Fialová krása, která chutná

Sociální sítě se letos plní fotografiemi nádherných fialových máků a protože já už několik let patřím k vášnivým amatérským fotografům přírody, tak jsem si tuto krásu samozřejmě nemohla nechat ujít.

A vzhledem k tomu, že kromě focení se ráda dozvídám i něco nového, tak jsem si o těchto krásných rostlinách musela taky něco zjistit, aby k těm fotkám zazněly i nějaké zajímavé informace.

Tak například:

Věděli jste, že existuje zhruba 100 druhů máků? Ano, opravdu je jich tolik. Jsou mezi nimi máky pěstované pro využití v potravinovém průmyslu, máky okrasné, které můžete pěstovat na své zahradě. Ty se vyznačují výrazně většími květy a pak jsou tady samozřejmě tzv. plevelné vlčí máky, které nejčastěji uvidíte u nějakého pole. Ty zaručeně poznáte podle zářivě červené sukýnky, kvůli které se jim někdy říká i panenka.

Další velkou zajímavostí je seznam látek, které takový mák obsahuje. Rostlina máku včetně nezralých makovic obsahuje látky zvané alkaloidy - např. morfin, kodein, thebain, papaverin a další. Tyto látky mohou být velice nebezpečné a při jejich užití dochází k otravě, která může již při velice malé dávce končit smrtí. Proto je také pěstování máku v některých krajinách zakázáno. A také jeho konzumace, ve formě, která je u nás naprosto běžná, se například v Itálii nebo Řecku považuje za řekněme podezřelou. 

Mák má však díky uvedeným látkám i léčivé schopnosti. V minulosti se používal v léčitelství. Pomáhal při léčení plicních nemocí, na zmírnění kašle a při zánětu horních cest dýchacích.

Navíc obsahuje 12x více vápníku jako kravské mléko a velké množství vitamínu E a vápník, měď, zinek, hořčík a železo.

U nás se mák pěstuje pochopitelně výlučně na konzumaci. Většinou se jedná o máky bílé nebo fialové. A Česká republika je v jeho pěstování celosvětovou jedničkou. Zde je potřebné dodat, že mák pěstovaný u nás je naprosto bezpečnou potravinou a hladina škodlivých alkaloidů je u nich kontrolována. A co už asi víte, tak mák skvěle chutná na sladkém ale i slaném pečivu, kde se využívá buď k posypání nebo jako náplň. Já osobně mám ráda mák hlavně v jogurtu od jedné nejmenované firmy. Tahle kombinace byla pro mě před lety docela velkým překvapením, ale je výborná.

A zde už pár fotek z makového pole:

Fialový mák setý

 

Fialový mák setý
Fialový mák setý
Fialový mák setý
Skleněné jablko

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Simona Procklová | středa 7.6.2023 9:42 | karma článku: 10,94 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Simona Procklová

Segovia

15.1.2024 v 13:40 | Karma: 6,85

Simona Procklová

Valladolid

12.1.2024 v 10:40 | Karma: 9,20

Simona Procklová

Hrad Boskovice

12.8.2023 v 10:32 | Karma: 14,66