Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HD

opportunity

19. 2. 2011 18:19
Může mi nekdo říct,

?kolik je otců, kteřým je odpírán styk s dítětem?

?kolik je otců, kteří nemají zájem se s dítětem stýkat?

?kolik je otců, kteří ani neplatí alimenty?

Myslím, že první skupina bude nejmenší, zato nejhlasitější.

0 0
možnosti
S

Satyriana

19. 2. 2011 18:36
Re: Může mi nekdo říct,

Opportunity, i kdyby ta první skupina byla mizivá, jde přece o součást dětského života. Tátové do ní prostě patří a rozchody rodičů jsou ve velké míře selháním dvou dospělých jedinců, kteří si neuvědomují, že povinnost zajistit děcku bezpečné hnízdo je základem rodičovství. To, že nemají dospělí dost zodpovědnosti, aby obstáli, přece není důvodem ubližovat dítěti a zasahovat do jeho schopností jednou také obstát?! Zrovna my jsme zemí, kde probíhal zásadní dlouhodobý výzkum o vlivu rozvodů na děti - o dokázalo se, že ještě vnuci rozvedených rodičů jsou se svými partnerstvími v háji. (Prof. V.Trnka)

Takže já osobně preferuji střídavou péči nebo velice úzkou spolupráci rodičů. Ovšem  rozumím i té cestě k SRZ- táta je skvělej, nedělní a sváteční, máma oddře všechny starosti a nespravedlivá samozřejmost dítěte ji štve. Pokud se přidá nezájem otce, problémy s alíky, musí to ona šetrně vysvětlit...Čísla fakt, že SRZ je problém, nezakryjí. Ani nezlehčí.

0 0
možnosti
S

Satyriana

19. 2. 2011 8:43
Uvedu dojmy a pojmy na pravou míru

Diagnóza "syndrom zavrženého rodiče" je sice poměrně nová, hodně o ní mluví a píše prof. Bakalář, ale kořeny má hodně hluboké. Mnozí chápou, že jde o vytvoření bariéry u dítěte, kterého mám v péči, proti druhé straně. Proč se to daří? Protože mechanismy přežití  děcku nařizují vyhovět tomu, kdo je má ve své moci. Když maminka chce slyšet, že ta báječná neděle s tátou byla hnusná, tak se jí to řekne, aby měla radost - a jak jsou příště s tátou z dohledu, hurá... Jenže postupně dítě přivítá, že táta není. Má o problém míň. Uvěří, že táta je zlý a nemá ho chtít. Jenže k tátovi patří babička, strejda, teta. Postupně je nutné odmítat i je. Maminka stanoví, co je správné. Dítě má vymytý mozek a dokonce je schopné matku před vlivy těch špatných chránit. Opakuji, že musí, aby přežilo. Jde to mimo jeho vůli.

Škody se nasčítají až když přestává být dítětem. Země, co jsou v diagnostice a léčení mnohem dál, uvádějí velmi drastické dopady na psychiku jedince. Jde o sebevědomí, hodnocení, integritu.

0 0
možnosti
S

Satyriana

19. 2. 2011 8:56
Re: Uvedu dojmy a pojmy na pravou míru

Proč? Protože se učí, že hnusný odporný otec mu dal polovinu genů. To znamená, že půlka jeho genů je hnusná, špatná, odporná, takže jedinec nemůže být dostatečně hodnotný ani úspěšný. V zemích, kde jsou s diagnostikou dál a s léčením také, existují dokonce i lůžková oddělení pouze pro děti takto zmrzačené. U nás nic specializovaného nemáme a tudíž se zavření na psychiatrii, která je u nás stigmatizující, pravděpodobně bez konkrétně zaměřené terapie, řadí k dalším poškozujícím praktikám.

Nesleduji konkrétně tuto linii léčeb, ale určitě jsem neviděla žádný inzerát na výcvik v psychoterapii dětí se SZR. Odborník by asi ještě dnes musel zvládnout výcvik v zahraničí - ale přesto by se za dnešní konjunktuřy kurzů objevil.

Dítě se SZR ztrácí část sebe a v dospělosti, kdy otce vyhledá - a ono často vyhledá- zjistí pravdu a zradu. Role se otočí, zavržená je matka, i když znám případ, kdy matka za podpory nezávislých odb. jakžtakž vztahy zvládla - i proto, že babička s bytem se hodně hodila.

