Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CC

cekon

13. 6. 2009 6:26
Ještě mohlo být připsáno

že původní role politických stran v superinformační společnosti mizí. Jde jen o to , kdo má lepší klauny, jinak z očekávaných super kvalitních řešení pro 21 století xůstala jen tlačenice u korýtka a nenávistný kvikot jedné party proti druhé. Současná politická elita není schopná nic tak doopravdy řešit a stává se parazitem. Jejich jediným zájmem je být zvolen a užívat si výhod o kterých píšete. Nedávno jsem zaslechl výrok europoslance Tošovského, který prohlásil, že jde dělat do Bruselu vědu, energetiku a pod, protože ho to baví. Hmmm. Mě zase baví chodit na houby....

0 0
možnosti
MM

palmic

12. 6. 2009 23:24
Reseni momentalne v nedohlednu

Dokud budou mit lidi v majiritni spolecnosti priority ktere maji, hranice chapani sveta a zivota ktere maji, tak bude porad na co nadavat.

Tema clanku je jen povrchni, zaklad probemu je uplne jinde, mnohem hloub.

0 0
možnosti
MM

palmic

12. 6. 2009 23:24
Re: Reseni momentalne v nedohlednu

btw sorry za pravopis

0 0
možnosti
V

veit

12. 6. 2009 21:41
giganti

Těžko chtít něco chytrého od člověka, který považuje Hayeka a von Misese za "giganty sociálních věd". Svatá ty prostoto!

0 0
možnosti
JK

Jirka 2

13. 6. 2009 8:10
Re: giganti

Příspěvek je velmi pravdivý. Ať už autor považuje kohokoliv za cooliv, velmi dobře vystihl situaci. Stejné to bylo i za totality. Problém je v tom, že jakmile se jakákoliv politická strana nebo skupina dostane k moci, hned se tam nacpou různí paraziti, kterým jde jen o vlastní prospěch. A druhý ale zásadní problém je v tom, že voliči se chovají jako stádo ovcí. A novináři a většina medií jim dělá toho psa, který je nahání tam, kam potřebují. A reakce "veita" mi připadá jako kejhání potrefené husy.

0 0
možnosti
F

Fanatic.Dz

12. 6. 2009 19:09
Kdo s čím zachází, tím také schází

Zcela evidentně ti naši obrozenci a humanisté pozapoměli vedle teoretických úvah o ideálním lidském společenství a jeho podobě vzít v potaz i lidskou přirozenost.

-

Není zbytí a cestu pluralitní demokracie na kterou jsme se vydali již není tak snadné opustit ve prospěch funkčnějšího modelu řízení společnosti (pokud bychom nějaký měli) - tedy bez nějakého výrazného krveprolití.

-

Pluralitní demokracie zajisté skýtá mnoho výhod, od decentralizace výkoné moci a tímpádem snížení rizika jejího zneužití ve prospěch jednotlivců či skupin až po veřejnou kontrolu státní správy. Bohužel celá koncepce je postavena na jednom mylném předpokladu - totiž že člověk je schopen se rozhodovat samostatně. Bohužel tato schopnost každého jednoho z nás je do značné míry závislá na zdraví celé společnosti. Jinými slovy - v okamžiku kdy celá společnost pod tlakem např. mediálních kampaní zblbne a začne adorovat nějakého Hitlera - demokracie nezná účinou obranu a zhroutí se jak domeček z karet.

0 0
možnosti
F

Fanatic.Dz

12. 6. 2009 19:17
Re: Kdo s čím zachází, tím také schází

Jedinou účinou ochranou je prevence a to jak formou vzdělávání a sdílení zkušeností (studijní pobyty v zahraničí by měly být povinné) tak striktního dodržování základní podmínky fungování každého demokrtatického společenství a tím je právní prostředí.

-

Bohužel shodou dějinných okolností v případě České republiky je školství a právní prostředí až na chvostu zájmu nejen politiků, ale i voličů. A dokud nezačneme investovat do vzdělávání našich dětí a dodržování právního prostředí řádově vyšší prostředky a úsilí bude vždy vítězit koncepční pojetí demokracie jako nejefektivnějšího výtahu k moci od dob vynálezu "církve".

