Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AH

alex hart

24. 11. 2008 18:23
Až na to, že to bylo jinak... -1-

Autor zapomněl na to podstatné, a totiž že rozhodnutí budovat jaderné elektrárny bylo učiněno o řadu let dříve. Hlavním důvodem vůbec nebyla jedna výjimečná a v historii ojedinělá kalamita, i když možná někdo někde tento argument ve sdělovacích prostředcích použil. Ale pro chlácholení lidí, nikoliv jako argumentaci pro definici investičního záměru, provedení geologických průzkumů, vytipování lokalit, zadání úvodního projektu, naplánování zemních stavebních a strojařských prací a dodávek. To vše běželo již dávno před tím, než ke zmiňované kalamitě došlo.

Autor také jaksi zapomíná, že před Temelínem se stavěla V1 a V2 v Jaslovských Bohunicích, Elektrárna v Dukovanech, projektovaly se Mochovce a začínal se připravovat onen mediálně proslavený Temelín. Takže celý Temelín byl jen jednou z řady postavených a plánovaných jaderných elektráren.

Co tedy bylo hlavním argumentem a důvodem zahájit v naší zemi výstavvbu jaderných elektráren? To je docela prosté.

0 0
možnosti
AH

alex hart

24. 11. 2008 18:24
Re: Až na to, že to bylo jinak... -2-

Už v sedmdesátých létech bylo lidem v oboru československé energetiky a paliv zcela jasné, že není možné ani vhodné stále dál a narůstající měrou devastovat severní Čechy a další oblasti tehdešjší ČSSR těžbou energetického (tj. nekvalitního) uhlí s poměrně nízkou výhřevností a poměrně vysokým obsahem všech možných škodlivin. Počínaje sírou, přes arsen, cesium a celou řadu dalších sajrajtů, včetně radioaktivních prvků. Už tehdy naši předkové věděli, že uhelná elektrárna emituje mnohonásobně více (tj. řádově) radioaktivního spadu, než celý proces jaderné energetiky. To ale není vše, už tehdy se rozhodovalo o tom, že další těžba energetického uhlí v Severozápadních Ćechách by znamenala prakticky úplnou devastaci tohoto kraje. To byly hlavní důvody a argumenty pro jadernou energetiku.

0 0
možnosti
MS

Michal007

24. 11. 2008 8:58
Patnáctý energetický stupeň

byl tenkrát definován jako jeden stupeň pod nulou, pět centimetrů sněhu.

Nejen socializmus lze budovat pouze za dostatečně příznivého počasí.

0 0
možnosti
MV

Martin V

24. 11. 2008 10:48
Re: Patnáctý energetický stupeň

Pokud vím, tak regulační stupně odběru elektřiny se neřídí počasím, ale aktuální situací ve výrobě/nákupu/spotřebě/rozvodu elektřiny. Pokud máte nějaké bližší informace k té vaší stupnici, pošlete je do diskuze. Dekuji.

Aktualni regulacni stupne:

http://www.cez.cz/cs/pece-a-podpora/regulacni-plan.html

0 0
možnosti
MV

Martin V

24. 11. 2008 7:16
Souhlas

Pěkně napsané, tedy až na tu odbočku k mamutům, asi to bylo trochu jinak. Beru ty mamuty jako připodobnění k zelenýmh aktivistům, co vypadají jako pokrokáři a zatím sedi na zadku a čekají až zmrznou

:-)

0 0
možnosti
K

K-D

24. 11. 2008 7:09
Poznámka

Souhlas až na příklad mamutů. Většina nálezů jsou pouze kosti, k zachování masitých částí je nutné zmrznutí a následná nízká teplota, tedy překrytí horninou. Vysvětlení je několik, asi nejlepší je pád zvířete do mrazového klínu ve věčně zmrzlé půdě. V podstatě se jedná o přirozené pasti. V pověstech sibiřských národů o setkání s mamutem zvířata "sedí" - to také odpovídá pádu do pasti. Mamuty považovali za podzemní zvířata, velké krtky.

Upozorňuji, že ve všem ostatním s autorem souhlasím.

0 0
možnosti

pečlivý čtenář

24. 11. 2008 2:31
Super počtení

Vůbec jsem to nevěděl. Přitom se jednalo o velmi závažnou věc. Koukám, co ta příroda dokáže.

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik