A stavííííme

Již na začátku roku jsem čtenáře varoval, že se na mém blogu budou mimo jiné setkávat častěji s projekty souvisejícími s bydlením a architekturou, která nemá "konfekční velikost", neodpovídá konvenčním představám a u které profit

není hlavním důvodem jejího vzniku. 

Dnes je tu další díl a doufám, že Vás potěší a inspiruje

První z dnes prezentovaných domů bych v českém jazyce nazval Zavinovačka (míněn minispacák pro novorozence), v originále se jmenuje WIKKELHOUSE a je celý vyrobený z papíru, resp.. lepenky a to lepenky vlnité, ovšem namísto 3, 5 či sedmivrstvé se jedná o lepenku 24 vrstvou při jejíž výrobě se používá nejen speciální lepidlo, ale i ochranná vodě a požáru odolná vrstva.

Dům je lehký, variabilní, odolný proti zemětřesení a nepotřebuje základy, resp. základní desku. 

zde pak jak vlastně ona stavebnice, či variabilita vypadá po konstrukční stránce

Další zajímavostí ze světa konstrukce a stavebnictví může být pavilon, jehož komponenty všechny vyrobili roboti a to na bázi "studia" mořské flóry. Více než slova, doporučuji zhlédnutí videa v článku na tomto linku.

Níže pak výsledná stavba

Když jsme u toho stavění, nedá mi to, abych si nevzpomněl na problémy, které má desetitisíce obyvatel nejen České republiky s kvalitou oken, jež čím novější, tím často méně funkční. A máte-li štěstí jako my a bydlíte-li v domě postaveném v devadesátých letech plzeňskou realitní společností SPECTRO, pak možná i Vy poprvé v životě narazíte na problém urezávajících pantů, které způsobují, že Vám okno nejen nejde pořádně otevírat, ale občas i zcela vypadne.

Ačkoli myslím, že do Tel Avivu prsty této realitky nesahají, vyzkoušeli si tam, jaké by to bylo postavit budovu bez oken a dveří. Budete se možná divit, ale ono to je možné a budova, navíc, díky své koncepci přináší uživatelů více radosti a pohody, než starostí a to i díky lépe udržovanému mikroklimatu

Zatímco první tři příspěvky byly věnovány novým stavbám, další dva budou věnovány tomu, z čeho se "stavba" dá udělat, resp.  jak lze přeměnit jednu věc a funkci na jinou, mnohem funkčnější.

Tou první "věcí" jsou v celém světě známé britské telefonní budky, které stejně jako v ostatních zemích světa, ztrácí a téměř úplně ztratili, díky rozvoji bezdrátové komunikace, svou funkci. Přímo v Británii se proto rozhodli, že z nich udělají mini kanceláře s komfortem internetového připojení, stolu i sedačky

Při minimální investici pak bylo dosaženo vytvoření tzv. SPOT OFFICES, čili bodových kanceláří, v nich si nejenom v klidu zatelefonujete a připojíte se na internet, ale i si dobijete svůj notebook, či povedete konferenční hovor s klienty na druhém konci světa. 

Firma, která s tímto nápadem přišla, však nezůstala jen u kanceláří a tak se z budek stávají minikavárny, miničítárny, minipekárny a mnoho dalších užitečných míst.

A takhle se se starými budkami zachází v Čechách

Nevím jak Vy, ale mně by v posledních chladných dnech přišla vhod sauna. A jistě jsem nebyl sám. Toto si řekli i ve Švýcarsku, kde spojili projekt renovace lanovek a využili gondoly na to, aby z nich udělali mobilní sauny.

No tak na co ještě čekáte, běžte se také podívat, z čeho další budovu, postavíte Vy sami

 

Autor: Michael Rada | čtvrtek 26.5.2016 7:00 | karma článku: 10,69 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0