Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

asgard643

26. 3. 2010 9:27
Hezká myšlenka,

ale v našich končinách bohužel nereálná.Diskriminační hranice 5% byla zavedena právě proto,aby se velké strany za každou cenu udržely u moci.Propadlé hlasy se tak rozděli hlavně mezi ně.Příznivci pravice z obavy před propadnutím hlasů proto raději budou volit ODS a příznivcům levice zas nezbyde nic jiného než volit ČSSD(pokud nechtějí dát hlas přímo komunistům).Historie totiž ukázala,že pidistraničky typu ODA nebo US mají šanci se do parlamentu dostat na jedno,max. 2 volební období.Stejně tak skončí v propadlišti dějin Strana zelených,příp.další.Proto taky politikům velkých stran taky projdou jakékoliv lumpárny nebo skandály.Kromě ODS,ČSSD,KSČM a KDU-ČSL žádná strana NEMÁ ŠANCI NATRVALO proniknout do parlamentu,vždycky to bude pouze dočasná záležitost.Aby mohli lidé volit skutečně podle svých představ,musela by se zrušit 5%hranice,což velké strany z obavy před ztrátou koryta nepřipustí.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

26. 3. 2010 8:44
Zkuste vymyslet něco lepšího?

Lepšího než demokracie možná ne, ale to, že naši demokracii je možné (a dokonce velmi potřebné) zlepšit, to je celkem jasný fakt. Věnoval jsem tomu několik článků na svém blogu (edmundcerny), takže tady jen nastíním principy.

-

Stranokracie - u nás vládnou straničtí bafuňáři. Ti, kteří mají vliv na sestavování kandidátních listin. Bez stran se člověk v politice neprosadí, maximálně do senátu, který má malý vliv a kdekdo ho chce zrušit. Velké strany si své postavení jistí pětiprocentní volební klauzulí. Volič nevybírá svého zástupce, ale celou bandu, a nevybírá si jednotlivé myšlenky, ale celý balík více či méně přijatelných bodů, ze kterého může být realizované cokoli. Vybírá si v podstatě tak akorát směr.

-

Řešení - volební systém založený na informačních technologiích, který by umožnil kombinaci přímé a zastupitelské demokracie, s možností o čemkoli hlasovat přímo, a také mít jediného konkrétního zástupce, kterého by bylo možné kdykoli změnit. Důležité je, že takový systém je možný

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik