Hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves

První letošní výlet do Dětenic nebyl úplně dle mých představ. Naštěstí se hned navazující víkend konaly hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves a tam jsem si tak trochu zpravila chuť. I když zde nešlo v první řadě o jídlo.

Na zámku Nelahozeves jsem byla již několik krát. Z Prahy tam jste cca do 30 minut, takže taková docela příjemná délka cesty autem. Letos mě tam zlákala má láska ke keramice a celkové atmosféře dobových slavností. Ano je pravda, že aktivity spojené se slavnostmi jsou často mířené spíš na děti, ale to mi vůbec nevadí. Mám to prostě ráda a nestydím se za to, že si to užívám. Je to totiž trochu jako dostat se do pohádky a jak často máme ve všedné dny tuto možnost?

Počasí nám přálo, vlhkost, rosný bod...všechno v pořádku :-) Lidí tak akorát, hlavně díky většímu prostranství kolem zámku a jeho rozvržení. Takže žádné prodírání davem, prostě příjemná procházka. Hodně stánků nejen s keramikou, ale i oblečením, výrobky ze dřeva, kořením, šperky. Část prohlídek zámku je určena dětem, takže lze potkat lidi v dobových kostýmech a navíc prohlídka zámku byla v ceně vstupného 100 Kč. V rámci programu slavností jste měli možnost vidět sokolníky, podívat se s dětmi na krátkou pohádku, naučit se dobové tance a zůčastnit se hromady dobových atrakcí pro děti (střílení z luku, boj muže proti muži, ježdění na koni atd.) Bylo to moc příjemné a rádi se sem podíváme i příště.

Zámek Nelahozeves
Interiér zámku

 

Autor: Simona Procklová | pondělí 22.4.2019 12:42 | karma článku: 7,86 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Simona Procklová

Segovia

15.1.2024 v 13:40 | Karma: 6,85

Simona Procklová

Valladolid

12.1.2024 v 10:40 | Karma: 9,20

Simona Procklová

Hrad Boskovice

12.8.2023 v 10:32 | Karma: 14,66