Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

Dobrý den, jen krátce:

Ad Nikola 1 kamion - pozor, nejde o čistě elektrický vůz, i když se ohánějí buzzwords jako "100% electric" apod. Těch 320 kWh v bateriích je sice impozantních, ale naložený kamion by je vyčerpal velice rychle a rozhodně by mu ta kapacita nestačila na udávaný dojezd 1200 mil. Hlavním zdrojem energie toho trucku je CNG, což je samozřejmě z pohledu emisí mnohem lepší než diesel, ale úplně čisté to pořád není.

Ad zákonem zakázané jízdy prázdných náklaďáků - hned se mi vybavil film "Příště budeme chytřejší, staroušku" (1982), kde ti dva snaživci obcházeli komunistický zákaz jízd prázdných náklaďáků tím, že vozili obří prázdnou a snadno rozložitelnou bednu. Nepochybně by se našla řada způsobů, jak se podobnému dirigismu bránit i dnes, ale takové totalitní manýry jsou prostě krokem zpět. Co příjde dál? Zákaz jízd aut s méně než 4 lidmi na palubě? To by přece taky hodně pomohlo, a co by se hned našlo jezdců (za drobnou úplatu) a aplikací pro smartphony, které by je vyhledávaly... :-)

0 0
možnosti
MR

Dobrý den pane Dvořák, děkuji za věcný komentář a upřesnění. Po napsání článku jsem objevil skutečně elektrický nákladní vůz do města, ale o tom až zase příště.

spolujízda, vytěžování apod. již naštěstí začíná fungovat, ale zatím převážně na osobní úrovni. Existující burzy nákladů a volných vozidel zatím bohužel této funkčnosti nedosahují a mají co dohánět, ale zde se objevují první vlaštovky.

Přeji Vám krásný týden bez odpadů a plýtvání ve všech jejich podobách.

1 0
možnosti