0 0
možnosti

Clara Shot

19. 2. 2011 2:22
Hlavně to jsou jen dohady, proč to dítě nenávidí svého otce

Jinak souhlasím, že zavřít za to dítě do blázince je zrůdnost, která to dítě poznamená do konce života. Bohužel, nežijeme v dokonalém světě..

0 0
možnosti

Dr No

19. 2. 2011 0:34
Není to zřejmě nijak výjmečné

že se soudci, kteří jsou vybaveni hroznou pravomocí ovlivňovat osudy lidí, stávají lidé s neuvěřitelně pokroucenými morálními měřítky a bez špetky empatie k lidem, o nichž často zcela svévolně rozhodují ....

0 0
možnosti
W

www.stridavka.cz

18. 2. 2011 23:55
Jak nezralé matky vytěsňují otce ze života dětí

http://www.stridavka.cz/nezralematky1.html

0 0
možnosti
G

Gmur

19. 2. 2011 17:36
Re: Jak nezralé matky vytěsňují otce ze života dětí

je jich dikybohu miniumum.

Nekter i tatinkove se o dite nezajimaji ani v manzelstvi natoz po rozvodu. Jen kolik je zalob na neplaceni laimentu. A kolik je tech matek , ktere ani zaloby nepodaji.

0 0
možnosti
Q

qwertza

18. 2. 2011 22:23
Případ Alana Davida

Probíráme tu sice případ T. Smutné, ale pan Pulda měl zřejmě na mysli případ téměř 11letého Alana Davida, což je případ ještě drastičtější. Ten byl umístěn na psychiatrii v Opavě mezi děti - narkomany, sebevrahy, agresivní psychopaty, anorektičky a jiné devianty, kde strávil půl roku - na žádost soudu, sociálky a otce. V současné době se s matkou skrývá, protože má opět nastoupit do léčebny, tentokrát na dobu neurčitou. Jde přitom o nadprůměrně inteligentní dítě s vynikajícím prospěchem a mnoha zájmy. Kdo o tom chce vědět něco víc, mrkněte na http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/matka-se-synem-na-uteku-soud-ho-chce-zavrit-do-blazince_193754.html (kdo chce vědět ještě víc, přečtěte si páteční tištěnou MFdnes, tam to všechno je. Kam až ještě dokáží někteří lidé zajít v boji o dítě?

0 0
možnosti
BP

Bílá paní

18. 2. 2011 23:24
Re: Případ Alana Davida

 odkaz s vyjádřením otce  by nebyl?   ;-)

0 0
možnosti
G

Gmur

18. 2. 2011 20:42
neco malo podstatnych informaci

nez vydate zatykac na matku:

"Podle soudce se situace v rodině začala vyhrocovat a dívka se s otcem přestala úplně stýkat. Matka Markéta Smutná tvrdí, že dívce nebránila, aby se s otcem stýkala, uvedla televize.

Spor rodičů o Terezu podle ČT trvá už deset let. Otec se s dcerou mohl vídat o víkendech. Podle matky se ho ale dítě bálo a nechtělo ho vidět.

Karel Humhal, který vypracoval na Terezu psychologický posudek uvedl, že rozhodnutí soudu je průlomové a ojedinělé. Podle něj může dítěti umístění na psychiatrii ublížit. Případem se zabývá i ministerstvo práce a sociálních věcí, uvedla ČT."

0 0
možnosti
G

Gmur

18. 2. 2011 20:38
kde berete tu troufalost napsat, ze

dite nenavidi otce? kde jste to vzl? Mluvil jste s tou divkou? Vie vubec jak to je?

0 0
možnosti
PC

p_c

18. 2. 2011 19:44
Přesně tak

A ještě bych zavřel sociální pracovnici, která zaváhala s nařízením střídavé péče v době, kdy vztahy dítěte a rodičů nebyly ještě pokřiveny

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Programátor pamětník a živnostník, dříve odborný asistent na VUT. Asi ale nejsem ten správný vědec, protože jestliže skutečný odborník je tak specializovaný, že "ví všechno o ničem", pak mně se víc líbí "vědět nic o všem" - a taky o tom trochu přemýšlet.

Seznam rubrik