Primátor Svoboda chce stavět monstrózní koncertní síň

Tak tu máme další nápad primátora Svobody, chce v Praze novou a podle všeho monstrózní koncertní síň. Rovnou říkám kategoricky NE. Působí to tak, jako by primátor ztrácel půdu pod nohama nebo se jaksi již nekontroloval nebo chtěl odvést pozornost? Od čeho? Nevím.

Je to podle mého názoru absolutní nesmysl, který nemá šanci na úspěch. Proč stavět takovou halu? Chceme mít moderní architektonický skvost, to chápu. Ale máme mnoho historických skvostů a máme i např. Tančící dům. Minimálně deset let vydržíme. Argument o cestovním ruchu neberu, do Prahy jezdí stále hodně turistů a jedna hala navíc je rozhodně nepřiláká a Prahu nespasí. Má to být hladová zeď? Má dát práci firmám. Ale ano, jsem pro hladové zdi, ale to nemusí být zrovna nová koncertní hala. Takže proč to chce primátor? Chce mít svůj pomník slávy? I to je možné. Nebo jej to napadlo např. u sklenky dobrého vína ve Valdštejnské hospodě nebo v Lokálu u bíle kuželky? 

Ale nyní více vážně. Základem je ekonomika a návratnost investice. Pokud máme Rudolfinum, tak jistě nějaký ten pátek ještě vydržíme. Jsme v nejhlubší poválečné evropské hospodářské krizi. Peníze nejsou nazbyt. Pokud se podívám na dění kolem Blanky, tak upřímně moc nevěřím na schopnost týmu primátora Svobody uhlídat takovou stavbu (ale je to můj soukromý názor). Nebude to náhodou další Praha olympijská? Několik desítek milionů korun na přípravu a „skutek utek“. Není toto cílem? Jistěže není, přeci pan primátor nerozhazuje. On takový není. Vždy dbá, aby byla najata řádná advokátní kancelář (někdy i v jednacím řízení bez uveřejnění) a vždy existuje vynikající inženýrská společnost, která zajistí, aby náklady nepřevýšily rozpočet a aby ušetřila hlavnímu městu Praze miliony. A vždy je tato firma řádně vysoutěžena. Určitě by současné vedení Prahy nenapadlo zadat např. inženýring za 200 mil v jednacím řízení bez uveřejnění. Nebo se mýlím?

Základem je ekonomická rentabilita. Podívejme se na novou sportovní hokejovou halu (původně pod názvem Sazka aréna). To je podle mě ekonomická katastrofa. Hala se prostě musí uživit. Není možné postavit něco za miliardy a chtít pak další na provoz. To není péče řádného hospodáře, a o tom pan primátor nepochybně něco ví, hlídal Blanku a asi uhlídal.

Každý rozumně uvažující ekonom spočítá, zda má nová hala smysl. A dá jednoznačné předpoklady a podmínky. Z logiky věci nemůže být nová hala pouze pro koncerty symfoniků. Musí být multifunkční.

Prostě zjednodušeně řečeno, nová hala je nesmysl. Ale za 10 let možná. Teď absolutně ne. Jsou jiné priority. Zejména hovořím o dopravě, infrastruktuře. Podívejme se na stav komunikací v Praze, a to nejen vozovek. To je katastrofa. Praha potřebuje další investice do městské hromadné dopravy. Do ekologických staveb. Je zde otázka čističky odpadních vod a vůbec celá vodárenská infrastruktura. Je zde školství, zdravotnictví, sociální péče. Jsou zde důchodci. Je zde otázka bezpečnosti. Za této situace stavět halu symfonikům je sci-fi.

Autor: Petr Pulec | sobota 23.2.2013 16:52 | karma článku: 18,07 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Petr Pulec

Očkování potřebných??

29.1.2021 v 12:04 | Karma: 22,97

Petr Pulec

Chcete v Praze jezdit MHD zdarma?

9.1.2021 v 9:49 | Karma: 15,69

Petr Pulec

Hřib primátorem, a proč ne?

26.10.2018 v 16:32 | Karma: 11,67

Petr Pulec

Je to o zdraví .......nás všech

2.8.2018 v 10:42 | Karma: 26,70