Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Grush

22. 2. 2008 6:28
Už samotný nadpis mi připadá

chybný. On někdy ve známé historii byl nastolen někde komunismus? Tak to mi něco asi uniklo... čili zbytek článku... je jaksi... mimo mísu. Ale nedá mi to a budu reagovat na autorovo "Každý  podle  svých  schopností,  každému  podle  jeho  potřeb... Už ale  jako malého kluka mne napadlo: Proč by

pak  měl  ještě  někdo  pracovat  podle  svých  schopností,  když  už má

a dostává všechno podle svých potřeb?" To je s prominutím otázka typicky sobecká a o tom je výchova osobnosti aby tohle překonala. Protože přesně takové heslo by mělo platit v každé normální rodině! Děckám se dostává dle jejich potřeb - autorovi se snad nedostalo? Kdo to musí utáhnout? Výdělečně činný zbytek. Pokud není morálně na výši, děcka končí na ulici/v děcáku a prarodiče kdovíkde... takže  je to přesně tak jak  to autor nechce slyšet: je to v lidech.

0 0
možnosti

David

22. 2. 2008 7:38
Re: Už samotný nadpis mi připadá

jedno je jiste... vy jste nepochopil vubec nic

0 0
možnosti

juvel

22. 2. 2008 5:55
Nejen komunismus musí nutně zkrachovat

Můj pohled na tuto otázku.Postavil jste vedle sebe sen o létání a sen o spravedlivé společnosti. Létající mechanismy se lidem uskutečnit podařily, spravedlivá společnost nikoliv. Letadla jsou stroje, sestrojené na záladě spolehlivých přírodních principů a materiálů. Lidská společnost je podobná spíše živému organismu, kerý se skládá z jednotlivců a společenských struktur, které jsou pod vlivem svobodné vůle. A tady je jádro problému. Aby lidská společnost trvala, t.j. žila, musí jednotlivci a struktury které ji tvoří spolehlivě funovat. Spolehlivost v případě tvorů se svobodnou vůlí je v podstatě mravní a morální záležitost. Proto životaschopnost lidské společnosti spočívá na těchto principech. Proto v lidské historii často zdánlivě vyspělé společnosti zkolabovaly, nebo podlehly jednodušším společnostem. Ani miliony odborníků nevymyslí takové mechanismy ve společnosti, které nahradí individuální mravní kvalitu. Proto každé lidské společnosti hrozí dříve nebo později zánik.  

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

22. 2. 2008 0:43
Moudré

0 0
možnosti

Pavel Pokorný

21. 2. 2008 21:59
Mám také závěr

Pokud to správně chápu, tak autor jasně řekl, že žádná dobrá společnost nemůže vzniknout násilím. Každý stát je organizované násilí, takže z toho podle mě autorovi vyplývá závěr, že dokud budou státy, nebude dobrá společnost.R^

P.P:

0 0
možnosti

rezjir

21. 2. 2008 19:31
Krachu komunismu

vždy nutně předcházel krach kapitalismu. Kdyby nebylo krachu kapitalismu, komunismus by si ani neškrtl.

0 0
možnosti

Pavel Pokorný

21. 2. 2008 22:06
Re: Krachu komunismu nebo socialismu?

Teorie, že komunismu předchází kapitalismus je komunistická. A mezi nimi byl podle komunistů ještě socialismus. Navíc, komunismus nikde na zemi nebyl, u nás to dotáhli podle své teorie na socialismus a ten jim krachnul. Takže jim nekrachnul komunismus, ale socialismus. P.P.

0 0
možnosti

marie

21. 2. 2008 18:20
krach komunizmu?

kapitalizmus, není jen slovo, kapitalizmus je společenský a ekonomický systém založený na soukromém vlastnictví a volném trhu. Komunizmus je názor, ideologie nebo přesvědčení o "historické nadřazemosti" zespolečenštěného vlastnictví a rovnostářského rozdělování i jeho totalitního prosazování..

0 0
možnosti

marie

21. 2. 2008 18:21
Re: krach komunizmu?

pokračování..

a to si normální vzdělaní lidé nemohou nechat líbit "na furt"..

0 0
možnosti

J.Medula

21. 2. 2008 18:00
Zajímavý

článek psaný s nadhledem těch "co už mohou radit",jak máte s nadsázkou ve vaší charakteristice.Souhlasím a posílám karmuR^

0 0
možnosti

Bohemák

21. 2. 2008 16:57
Komunismus je utopie

 Vždyť platilo-li by,  každému podle jeho potřeb, a nevím jaké další hlouposti  propagátoři této zvrácené ideologie slibují, o tom přece musí  zase rozhodovat nějací neúplatní a spravedliví lidé. A to je ten zásadní problém! Kolik se za desetitisíce let, kdy člověk rozumný ovládá svět, takových našlo? A slibům, že je společnost vychová, tomu může uvěřit jedině hlupák. Komunismus všude, kde se snažil uchytit, zklamal na celé čáře. Je navýkonný, pokrytecký a devastující, nejen přírodu a vše ostatní, ale co horší, charaktery lidí! Bohužel naivků, kteří o něm sní je stále mnoho! Svět je džungle a přežijí pouze silní a rouzumově vyvynutí jedinci. Jedině ti jsou schopni popohánět kola dějin dopředu. Slaboši, hlupáci a lenoši na které komunističtí fanatici spoléhají, jsou brzdou veškerého vývoje!;-€(Y)

0 0
možnosti

rezjir

21. 2. 2008 23:27
Re: Komunismus je utopie

Dýcháte podle potřeb ?? Dýcháte !!! Je to realita ? Je !!! A proto komunismus není utopií.

0 0
možnosti

Občan

21. 2. 2008 16:42
Názor

Pěkný a pravdivý článek. Dle mého názoru jsou veškeré ideologie pro lidi nebezpečné a stát by žádnou ideologii neměl podporovat. Proto mě zaráží, že státní instituce např. rozhlas může propůjčovat svůj vysílací čas náboženským pořadům, byť křesťanským. I křesťanství může duševně manipulat lidmi. Víra v nějakou ideologii je svobodným rozhodnutím každého a neměla by být někomu vnucována. Veškeré ideologie jsou jenom příčinou pozdějších válek a lidského neštěstí. Ekonomický rozvoj společnosti by měl být založen na vědeckém základě a ne na utopiích.

0 0
možnosti

paja

21. 2. 2008 16:52
Re: Názor

ale i kapitalismus je ideologie, stejne jako mozna veríte, ze 'nic neni' (ateismus) - to je taky jen ideologie, proto i kdyz v nic neverite, tak se nechavate manipulovat...

0 0
možnosti

antizel

21. 2. 2008 16:20
krásně napsáno, souhlasím

sen o lepší společnosti nás nikdy neopustí a opustit ani nesmí, bez toho by jsme jako společnost zakrněli a skončili

komunistické myšlenky je ale nutné zcela odvrhout, protože základem komunistické ideologie je stále na prvním místě třídní boj,vláda proletariátu a násilná myšlenková jednota.

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik