Česko není džunglí černých staveb, je to jejich ráj

Příspěvky do svého blogu píši z různých pohnutek. Dvěma nečastějšími jsou zkušeností a zážitky z vlastního života a práce a  články nalezené na tuzemském i světovém internetu. Dnes to bude kombinace vyvolaná však článkem.

Na serveru iDNES vyšel ve středu 21.10.2015 článek s názvem Česko džungle černých staveb. Jejich bourání zřejmě zaplatí stát. Již v samotném názvu si však autor protiřečí.

Články pana Pavla Švece se často dotýkají architektonických, krajinných a environmentálních témat. A napsal jich pěknou řádku. I proto by si mohl rozpor uvědomit, když si jej neuvědomují politici včetně paní Ombudsmanky paní Anny Šabatové.

Paní Ombudsmanka má totiž tak široké pole zájmu, že se nedivím, že jí čas od času souvislosti unikají a namísto řešení příčiny, nachází "náplast" na bolístku důsledku - což je sice primárně její činnost, ale neměla by z jednotlivých případů, které řeší, činit plošné řešení, které navíc, situaci jen zhorší.

Česko není džunglí černých staveb, ono je totiž jejich rájem, stejně jako je rájem kuřáků a kouření.

A to že tohoto ráje nevyužívají jen jednotlivci, ale i firmy a korporace je dobře vidět i na odkazech níže:

  1. černé stavby u přehrady
  2. černá stavba Kuvajťana na Teplicku
  3. černá stavba největšího developera průmyslových hal v zemi a CEE regionu

Je jich mnohem více a kromě těch nejmenších v bodě jedna, mají jedno společné. Zákon je nakonec stejně nechá být a schválí AD-HOC. Investora to sice něco stojí, ale to „něco“ si snadno schová v ziscích, případně odepíše z daní (stejně by byly moc vysoké).

Politická scéna totiž díky sponzoringu jejich příznivců, reaguje na porušení zákonů, jakým jsou i černé stavby stejně jako pan Primátor v případě posledního, třetího linku – VĚŘÍ, ŽE ZMIZÍ.

Vážený pane Primátore, paní Obudsmanko, budete-li číst tyto řádky, musím Vás v této části zklamat. Černé stavby nezmizí. Bude-li však jejich likvidace nadále tolerována a případné zbourání bude-li plně hrazeno státem, pak vězte, že černých staveb bude jen a pouze přibývat.

To jsou totiž pravidla trhu. 

Bude-li totiž jediným rizikem černé stavby, to že její zbourání zaplatí někdo jiný, proč by se nestavělo načerno ještě více.

Nejsem pro stavby načerno, ani jiné nelegální aktivity, ale stejně tak málo jsem příznivcem zastaralých zákonů a nařízení, které nechávají do osobních věcí mluvit lidi neosobní, třetí, čtvrté, páté strany mající moc v podobě kulatého razítka.

Již několikrát jsem zmiňoval pojem URBANISTICKÝ ODPAD - to nejsou jen prázdné budovy, často v majetku státu, státních podniků a organizací, která raději se nechávají dávat do SPRÁVY, než aby se nechalo je žít, či získat nový život, jsou to i stavby na zelené louce, které investoři těm, co rozhodují, slušně zaplatí, ale jsou to i právě zákony které neumožňují legálně stavět "jiné domy". Domy ze zeminy, přírodních materiálů, průmyslových přebytků, kontejnerů, domy na kolech, z přestavěných vagonů, vyřazených autobusů a tramvají, domy v jeskyních a podzemí.

Tato stavby totiž nejsou zaneseny v zákonech CK Mocnářství a protože nejsou tam, připadá mi jako by nemohli existovat vůbec a to i přesto, že jsou funkční, neohrožují své uživatele a obyvatele, a jsou často energeticky a ekonomicky, podstatně více soběstačnější a nelikvidují přírodu, jako standardní stavby komerční.

Jsou to ty samé zákony, které zakazují si koupit zahradu a postavit na ní dům, či les a dům vnořit do něj.

Všechny zákony, které omezují jen ty, kteří nemají dost prostředků na to, aby jimi zalepili oči těch, kteří rozhodují, jsou špatné a slouží jen k navyšování osobního zisku.

Kdyby to tak nebylo, jak by mohl na hranici Křivoklátských lesů, částečně v chráněné krajinné oblasti, vyrůst dům miliardáře mající více, než jen malý zásah do krajiny.

Při jednání s mladými architektkami zjišťuji, že naráží na to samé. I když by chtěli využívat více alternativních materiálů, či lokací, či dokonce aktivně působit při přestavbách nepoužívaných prostor, budov, objektů, není jim to umožněno a odkaz je vždy stejný – zákon, zákonná norma, či jen všudypřítomný nezájem nejsou-li slyšet příspěvky vkládané do kasičky.

P.S. nebojte se, načerno se nestaví jen v Čechách, tady je příklad ze Slovenska.

Autor: Michael Rada | čtvrtek 29.10.2015 7:00 | karma článku: 17,57 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0