Diskuse

O emancipaci

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hucul

8. 3. 2008 8:35
No nevim...

Nesouhlasim s tou casti o sestrach, jsem holka od koni a nosit tezke veci, drit na senach, a podobne, mi nikdy nedelalo problemy. Vami zminovane sestry proste nebyly fortelne konstrukce. Ale to se muze stat i chlapovi, znam dost velmi inteligentnich, lec jinak nemrcouchovatych, neduzivych muzu. Kdyz se nase rodina vypravi na chalupu, nikdo neceka od tatinka, ze by kosil travu, stipal drivi ci nanosil vodu ze studne. A to tatinek ani neni nemrcouch nebo neduzivy, proste to nedela rad.

Jinak ale souhlasim s tim, ze moderni spolecnost dokazala vyvinout obrovske mnozstvi zenskych povolani, ktera nekladou skoro zadne naroky na fyzicku ci intelekt. Rikame jim urednice. Kez by tyto zeny radeji rodily od puberty do prechodu a nesnazily se udrzet zamestnane buzeraci obcanu.

0 0
možnosti

Jarda

7. 3. 2008 11:31
Hlavní cíl feministek?

Změna lidské společnosti v hmyzí sesterstvo.

A nejvíc jim v dosažení tohoto cílem nepřekážejí muži, ale jiné ženy:

matky synů

muslimky

katolické a pravoslavné křesťanky

0 0
možnosti

Helena

7. 3. 2008 11:46
Re: Hlavní cíl feministek?

mezi muslimkami je velmi silne feministicke hnuti, mezi matkami synu rovnez, az by jste se divil, Rvjeste jste zrejme neslysel o theologickem feminismu?

0 0
možnosti

papagena

7. 3. 2008 7:57
v podstatě

s vámi souhlasím, takhle si představuji, že se utvářela patriarchální společnost. Bez muže byla žena ztracená, neměla fyzickou sílu, proto si ho hýčkala. Jak je ale možné, že se nedivíte, že muž bez ženy byl stejně ztracený, sám si ty děti od puberty do přechodu rodit nemohl. Jak je možné, že mužská, síla, které bylo třeba k udržení života, byla hodnocena víc, než samotná schopnost život dávat? Rovnoprávnost není v tom, že jsme oba stejní, ale že naše role má stejnou vážnost, stejné ocenění ve společnosti i v páru. Myslím, že si dokážu sama odpovědět: ten, kdo má sílu, má obykle i pravdu - a takhle se taky vyvíjel patriarchát.

0 0
možnosti
KD

divilek

7. 3. 2008 8:32
Re: v podstatě

Každý umí něco a v páru není třeba jen hrubé síly... Spousta mužů je vyloženě srandovních (a těžce vyčerpaných) při pracích, které ženy dělají jen tak mimochodem při dalších dvou až třech činnostech a "s prstem v nose" ...

0 0
možnosti

Prickrose

7. 3. 2008 0:53
I kdyz....

v dnesni dobe je pro zeny snadnejsi se starat samy o sebe bez pomoci muzu, jedna vec je stale "status quo" co svet svetem stoji. Ve dvou se lepe tahne. Kdyz jsou dva rovnopravni partneri, kteri spolupracuji, doplnuji se a navzajem si fandi, tak se jim dari. Kdyz souperi, hazeji si pod nohy klacky a povysuji jeden nad druhym tak to je na hov..... Staci se podivat na zeme, kde zeny nemaji zadne prava......Hruza, utrpeni a des.

0 0
možnosti
KD

divilek

7. 3. 2008 8:24
Re: I kdyz....

:-)R^ Když to funguje, těžko hledat lepšího parťáka pro ženu i muže. Pár má navrch...

0 0
možnosti

meduzka555

7. 3. 2008 0:34
líbí se mi to

Sice jsme se ve škole učili něco o matriarchátu, ale nešť. Názor na současnou situaci zdá se mi střízlivý a je pravda, že momentálně vycházíme z patriarchátu. R^

0 0
možnosti

Milan1

7. 3. 2008 0:14
Zaujímavé

Celkom logické argumenty, až na to, že dnes prakticky celá Európa zažíva demografickú krízu, počet detí na ženu je v priemere cca1,5.

Esping - Andersen ponúkajú defamiliarizáciu rodiny, ale ani tam, kde sa uplatňuje - škandinávia - nedokážu ten úhrnný index plodnosti dostať nad 2,1.

Čo s tým ?

0 0
možnosti

Helena

7. 3. 2008 11:47
Re: Zaujímavé

kolik cini pocet deti na muze? Jeste mene, kdyz to chcete vedet.

0 0
možnosti

kokr57

6. 3. 2008 23:05
vážení....

p.s. nic proti vychytávkám,ok,jen si hlídám,aby moje pozice byla nejhůře třetí,z bedny zkrátka nechci slézt, to raději jdu jinam....do jiné planetární soustavy:-)

0 0
možnosti

Helena

6. 3. 2008 22:59
Obcas vety k smichu

"patriarcharni usporadani starsi nez lidstvo samo. Ach jo...muz preci nebyl zivitel, a  zemedelstvi a chov zvirat byla prace pro zeny, ktere se usadily. A prestaly byt nomadky. Nikoho k obzive nepotrebovaly. :-/

0 0
možnosti

Grush

7. 3. 2008 6:06
Re: Obcas vety k smichu

no, bez urážky ale co psáno v nadpisu tvůj příspěvek též splňuje... kdo choval dobytek? pastevci, ne pastevkyně. kdo oral? oráči, ne oráčky. kdo porážel majoritní stavební materiál a svážel ho z lesů? dřevorubci, ne dřevorubkyně. je sice hezké upřednostňovat feministický náhled na svět, ale on se místy hodně rozchází se skutečností... a fakt bych chtěl vidět historický přehled žen které o své vůli přestaly být nomádkami a staly se ve své době hospodářsky nezávislými na mužích...

0 0
možnosti

kokr57

6. 3. 2008 22:58
vážení...

dobře..... a pro doplnění, všiml jsem si zajímavého ženského kultu tzv."vychytávání", zkrátka pakliže je žena vzdělaná a trochu atraktivní,vytvoří si kolem sebe tzv. satelity,kterým v naší vyspělé společnosti, poskytne částěčně přesně to co chce nebo potřebuje a tu je nejbližší satelit,ten vybraný otec jejího dítěte,další satelit slušný,ale tajný milenec,další již vzdálenější satelit -kamarád,který rád obstarává různé výhody třeba pracovní,zaplatí dovolenou,koupí auto,ty vzdálenější nejsou již moc odměňováni jen občas,ale třeba pořídí nějaké vybavení ,něco opraví,doporučí,a to se vše točí kolem šikovné "chudinky" samičky,která přece potřebuje pomoci a zároveň je šéfová satelitů a když nějaký přestane fungovat je vyměněn.Jistě, má to svá rizika,ale tyto ženy mají čich na muže,kteří jsou ještě vděční a ženy si hlídají pečlivě aby nenarazily na "tvrdou vodu". Koneckonců,když narazí taky se nic neděje,dobrák tvrďák může odbourat všechny satelity a žena je saturovaná tím pravým.Vychytávka.

0 0
možnosti

plech

6. 3. 2008 22:24
Jelikož

je materiální svět založen na sexu, čím víc drahých věcí máš, tolikrát jsi člověkem - rozuměj přitažlivý, nebojím se feminismu. Platí to totiž i naopak. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik