ČIstá mobilita - po deváté a naposledy o prázdninách

V Olympijském parku Plzeň bylo a je každý den vidět, jak čistá mobilita láká. Jak ukazuje článek z minulého týdne, stává se jezdec nejen HUSTÝM, ale i žádaným zbožím a nejen ženy ptají se "můžu taky", dnes další novinky.

Hned na začátku konečně řešení, které vyřeší trable energetiků, kterým se vyčítá, že drátů a vedení elektrického proudu je moc a kromě přenosu elektřiny, je vlastně k ničemu, resp. jen k vzteku, protože díky legislativě a nařízení, je půda pod ním "svatá", stejně jako ta pod a kolem sloupů elektrického vedení.

Kolo na drátech a je to. Dokonalá mobilita využívající již existující infrastrukturu, no není to parádní?

Bohužel mnoho takto dobrých nápadů, upadá v zapomnění a tak doufám, že tomuto se tak nestane. 

Ale pojďme dál na to, co nám čistá mobilita přinesla do posledních dní prázdnin.

Tak je to další z kampaní komunitního financování a tentokrát maličkost. Drobnost. Prostě věc, která z každého skateboardu dokáže udělat elektrický. Projekt a produkt se jmenuje EON UNLIMITED a dal si za cíl vybrat na výrobu 100.000 USD (za dobu 30 dní), V době, kdy píši tento článek (zbývají ještě 4 dny do konce a na kontě již přistála částka 274.569 USD, z čehož by se dalo usuzovat, že se jedná o projekt úspěšný.

Po zkušenostech s několika předchozími projekty, jsem však skeptický a to minimálně do okamžiku, než nastane distribuce. Uvidí se totiž, jak ovlivní úspěch produktu fakt, že se v době kdy bude přicházet na trh, už budou na trzích nabízeny čínské kopie za třetinovou cenu.

Trošku jiný příběh nám však ukazují Helsinky. Finové jsou známi tím, že sice toho tolik nenamluví, ale za to jednají. Dobrou ukázkou toho, jak to činí v čisté mobilitě je i skutečnost, že v Helsinkách už jezdí první elektrické minibusy a navíc ještě bez řidiče.

Dnešní, kratší článek, zakončíme informací o tom, že společnost UBER, společnost která je v trnem v oku a i mnohde jinde, nejednomu provozovateli taxislužby, ale i městské hromadné dopravy, zvažuje ještě v srpnu zahájit první provoz vlastních vozů bez řidiče.

Modifikovaná vozidla dodala společnost VOLVO a místem, kde budou testy probíhat, bude PITTSBURGH, jedna z průmyslových destinací USA.

Více informací můžete najít na serveru mediální společnosti BLOOMBERG

Krátce před dokončením článku jsem se však dozvěděl ještě dvě zajímavé zprávy. 

Tou první je, že vedení hlavního města Francie plánuje dne 22.9.2016 uzavřít celou Paříž osobním i nákladním automobilům se spalovacími motory.

Ten samý den odpoledne mezi 14 a 18 hodinou bude akce na podporu čisté mobility probíhat i na Praze 4 a to přímo pod záštitou vedení této městské části. Věřím proto, že to bude jen předskok do světa, v němž budeme moci dýchat bez respiračních obav i u nás, v Čechách.

Novinky k akci SLUŠNĚ BEZ AUT, můžete sledovat na facebooku

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | pondělí 29.8.2016 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 32x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0