Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Pokud si to shrneme, lze říci, že staré heslo Hlas lidu, hlas Božíplatí jen u těch rozhodnutí, za kterými jsou láskyplné a moudré pohnutky. Pokud je však tato these pravdivá, pak to znamená, že čím větší skupina lidí, tím menší je pravděpodobnost, že volání daného společenství je hlasem Božím. My lidé jsme až příliš zranitelní.Zdroj: https://provaznik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=707191";

Promiňte, ale mám tomu rozumět tak, že když hlas lidu rozhodně dobře, tak je to hlas Boží, a když nerozhodne dobře, tak to není hlas Boží? Není to alibistické?

Víte, pro mě je hlas lidu mnohem víc, než hlasem Božím, hlasem ulice. A ten málokdy přinesl něco dobrého. Slováci k tomu mají velmi dobrý vtip: "Vox populi, Vox po papuli.":-)

0 0
možnosti
JP

Paní Marie - takhle jsem to úplně nemyslel. Chtěl jsem říct, že o tom, zda je rozhodnutí dobré (hlasem božím) či nikoli, nerozhoduje ani tak výsledek samotný, jako pohnutky, které k tomu rozhodnutí vedly.

0 0
možnosti
LJ

Já bych to přísloví "hlas lidu - hlas boží" spíše chápal tak, že když se dva učení nebo dva vysoce postavení hádají, a do toho zazní hlas obyčejného člověka, je třeba, aby tomu věnovali pozornost, může jim to ukázat správný směr. Výklad, že většina lidí má pravdu, je podle mne neudržitelný. V r. 1946 u nás zvítězili komunisté, brzy lidé poznali, že to byl omyl. Podobně to bylo s vítězstvím fašistické strany v předválečném Německu a v mnoha dalších případech.

2 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik