodnotou  16 (viz ukazatel).

Velice mne překvapila výše uvedená průměrná cena pozemku na m2, která hodnotou 1,53 Kč/m2 překonala všechna má očekávání.

Otázkou zůstává, proč pozemek takovéhoto rozsahu, v takovéto lokalitě zůstává ladem.

  • Že by jej jeho majitelé používali na výrobu ještě úrodnější půdy?
  • Či všichni zemřeli na společné dovolené a pozemek je bezprizorní?
  • Nebo jsou to skrytí umělci a tímto pozemkem vytvářejí v Evropském městě kultury performance pro další generace?
  • Nebo se jen nedohodli?
  • Či na svůj majetek, ve státem udávané hodnotě rovné ceně levného mobilu, dávno zapomněli?

Ať je to tak, či onak, prostor o kterém píši, skutečně existuje. Nachází se v evropském městě kultury 2015 a já bych jej rád koupil v rámci prevence vzniku odpadu, kterým dnes je, protože jej do onoho odpadního koše dali sami vlastníci.

Může na něm stát ekologický dům, může na něm být sad, zahrada, hřiště, čajovna, či meditační zahrada, může začít sloužit, ovšem prvním krokem musí být zájem něco změnit.

Já ho mám, tak prosím všechny, kdo pozemek poznali a znají i jeho majitele, ať je na mne napojí, rád bych si s nimi o tomto cíli popovídal, třeba budou mít zájem jej podpořit a podílet se v závěru na zisku, který bude generovat.

Děkuji Vám

P.S. pro ty kteří si myslí, že se jedná o výjimku a ve městech jsou prázdná a nevyužívaná místa vzácností, přikládám ještě jeden obrázek ukazujicí pozemek o rozloze téměř 80.000 m2, který leží ve stejném městě ladem. Video které jsem při jízdě podél plotu, kterým je pozemek ohraničen, jsem umístil pod obrázkem.

 

Autor: Michael Rada | středa 1.7.2015 7:00 | karma článku: 7,04 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0