Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

SnowRider

9. 10. 2010 10:04
Budapešť

Co mě na Budapešti při mé letošní návštěvě ohromně překvapilo, je omšelost města a ohromné množství bezdomovců. Do té doby jsem si vůbec neuvědomoval, jak se ČR za posledních x let posunula dopředu a jak se tu zvýšil životní standard.

Pokud si chcete o Budapešti něco dalšího přečíst a podívat se na pár fotek, které se v cestovních průvodcích neobjevíte, sepsal jsem své zážitky na: http://www.ilvios.cz/madarsko/budapest-vikend/

0 0
možnosti
KU

Karelur

13. 9. 2008 12:25
smradlavá ruka socialistického architektonického realizmu

Projížděl jsem Mikulovem a nestačil jsem se divit jak uprostřed tohoto malebného města stojí vedle sebe dva nové kravíny bez oken . Na jednom je nápis tesco a na druhém lidl. Komanči ty kravíny stavěli alespoň za vesnicí.:-P

0 0
možnosti
RK

krakra

13. 9. 2008 8:52
Byl jsem tam

V Budapešti jsem byl v roce 2002, abych řekl pravdu věci které jsou v článku jsem nezaregistroval, bylo to asi tím, že jsem procházel tu Buďskou stranu - je tam více známých památek, Budínský hrad, rybářská bašta, Bellertova socha i ta socha snad svobody nebo jak se jmenuje. Na druhé straně jsem si byl prohlédnout pouze ten honosný a známý Maďarský parlament, ty bulváry o kterých se čte v článku mi jaksi unikly - což považuji za valekou škodu, neviděl jsem ani ty rozpadlé domy. Chtěl bych se tam znova někdy podivat.

0 0
možnosti
S

Semper2

13. 9. 2008 0:38
Paříž východu, anebo Brno před 15 lety ?

Myslím, že do Budapešti (co do architektury syntésy velkopanské nadutosti 19.století a kukuřičného komunismu) se svými názory zapadnete. Polsko lze s dnešním vybrakovaným Madarskem srovnávat jen obtížně. Varšava s krásným Starým městem je vypulírovaná a bez balkánského odéru. I v Krakově, Vratislavi, Poznani a dalších městech jsou památky (at´ kostely, nebo třeba secesní činžáky) opravené, a to s větší pietou než v Praze.

A mimochodem za "Paříž Východu" byla vždy označován Bukurešt, tam je těch bulvárů vic než v Pešti.

Stará historická čvrt´ v Budíně působí dojmem maloměsta, snad s vyjímkou královského zámku, který je ovšem poničen neodbornou restaurací.

Ale držme Mad´arům palce, aby tu luzu (post)bolševickou vyhnali.

0 0
možnosti
KM

Viktorie01

13. 9. 2008 0:22
:-)

Já jsem byla vloni v Budapešti snad po pětadvaceti letech, tehdy mi to jako děcku připadalo všechno děsně úžasný, a dost mě těď překvapilo, jak mi připadala Budapešť hrozně omšelá. A to nejenom normální domy, třeba hotel Gellért by si zasloužil minimálně novou fasádu, takhle na mě působil spíš jako vhodný objekt pro natáčení nějakýho dalšího Drákuly, lázně Rudas (které jsme pak ohodnotili jako určitě nejlepší z lázní, co jsme za těch pár dní navštívili a stavba je to zajímavá, ono rachtat se pod tureckou kopulí se často člověku nepoštěstí) zvenčí taky působily nic moc..... Ale na co si dneska mimo jiné vzpomeneme, tak je "kachlíkový tunel", mám dojem, že byl někde pod hradem, vy asi budete vědět. Bydleli jsem na kraji Budapešti, takže nás vozili do centra a zpátky, někdy i víckrát denně a ať jsme jeli odkud chtěli, vždycky jsem zjistili, že zas jedem tímhle tunelem a překvapivě jsem jeli vždycky stejným směrem (zřejmě díky místnímu dopravnímu systému), ať jsme jeli tam nebo zpět.:-))

0 0
možnosti
ML

meyla

12. 9. 2008 22:51
Chyba systemu nebo jen spatne restituce?

Pane Prokope, do Pesti se rad vracim (dnes sluzebne, byt sporadicky) jako do mesta, kde jsem v mladi prozil nekolik skvelych koncertu (od Queen, pres Jethro az po napr. Cure). Uz tehdy mne v centru mesta fascinovaly stare barabizny s dvorkem uprostred (casto se na tom dvorku prodavaly u nas hure dostupne LP). Pred dvema lety jsem projizdel Budapesti autem na dovolene a ve ctyrech jsme se ubytovali v centru u synagogy–ta noc mne pronasleduje dodnes–dolni dve patra barabizna, horni patra perfektne rekonstruovana. Ale tou spousti jste cestou do vyssich pater proste musel projit. Majitel bytu tehdy naznacoval i duvod–diky nedokoncenym restitucim a privatizacnimu procesu jsou budovy casto v rukach obce/statu i soukromeho majitele najednou a oni se, svete div se, neshodnou na prioritach. Nevim, zda tomu tak opravdu je, ale pokud na to prijdete, rad si vas dalsi budapestsky blog prectu.

0 0
možnosti
PCB

Princess Consuela

12. 9. 2008 19:46
Budapešť je krásná

maďarsky už umíte? :-)

0 0
možnosti
JZ

Vagabundinha

12. 9. 2008 17:32
:)

V Budapešti jsem byla zatím jednou, před několika lety. Uchvátila mě, i když byla příšerně rozkopaná.

Jak jste na tom s maďarštinou? :-)

0 0
možnosti
V

veskawesi

12. 9. 2008 16:30
:))

potvrzuji:) i me zarazilo, jak je budapest ve srovnani s prahou neopravena.

a ty socialisticky vypr..dky. malej jsem naboural kdyz jsem uvidel budovu, ktera jakoby z oka vypadla prazske kotve. brrr

asi to byl zamer postavit v kazdem vetsim meste socialistickeho sveta podobnej nesmysl:)

0 0
možnosti
T

tromi

12. 9. 2008 16:23
pak už chápu, proč často plácáš

takový hovadiny, když tu nežiješ

0 0
možnosti
V

veskawesi

12. 9. 2008 16:30
Re: pak už chápu, proč často plácáš

no comment, desnej prispevek. nespletl sis diskuzy?

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Ročník 1978.

Oblíbení blogeři: pánové R. J. Hřebíček, Binko a Kremlík.

Právě čtu István Bibó, Breviárium.