Svěcení kapličky v Kalné

Třetí srpnovou sobotu se v Kalné začali scházet na návsi hosté dlouho před avizovanou patnáctou hodinou, na kdy bylo stanoveno znovuvysvěcení kapličky po její rozsáhlé rekonstrukci. Občanské sdružení Kalňáci a jeho „mladá krev“ totiž využily výrazné finanční pomoci projektu Think Big nadace O2 a dopřály kalnickému „geniu loci“ mladistvé vzezření.

Veškeré nepříjemné peripetie a patálie průběžně opravu provázející jsou však v tuto sobotu zapomenuty. Kaplička i její okolí jsou slavnostně vyzdobeny, hudba připravena doprovodit slavnostní chvíli svěcení a slova se ujímají první řečníci. Z jejich úst vycházejí slova díků a radosti nad povedeným dílem, je připomenuta historie dávná i ta snáze vybavitelná. Stovce přihlížejících návštěvníků tanou na mysli vzpomínky vážící se k této zdánlivě nevýznamné vesnické stavbě – dětství, rodina, přátelé, významné historické události před kapličkou hojně probírané znepokojenými sousedy. Samotný akt vysvěcení farářem byl zakončen vyzváněním zvonu, který pamětníkům svého času třikrát denně připomínal povinnosti či dětem návraty domů. Tato chvilka byla určitě nejsilnějším zážitkem a dojetí skrýval málokdo.

Závěr odpoledne patřil přátelskému vzpomínání hostů při nachystaném pohoštění, hudbě a milým setkáním lidí, jimž Kalná a její kaplička zabírají v paměti nemálo místa. Avšak nejen pamětníkům přirostla kalnická náves k srdci. Při opravě kapličky vznikla i nová přátelství s lidmi, kteří se dokáží nadchnout nezvyklými akcemi a vytuší spřízněné povahy i na dálku. Genius loci kalnické kapličky je potvrzen.

Celá fotogalerie je k nahlédnutí zde.

 

Autor: Magdalena Prošková | čtvrtek 6.9.2012 9:35 | karma článku: 7,55 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Magdalena Prošková

Okolí kapličky

14.8.2012 v 14:06 | Karma: 10,65

Magdalena Prošková

Finišujeme!

5.8.2012 v 16:25 | Karma: 6,46

Magdalena Prošková

Pěkně od podlahy!

20.6.2012 v 23:20 | Karma: 6,02

Magdalena Prošková

Zlaté kalnické ručičky

18.6.2012 v 22:10 | Karma: 8,05