Bankovní půjičky potřebným?

Jako pravděpodobně většina podnikatelů, i já sám,  narazil jsem na dobu, kdy by se možnost krátkodobé půjičky na překlenutí obchodu hodila. Dnes se všude říká, jak jsou banky otevřené, protože mají moc peněz

Já bych však jejich moc, nazval bezmocí, protože z nástroje, se v bankách stal velmi špatný pán.

Banky mají moc peněz kromě jiného i z toho důvodu, že půjčují peníze jen a pouze dvěma skupinám podnikatelů

Tou první jsou lidé, kteří mají peněz dost, ale nechtějí sahat na vlastní, tak si půjčí jinde. Rádi jim půjčují nejenom banky, ale i další investoři, protože to se v těchto kruzích prostě sluší. Podnikání mnohých a to včetně například krále elektrických automobilů a nyní již i baterií, Elona Muska zásobují miliardami i přesto, že návratnost vložených investic je zatím v nekonečnu.

Tou druhou skupinou jsou lidé, kteří dokázali své podnikání již zadlužit miliardami a i když jich bude sebevíc, nikdy nebudou stačit. Zde se můžeme podívat na mnohé státní podniky k nimž patří Česká Pošta, České Dráhy, ale i některé soukromé podniky, včetně velkých developerů, či těžebních společností, o nichž se jeden den píše, jak bankrotují a druhý jak dostali půjičku na další agonii a ještě vetší projekt.

Když přijdete do banky s vyrovnaným rozpočtem a otázkou krátkodobé půjičky na již podepsaný kontrakt, s jasně definovaným termínem, sumou a návratností, koukají na Vás jako na blázna. 

"Proč bychom Vám měli půjčovat? Kdo vůbec jste?" 

"Aha náš klient"

"Ale vy jste v loňském roce nechal náš ústav pracovat jen s deseti miliony. A to teď od nás chcete půjčit?“

Bývaly doby, kdy podepsaný kontrakt a jasně definovaná čísla potvrzující obchodní vztah, dostačovala k tomu, aby prostředky byly půjčeny. Dnes je třeba být členem jedné z výše uvedených dvou skupin, a nebo existuje třetí možnost...

Politická Přítomnost

Je to takový zvláštní stav beztíže vprostřed politiky, kde jste oklopeni politickými hvězdami, které Vás zásobují svou energií a moudrostí a za malý obolus zajistí, abyste i Vy byli zahrnutí do kolektivu vyvolených, pro které lze přizpůsobit každou veřejnou zakázku, dotaci, či zákon, tak aby onen obolus měl trvalý charakter a vzájemná spojitost mezi ním a politikem a dárcem, byla co nejméně viditelná.

To že můžete být neziskovkou, jsem zmiňoval nedávno a tak se k tomu není třeba vracet.

Zajímalo by mne, kde novináři berou informace o tom, že půjičky jsou dostupné, či byty levné. Připomíná mi to okamžik, kdy volání do horské soutěsky, vyvolává libozvučnou ozvěnu

DO PRD-L- a echo DOBŘE VEDE, VEDE, VEDE, VEDE

Kromě bank jsou samozřejmě i další instituce, například investoři a to včetně těch andělských, i ti Vám rádi půjčí, jsou-li Vaše výsledky dobré a máte-li business plány napsané v optimistickém duchu.

Tak kam jít? Například do novin, kde oni novináři pracují, jsou totiž často plné inzerce lidí, kteří Vám rádi půjčí.  Případně jednou zadat do některého z internetových vyhledávačů slovo půjička. Najednou na Vás vyskočí každý den desítky a stovky společností a hodných jednotlivců, kteří Vám rádi půjčí, bez majetku, bez věřitele, bez obchodních plánů a bez všeho. Jediné co stačí, je jeden jediný podpis optimálně dokonce na prázdném listu papíru. 

Na co se trápit textem, vždyť si věříme, ne

A pak z korunky dluhu  jsou dvě, deset, 156, 679, auto, byt, rodinný dům a na provaz, si půjčte jinde.

A pak přijdou ony banky za těmi samými novináři a s politováníhodným pohledem vyhnaného psa, vypráví, jak negativní úrok, je jediným, co mohou svým klientům nabídnout, protože oni, ONY nemají z čeho vydělávat.

A jak jste na tom Vy přátelé? Už jste si půjčili? Myslíte, že ne? Tak se podívejte na stránku níže.

Myslím, že banky a bankéři by se měli naučit jedno. Slovo PŮJIČKA se nemusí rovnat slovu DLUH a to tehdy, jsou-li pravidla jasně definována a nehraje se jen na to, jsem-li členem té, či oné strany, či stojím-li v čele továrny s miliardovým jménem.

Autor: Michael Rada | středa 27.4.2016 7:00 | karma článku: 16,89 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0