Daňové nedoplatky - Systémová chyba daňového systému

Důvod tohoto tvrzení je nejenom skutečnost, že téměř čtvrtina (oficiálně) podnikatelů si musí na úhradu daně půjčovat, ale i fakt, že více než polovina nemá o objemu daní kalkulovaných po ukončení roku přehled a je bez odhadu

Jako zaměstnanec se člověk otázce daní dokáže "příjemně" a dlouhodobě vyhýbat tím, že nechá zaměstnavatele, aby roční zpracování daně za ně zpracoval on, resp. jeho účetní. Správnost si však dokáže zkontrolovat jen málokdo a nedělá to téměř nikdo z těch, kteří se dozví, že něco dostanou zpět.

Až v okamžiku, kdy se rozhodne z bezpečí přístavu zvaného zaměstnanecký poměr odejít, dokáže narazit na daňovou zeď a to tak tvrdě, že se z nárazu nemusí nikdy vzpamatovat.

Nejsem ekonom. Nejsem daňový poradce. Byl jsem však zaměstnancem a jsem nyní podnikatelem. Mou činností je efektivita a její návrat do systému, kde se za léta objemů a honby za ekonomickým cílem, zcela vytratila.

Dle mého názoru je důvodem daňových problémů skutečnost, že nejsou daně a jejich systém transparentní a jasně definované a to v období celého roku. Berličkami typu Kontrolní Hlášení, EET a další formuláře a neustále změny systémů, se jen snaží politici záplatovat nefunkční systém.

V době, kdy jsem začal podnikat, měl jsem i přes zajímavé nabídky ze zahraničí jasno, že chci své podnikání založit v České republice, zemi kde žiji a kde jsem se narodil a chci zde i odvádět své daně. Po roce a nárůstu objemů činnosti, když jsem zakládal s.r.o. jsem podobnou nabídku již začal zvažovat a do budoucna, s ohledem na plány na globální rozvoj společnosti, ji ani nevylučuji.

Nejsem naivní v tom, že jinde daně nebudou, i v Daňových rájích mohou na stromech růst shnilá jablka, ale co je pro mne nejdůležitější je TRANSPARENTNOST SYSTÉMU.

Ta mi v ČR schází.

Kdyby totiž systém transparentní byl, nebylo by nutné, aby jen v ČR našel portál seznam 4.752 firem, vedoucích svůj business jako Daňový poradce, v nichž a i mimo ně, bude jistě zaměstnáno více než 100.000 osob. Dobrý business na tom mají nejenom tuzemské firmy, ale i nadnárodní korporace, včetně auditorských firem a hráčů, které se mimo jiné protřásají i v souvislosti se Stračím hnízdem.

Kroky státy mi připomínají kroky nejvyššího managementu firem, kdy manažeři zavelí, je tu do toho bordelu, potřebujeme nový informační systém. A osloví se lidé, kteří SAP, NAVIGON, K2 a já nevím, co. Firem, které umí nejen instalovat, ale dokáží i štědře odměnit toho, kdo si je vybral, se na trhu najde vždy dost a to i na úkor těch, které to umí lépe, jen odměnu bokem nemají ve své firemní politice.

A pak, po pár měsících, je systém nainstalován a manažer, říkejme mu třeba pan Tucka, si užívá nečekané prémie nejen od svého zaměstnavatele za to, že utratil další milion, ale i od dodavatele za to, že utratil další milion, zjistí, že se nic, kromě vzhledu okýnek na displejích počítačů podřízených, když zrovna nejsou na netu, či nanakupují a neprodávají maso, nezměnilo.

Ono totiž bude platit pravidlo, že ani sebelepší informační systém nainstalovaný na starý bordel, nic nezmění. Změna totiž může nastat až po jeho vyčištění.

Nejsem pan Tomáš Sedláček, ani paní Šichtářová, nejsem ani pan Singer, a přesto vím, že dokud se systém daní nestane transparentní a průhledný nejen v samotném systému odvodů, ale i v následném využívání vybraných prostředků, situace se bude jen a pouze zhoršovat. Systém musí být průhledný a jasně identifikovatelný v kterýkoli den v roce a pro každého.

OTÁZKOU ZŮSTÁVÁ, JESTLI O TO SKUTEČNĚ MAJÍ TI, CO O TOM ROZHODUJÍ, ZÁJEM.

Myslím si, že pan ministr financí má větší zájem na tom, aby plakáty společnosti AGROFERT, s velkou částkou se spoustou nul, začaly předvolební kampaň v celé republice a ukázaly, že ON NA TO MÁ.

Považuji trochu za škodu, že na plakátovací ploše zůstalo tolik prázdného místa a že nenechal na plakát napsat i částky vyvedené mimo, a k nim vlastní zisk či objem dotací které dostal poté co se dostal do politiky.

Ony ty neprůhledné daně, jsou totiž velice hezký business, jen se podívejte sami, co o něm píši noviny ze stáje ministra financí.

A protože má naše země díky občanům a ne politikům, peněz dost, proč by se dělaly slíbené tendry na špatné a drahé systémy, jako je například ten mýtný, prostě je necháme provozovat dál, že pane Ťoku.

A na úplný závěr Garantovaný příjem v článku iDNES, doporučuji se podívat na dotazník a účastnit se. Pravdou však zůstává, že vylosovaná čísla Vám budou prd platná.

 

Autor: Michael Rada | středa 23.3.2016 7:00 | karma článku: 17,34 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0