Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Opravdu nejsem účetní, ale to vím, že do účetnictví vstupují odpisy majetku. Něco se neodpisuje, jde to do nákladů hned, auto se snad odepisuje 4 roky (???), stroje snad déle a nemovitosti desítky let.

A co je základní položkou odpisů? No přece pořizovací cena. Před pár lety jsem četl rozhovor s ředitelem UPC, který vysvětloval, že jsou v provozním zisku, ale celkem jsou, díky odpisům, ve velké ztrátě.

Není divu, optické sítě něco stojí a proto "zadrátují" jen velká sídliště a ne osamělé domy. Ale ty investice firma UPC platila tvrdými penězi, zatímco firma RPG koupila ty byty za kolik a od koho?

0 0
možnosti
VH

Pane Hermánku, snažím se vám to vysvětlit již v několika příspěvcích. Nekupovala od nikoho. Vznikla rozdělením "původního" OKD na více podniků. Jedním z nich byl i RPG (dalším "nové" OKD).  Při rozdělení se rozdělují jednotlivá aktiva (a pasiva) společnosti včetně účetnictví. Jsou tedy domy vedeny v pořizovací ceně (lehce upravené, do půlky druhé poloviny 90. let se pořizovací cena částečně navyšovala dle inflace). Původní doba odepisování byla 50 let.  Takže asi odepsané nejsou.

0 0
možnosti
VH

Několik poznámek:

  Podnikové byty byly podnikové. Byly tedy v majetku podniků (na rozdíl od bytů služebních) a v jejich inventurách. Privatizováno bylo téměř výhradně podle stavu majetku k datu zapsání do rejstříku (změny po podpisu privatizačního projektu se dodatečně ocenily). Pokud se jednotlivé závody neoddělovaly jako celek, k žádnému oddělování ani přifařování nedocházelo.

   V roce 2004 k žádné privatizaci nedocházelo. Za privátní jsou považovány všechny společnosti, fungující podle obchodního zákoníku.  Byly pouze prodány akcie dávno privatizovaného podniku.  Do smlouvy o převodu akcií (nikoliv vlastnictví podniku!!!) byly zahrnuty pojistky? No dobře. A s kým byla tato smlouva uzavírána. Pokud vím, se společností KarbonInvest (KI).  No tak ať tato společnost plní, ne?  Nebo kdo se zavazoval, že ostatní akcionáři přijdou o spoustu peněz prodejem části jejich majetku pod cenou?

   Otázka nedovolené podpory kupujícího (tedy KI) se OKD či ostatních akcionářů nemůže týkat. Prodej byl KI a jen této společnosti se nízkou cenou mohlo dostat podpory.

   Je hezké, že jste zpracovávali projekt prodeje bytů. Ovšem majiteli bytů a jeho akcionářům je do vašich projektů kulové. A jsem si jist, že v současnosti zvažované (zcela běžné) způsoby prodeje nemají s vašimi "projekty" či "studiemi" co dělat.

    Pan Bakala mluvil již dříve o prodeji bytů? No a co.  Městský úřad o prodeji našeho domu mluví již 20 let! Máme ho žalovat?     V roce 2006 došlo k zániku původní společnosti rozdělením. Vy tento krok považujete za nezákonný? Že za něj chcete sankcionovat (koho - nové společnosti? NWR?, to jsem zvědav).  Takový krok předvídá a legalizuje obchodní zákoník.     Jen na závěr: všechna tvrzení zatím byla, že v případě prodeje mají (prý) nájemníci předkupní právo a že mají mít zvýhodněnou cenu (co to je). Pokud vím, zatím se byty neprodávaly.

0 0
možnosti
Foto

Nechci se hádat o podstatu věci. Ačkoli nejsem ekonom, ale praktik, tak mně udivila tato autorova věta: "Za prvé  není reálné, že by firma mohla v bytovém hospodářství dosahovala ročnět  zisk 1,2 mld. Kč (což by byl zisk cca 26,6 tisíc z bytu ročně)což je ekonomický nesmysl. 

Proč by proboha měl být nereálný zisk méně než 2.500,- Kč měsíčně (to by pak dělalo 30.000,- Kč ročně).

Znám dost lidí, kteří koupili byt na hypotéku, a z nájemného nejen platí celou hypotéku, ale ještě jim občas nějaké peníze zbudou.

Řeknete, že platit hypotéku není žádný zisk. Ale je, protože po splacení hypotéky nájemným má majitel k prodeji byt bez finančních závazků v hodnotě několika miliónů.

Kolik je to měsíční nájemné, že ty byty nevydělávají? Nejhorší barabizny vždy vydělávaly nejvíc.

0 0
možnosti
ZK

Z93d42e44n72a 44K86o60č58í

25. 9. 2013 8:52

Budou se muset opravovat střechy, fasády, měnit okna ...... a bude nutno z nájemného ukousnout alespoň ještě cca 1200 Kč / měsíc na fond oprav...... a už

jste s návratností investice zase někde jinde. ;-)

0 0
možnosti
JD

ten nápad mě pobavil....pokud by k němu opravdu došlo, tak aby nový vlastník mohl ze zisku sanovat provoz Paskova, musel by asi razantně zvýšit nájemné, takže by provoz zaplatili sami horníci, důchodci a podobně.

0 0
možnosti
Foto

A proč? Musím se zeptat znovu, jako u příspěvku výše. Jaké je to současné nájemné, kdy byty "nevydělávají"? Rád bych je vlastnil, aby nevydělávaly mně. 

A proč vlastně někdo drží nevydělávající byznys? Ten se přece vždy musí prodat, i když se ztrátou.

0 0
možnosti
JS

Myslím, že nápad prezidenta nás řadí někde do latinské Ameriky, asi tak Argentina, nebo Kuba.....

Je to zjevný blábol z mnoha důvodů

Expozé prezidente souvisí jenom s volbami a snahou rozložit ČSSD, o nic jiného nejde, natolik je prezident dostatečně informovaný a bystrý.

Divný mě jen je, že mu to není blbý a že naši novináři to slepičí jako nějaký objevný možný krok, člověk by čekal, že se na něj vrhnou a návrh rozcupují na kousky, není to nic složitého.

0 0
možnosti
ZK

Z57d69e70n55a 18K90o93č76í

25. 9. 2013 7:12

Divné je mi jen to, že ti s komunistickými názory, kteří po bolševicku rozdávají a po bolševicky kradou, chtějí ještě po bolševicku napravovovat chyby, které sami provedli. Nic z těchto bolševických postupů není správné. !!:-/

1 1
možnosti
  • Počet článků 194
  • Celková karma 11,50
  • Průměrná čtenost 912x
Odborník na bytovou politiku, družstevnictví a státní správu, léta pracoval v Mezinárodním družstevním svazu, jako šéf svazu družstev, náměstek ministra MMR pro bydlení a vedoucí úřadu vlády, šéf kabinetu předsedy Poslanecké sněmovny. Jako člen exekutivy MDS navštívil za 27 let více než stovku zemí celého světa. Zahraniční modely i nadále trvale sleduje a analyzuje. "Bytové politice se poctivě dosud žádná vláda po roce 1989 nevěnovala. Jen pokus a omyl, vesměs z iniciativy poslanců. Proto je v takovém stavu v jakém je. Do této oblasti politické hašteření nepatří. Proto vytrvale opakuji, že je třeba toto změnit. Mnohdy by se stačilo rozhlédnout v okolních zemích, protože my jsme smutná rarita."

Seznam rubrik