Valladolid

V zimě je to s výlety za poznáním trochu horší, tak jsem se rozhodla, že se budu vracet do dávnější minulosti a vzpomínat na svou skoro dvouměsíční cestu po Španělsku. Mé vzpomínky patří hlavně zajímavým městům plným historie.

Valladolid je hlavním městem autonomního společenství Kastilie a León. Je fascinujícím městem s bohatou historií, kulturním dědictvím a mnoha zajímavými místy k prozkoumání

Pamatuji si, že když jsme přijeli do Valladolidu, tak byla obloha zatažená šedými mraky, které se postupně začali protrhávat a za nimi se začalo objevovat slunce, které nechalo vyniknout krásnou architekturu města, která je postavena na kontrastech. Některé památky zářily v bílé barvě díky použitému mramoru, jiné, zašlé časem, byly zbarvené do béžova a domy na náměstí naopak kontrastovaly červenou barvou v kombinaci s černou. Celé město v té chvíli působilo na mě až magickým dojmem. Jakoby se člověk přenesl v čase do úplně jiné doby. Historie města opravdu na návštěvníka dýchá z každé stavby, na kterou se podívá.

Valladolid má dlouhou historii, která sahá až do doby římské. Během středověku bylo město jedním z nejvýznamnějších ve Španělsku, a to zejména během vlády králů Kastilie. Najdete tam mnoho historických budov a památek. Valladolid je známý i svými kulturními událostmi, včetně svatého týdne (Semana Santa), kterého oslavy patří k nejvýznamnějším ve Španělsku. Také se zde koná Mezinárodní filmový festival Seminci.

Plaza Mayor je jedno z nejvýznamnějších míst ve městě. Náměstí je obklopeno arkádami a zdobenými budovami v renesančním stylu, což vytváří harmonický a krásný prostor. Náměstí dominuje socha španělského krále Filipa III. ze 17. století

K nejvýznamnějším památkám města patří katedrála, která kombinuje gotickou, renesanční a barokní architekturu. Valladolidská katedrála, známá jako "Catedral de Nuestra Senora de la Asunción" (Katedrála Nanebevzetí Panny Marie), byla postavena na místě staršího kostela a její stavba započala v 16. století a pokračovala v průběhu 17. a 18. století. V té době došli peníze na stavbu a proto je katedrála viditelně nedokončená a na severní straně jsou vidět zbytky původního kolegiátního kostela panny Marie. V interiéru najdete mimo jiné impozantní hlavní oltář, který je mistrovským dílem Juana de Juni, původně vytvořený pro kostel Santa María de la Antigua, který byl přenesen do katedrály, když z ní byl odstěhován původní oltář od El Greca. Kam byl odvezen se neuvádí. V katedrále najdete taky sochu svatého Petra od Pedra z Ávily. Katedrála dominuje náměstí Plaza de Santa María, na kterém můžete vidět také další historické budovy - například uvedený kostel Iglesia de Santa María de la Antigua vystavěný v románském stylu ve dvanáctém století.

Katedrála
Zbytky původního kolegiátního kostela panny Marie
Iglesia de Santa María de la Antigua
Plaza de Santa María – pohled od vchodu do katedrály
Pohled na katedrálu z univerzitního náměstí
Fontána

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Simona Procklová | pátek 12.1.2024 10:40 | karma článku: 9,20 | přečteno: 160x
  • Další články autora

Simona Procklová

Segovia

15.1.2024 v 13:40 | Karma: 6,85

Simona Procklová

Hrad Boskovice

12.8.2023 v 10:32 | Karma: 14,66