Současná maďarská vláda je protimaďarská aneb úvaha o tom, proč...

...se v Maďarsku nesmí mluvit ani o řeckém salátu. Včera a předevčírem se podařil sotva týden fungující nové maďarské vládě Fideszu-KDNP první komunikační kopanec, první velká chyba. Neznalost vnitřní maďarské politiky pak vyvolala paniku na trzích v celé Evropě. Česká média až na výjimky prokázala tradiční tupost a nevzdělanost (ve formě povrchnosti a neznalosti nejzákladnější faktů a dat). Narozdíl od mnohých žiji roky v Budapešti a maďarsky umím kváknout, takže se pokusím vrátit věci do mezí, kam patří.

Mihály Vargaindex.hu

Základ všeho je to, že Fidesz-KDNP dnešního maďarského premiéra Viktora Orbána vyhrála volby a získala fantastickou dvoutřetinovou většinu v parlamentu na základě nesplnitelných slibů v ekonomické oblasti. Čili v tradici socialistů lhali ráno, večer a asi i v noci. Toho si samozřejmě jsou velice dobře vědomi. Vědí, že v nejbližší době, tedy zvláště do podzimních voleb do místních samospráv, nebudou moci provést nic jiného, než ryze kosmetické změny. A ani v roce 2011 žádné zázraky nebudou. Vláda bude muset zobat z ruky Mezinárodnímu měnovému fondu a Bruselu. Mezitím se jim asi ještě podaří zemi dostat do mezinárodní izolace a vytvořit novodobou verzi předválečné Malé dohody, ale to už je věc jiná.

Ovšem jak z toho ven? Tradičně tak, že rozehrávají nacionalistické vášně – proto ty slávy kolem Trianonské smlouvy, proto ono zcela nesmyslné dvojí občanství a tak dále. Je tu bohužel opravdu hodně vylepaných mozků, ale ne všichni Maďaři jsou zvědaví na nacionalistické kecy, jak by se to mohlo z médií zdát. Ale chléb a hry fungují dost dobře. Další důležitou součástí vládní kampaně, které probíhá již několik týdnů a v posledních dnech jen vyvrcholila, je teze o “kostlivcích ve skříni”.

Ta se “povedla” tak, jak to vidíme všichni – tedy hodně špatně. Výroky místopředsedy Fideszu a starosty Debrecenu Lajose Kosy (kterého jsem měl doteď za toho z umírněných a rozumných) na jakési konferenci, de facto jejich potvrzení mluvčím premiéra Szijártóa a ministrem financí Mihályem Vargou přinesly paniku, se kterou oni zřejmě nepočítali, protože vše zamýšleli jen dovnitř, byla to komunikace jen pro maďarskou politickou scénu. A oni to zcela jasně nezvládli. Prostě obrovská chyba.

Výsledkem je nejen panika na evropských trzích, kterou se dnes maďarský ministr financí snaží všemožně utlumit (a jistě se v tom bude pokračovat různými prostředky dále) a hlavně oslabení forintu. To je velká rána pro statisíce rodin, které mají úvěry v cizích měnách a takové nepříznivé změny je citelně velmi rychle zabolí. Ano, průměrný Maďar kroky neschopné vlády zaplatí doslova a skoro hned. V tom je tedy současná maďarská vláda přes všechny nacionalistické výroky nesmírně protimaďarská. A to raději moc nepřipomínám, že to vše se děje na pozadí ničivých povodní na severovýchodě země.

A hlavně – Fidesz-KDNP, tedy vláda o stavu maďarské ekonomiky lže. Bajnaiho vláda v čele s ministrem financí Péterem Oszkóem (malé foto) za poslední rok udělala pro maďarskou ekonomiku opravdu hodně a stabilizace se skutečně podařila. Detaily toho všeho pozorný čtenář najde v celé řadě mých předchozích blogů o Maďarsku a proto je zde nebudu znovu opakovat. Ostatně reálných čísel se dočkáme velmi brzo. Maďarská vláda si prostě jaksi ještě nestačila všimnout, že už jaksi není v opozici. Amatérizmus prvního stupně, to bude to nejpřesnější označení.

 

Autor: David Prokop | sobota 5.6.2010 16:25 | karma článku: 17,80 | přečteno: 1668x
  • Další články autora