0 0
možnosti
L

lord2009

12. 6. 2009 17:56
jak dlouho

ptam se: jak dlouho jeste ze sebe nechame delat tazna zvirata

0 0
možnosti
F

Fanatic.Dz

12. 6. 2009 18:51
Re: jak dlouho

Dokud vůl nepřestane být volem.

0 0
možnosti
JN

Jannynov

12. 6. 2009 17:22
dobře napsané

díky ! Výpalné skutečně nelze zvyšovat donekonečna. R^

0 0
možnosti
D

DanielPuschman

12. 6. 2009 14:55
nebyl jsem daleko od karmy, ale

touhle větou:

" Mám totiž

slabost pro tu elegantní po vzoru našeho knížete Schwarzenberga"

jste mě odradil. Nesnáším nevolnické projevy tohohle typu, jakožto svobodný člověk, co má rád demokracii, nemám slabost pro aristokracii žádnou.

Jenže Evropa je do svého nevolnictví zamilovaná, aby taky ne, když tu žijí potomci spokojených nevolníků, těch, co do Ameriky neodjeli. Fašismus i komunismus, novodobé feudalismy v jiném kabátě, vznikly zde, v Evropě, a fascinace feudálním islámem jen potvrzují ten smutný fakt, že Evropané jsou rození a šťastní nevolníci. My prostě nějakého toho pana knížete, před kterým bychom se mohli plazit, potřebujeme.

0 0
možnosti
MC

sualk

12. 6. 2009 15:10
Re: nebyl jsem daleko od karmy, ale

Ani tak nejde o knížete, ale o osobnosti. Osobnosti přinášejí myšlenkové názory a proudy střetů a to je ten jedinný poctivý život, pokud nejsme ještě všichni naklonováni na ideální lidský vzor. Osobnosti musíme ctít, ať se Vám to líbí nebo ne. Proto zdravá kritika osobností a všech lídrů je pluarita názorů. Spíše je třeba se naučit pozitivně vnímat různost. Nastoupit náročnou cestu trpělivého dialogu musí být uplatňována, již od ranního mládí v rodinách a školách. Jinak to máte tak, pokud kníže zdědí majetek a nebude dobře hospodařit, bude muset majetek prodat a to je zcela legitimní. Ovšem jeli dobrým hospodářem a majetek násilím vyvlastníte je to cizí nepřijatelný zásah, nejen do svobody a práv jednotlivce.

0 0
možnosti
M

m.vojtek

12. 6. 2009 13:19
Naprostý souhlas

všechny výsluhy jsou zvěrtsvo, lidé, kteří na ně mají nárok mají statisticky doložené nadprůměrné příjmy, takže nemají být za co "oškodňováni" následnými výsluhami (jako např. oblíbené řeči policistů o odškodnění za ušlou "jinou kariéru") ... to, že někomu vznikne nárok doživotně pobírat měsíční rentu převyšující průměrný plat jen za to, že někdě "odpracoval/odsloužil" pár let, je výsměch všem normálně se živícím lidem

0 0
možnosti
VH

Totedyne

12. 6. 2009 13:18
tu demagogii jsem ani nedočetl do konce

 Většina těch, kteří platí vysoké neregulované nájemné je neplatí nějakým vyvoleným, kteří dostali ten byt za hubičku. Platí ho majitelům, kteří si byt koupili, kteří ho zdědili, nebo ho nechali postavit.

V Západní Evropě jsou vyšší platy, než v Čechách. Stotisícové platy (v přepočtu na koruny) tam mají i mnozí lépe vydělávající dělníci. O vysokokvalifikovaných zaměstnancích nemluvě. Proč by adekvátní platy tam nemohli mít i poslanci a komisaři. Označování tphoto parlamentu jako socialistický je směšné. Socialisté tam zdaleka netvoří největší blok ...

0 0
možnosti
RJ

molok

12. 6. 2009 12:48
Máte pravdu

ikdyž nechápu proč neskutečné platy europoslanců nazýváte socialistickou aristokracií, vězte že je rádi pobírají jak příznivci štíhlého státu tak i eurofobici, kteří proti EU prostestují. I v našem parlamentu se málokdo neshodne na dalším zvýšení platu včetně příznívců nízkých daní a redukce byrokracie (myšleno z jejich strany zřejmě jako zrušit státní úředníky kromě těch důležitých teda jich, těm radši přidat) ...

0 0
možnosti