Čistá mobilita v zahraničí

Každé pondělí se na stránkách mého blogu snažím prezentovat novinky a zajímavosti ze světa čisté mobility. Ani dnešek nebude výjimkou a podíváme se do USA, Švédska a Německa. Věřím, že se tak podaří rozšířit obzor.

Jak jsem zmiňoval již v předchozích článcích, má pojem čistá mobilita pro mnoho politiků jen jednu souvislost a tou je osobní elektromobil. Ukazuje to na omezený pohled těchto lidí, kteří stejně jako mnozí například nákupčí v továrnách, namísto skutečného výrobku vidí jen P/N, resp. číslo výrobku. Nikdy se však nesníží k tomu, aby navštívili sklad, tedy místo, kde jiní pracují manuálně.

Když jsme u těch manuálních pracovníků, pak není možné nezmínit článek z minulého úterý s názvem OTROČÍCÍ PRACANTI SE UŽ OZÝVAJÍdivím se, že nebyla slova prohozena PRACUJÍJÍ OTROCI, protože právě takto, se k agenturním zaměstnancům chovají nejenom "Agentury", které je zaměstnávají, ale i stát a to včetně politiků, kteří je rádi již téměř dvě dekády přehlížejí, přesně jako to činí firmy, které si je přes agentury najímají. Tímto však docílili toho, že z pohledu zahraničních firem a investorů je ČR zemí s levnou pracovní silou.

Ačkoli se v článku píše primárně jen o stavbách, doporučil bych autorovi, i pracovníkům CIC, navštívit některou z tuzemských továren, tolik vychvalovaný AMAZON nevyjímaje. Dělníci tam sice mají ochranné pomůcky, ale skutečnou přiznávanou hodnotu své práce, kterou po dohodách Agentury fakturují zadavateli, nevidí ani náhodou - musí totiž platit za dopravné, stravné, ubytovné a další, takže z oné tolikrát deklarované a omílané minimální mzdy, často nevidí ani polovinu.

Ale to je jiné téma, vraťme se zpět k čisté mobilitě.

Nezačneme ji v zámoří, ale v Evropě, konkrétně pak ve Švédsku, kde se rodí PODRIDE. Drobeček, jemuž předvídám zajímavou budoucnost. Co to PODRIDE je, se podívejte sami na videu.

Je to automobilo-cyklistický elektromobil s hybridním pohonem. Na rozdíl od svých velkých bratří ona hybridnost nespočívá v tom, jak doplnit hlavní spalovací motor slabým elektromotorem pro splnění podmínek zařazení do kategorie HYBRID, ale v tom, že kombinuje sílu lidských nohou a pomáhá jim elektromotorem, bude-li mít o to jezdec zájem.

Co je na řešení velice zajímavé, je kompletní opláštění, vybavení prvky podobnými automobilu, ale zachování v kategorii kolo, či elektrokolo a tedy i možnost kombinované jízdy na silnici, ale i cyklostezkách apod. Moc se mi projekt prezentovaný na serveru komunitního financování INDIEGOGO líbí a doufám, že se mu podaří vybrat i zbytek požadované částky, aby se s výrobou mohlo začít. Zároveň jsem zvědav, jak dlouho bude trvat, než tento stroj uvidím na některém z čínských serverů, z nichž pochází i poslední obrázek tohoto článku.

Čistou mobilitu z pohledu VELKÉ BRITÁNIE, resp. některých jejich obyvatel vezmeme více zeširoka, je totiž možné pod ní rozumět mnohem více, než jen auta. Například domy, které je možné převážet z místa na místo. Domy, které dokáží být do velké míry soběstačné. Jedním z nich je SHEPHERDS HUT, či po Slovesky KOLIBA. Myslím, že by všech 10 olízli nejenom pastýři.

A když jsme u Velké Británie, pak nelze nezmínit, že by to nemuselo dlouho trvat a největší z argumentů odpůrců elektromobility, tedy že elektromobily mají výfuk v Tušimicích, či jiné hnědouhelné elektrárně, by mohl brzy padnout, protože například dle vyjádření publikovaného předminulý týden v žurnálu ENERGY RESEARCH & SOCIA SCIENCE, se britský vědecký THINK TANK domnívá, že do 10 let by mohlo dojít v UK k zavření všech "špinavých" elektráren. Dobré shrnutí je prezentovaných názorů je uvedeno v online magazínu VICE MOTHERBOARD

Ve spojených státech se rozhodli čistou mobilitu zatraktivnit a přiblížit lidem způsobem, kterému nejlépe rozumí. Tedy televizním spotem kombinovaným se soubojem a tentokrát mezi elektromobilem značky TESLA (na ten v tuzemsku dotace nedostanete) a letadlem BOING 737 (na ten je možná dostanete, ale nevím to určitě). Jak souboj vypadá a dopadl, se podívejte sami

P.S. společnost QUANTAS již úspěšně testuje použití biopaliv pro pohon svých letadel, takže té čisté mobilitě, můžeme býti o kus blíže a to i ve vzduchu.

Ve vzduchu, resp. k dopravě vzduchem zůstaneme i v posledním dnešním příspěvku. Do vzduchu se totiž opět chystá SOLAR IMPULSE tentokrát s označením "2". Cíl je stejný jako i prvního modelu, a to obletět svět letadlem se solárním pohonem a dokázat tak, že čistá mobilita, není jen doménou snílků, v tuzemsku tak krásně nazvaných EKOTERORISTÉ, ale realitou, před kterou se snaží varovat všichni, kdo z té špinavé, velice dobře a kontinuálně profitují.

Přeji Vám krásný den a doufám, že ten svůj prostředek čisté mobility, brzy najdete i Vy. Vypadat by mohl třeba tak, jak ukazuje předposlední obrázek tohoto článku, nalezený na internetu.

Ten poslední nás zavede do Itálie, kde staré a krásné, transformují na moderní a krásné. Link je pod obrázkem

 

Autor: Michael Rada | pondělí 25.4.2016 7:00 | karma článku: 13,47 | přečteno: 264x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0