Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

12. 6. 2009 1:31
Úspěch komunistů je samozřejmý

Divné spíš je, že tolik voličů uvěří pravicové propagandě.

0 0
možnosti
PP

Pavlev

11. 6. 2009 23:03
Jsou dnešní komunisté skutečnou hrozbou?

Článek má jednu zásadní vadu. Tou je snaha aplikovat vývoj na levici v letech (cca) 1900 - 1948 na současnou situaci. Hlavní nositel levicových idejí, dělnická třída, je v těžké defenzivě a sociální demokracie v Evropě oslabuje - to je dlouhodobý trend. Pravice má propagandu plně pod kontrolou a ani probíhající otřesy dosud nevytvořily v systému zásadní trhliny. Ačkoli se nabízejí témata jako ropný zlom, neudržitelnost růstového paradigmatu neoliberární ideologie, vnitřní rozklad západní civilizace a mediálního masakru dospělosti ve prospěch infantility, nikdo na levici je dosud neuchopil a nezpracoval. Nelze srovnávat tehdejší víru v lepší budoucnost s dnešním statem quo a nelze srovnávat tehdejší nažhavenou squadru v čele s KG, opírající se o silného spojence v Moskvě, s dnešním historicky znemožněným spolkem  zdecimovaných a  zahořklých důchodců v čele s panem Filipem. Odtud bych nějakou zásadní hrozbu nečekal a raději se zaměřil na skutečné problémy dnešní doby.

0 0
možnosti
JP

prikazsky

12. 6. 2009 9:58
Re: Jsou dnešní komunisté skutečnou hrozbou?

Určitě tato úvaha nemá ambici aplikovat vývoj na levici v současnosti.Mojí snahou bylo spíš najít kořeny akceptace komunismu a poukázát na to,že česká společnost je či byla jaksi "přirozeně" naladěna levicově. Dnešní situace je samozřejmě jiná. Ale komunistickou stranu bych "nepodceňoval"-nezdá se,že by byla na ústupu a zejména díky jistým,i když velmi malým a pomalým, posunům se může časem zbavit nálepky antisystémové strany a být blízkým partnerem a konkurentem sociální demokracii anebo třeba postmaterialisticky orientovaným stranám.Ale to ukáže čas.

0 0
možnosti
MP

MarekP

11. 6. 2009 22:35
Je treba videt historicke souvislosti...

...komunismus byl necim novym, byl v te dobe nadeji pro delnickou tridu, nadeji vymanit se z vykoristovani (jak to obycejni lide tenkrat vnimali) a zkratka "mit se vsichni dobre". Ona sama myslenka "komunismu" by nebyla spatna, jenze je jaksi zalozena na dobrovolnosti (viz treba izraelske kibucy), coz se v tomto pripade nestalo, byla zvolena cesta nasilna a ta nikdy neprinasi nic dobreho. A v neposledni rade byla myslenka zneuzita pro totalitni rezim, byly pachany represe a tezke zlociny, coz ovsem v zakladni myslence komunismu obsazeno jiste nebylo. Neumim si predstavit, ze by se situace mohla dnes vratit do stejne pozice, komunisticka strana uz nema oporu v okolnich statech.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

11. 6. 2009 19:29
s mnohým by se dalo souhlasit, cosi mi tady chybí ...

Celkem by se dalo souhlasit s popisem 1. republiky, tento prosperující stát měl levicový charakter.

Co se týče údajné dnešní akceptace komunistů, pak je potřeba říci, že u voleb komunisté nevyhrávají. Že asi většina společnosti nesouhlasí s nějakým zákazem komunistické strany souvisí dost s tolerantním a demokratickým uvažováním většiny občanů. Zakazování politické strany je přípustné pouze, pokud strana otevřeně prosazuje likvidaci demokratického systému a je pro tento demokratický systém bezprostředním nebezpečím. Nebo pokud strana štvaním proti určité minoritní skupině obyvatel porušuje zásadním způsobem lidská práva té minoritní skupiny.

KSČM je oprávněně vnímána jako pokračovatelka KSČ. Mnozí lidé nevnímají komunistický režim podle stalinistických hrůz 50. let, ale spíš jako ekonomicky ne moc funkční systém s absencí běžných osobních svobod pro občany. 

0 0
možnosti
JP

prikazsky

12. 6. 2009 10:22
Re: s mnohým by se dalo souhlasit, cosi mi tady chybí ...

Komunisté v celorepublikovém měřítku nevyhrávají,ale mají stále velmi solidní podporu.Jelikož nedošlo k zákazu KSČM hned po listopadu 89,tak si nedokážu představit její zákaz dnes.V západní Evropě se komunisté často dostávali a dostávají k vládě a často patří i ke středně velkým stranám.Jejich eurokomunismus se nijak výrazně neodlišuje od sociálně demokratické anebo socialistické ideologie či často zůstávají "jedinou" levicovou alternativou při posunu mnoha sociálnědemokratických stran ke středu.A pokud i u nás dojde ke vzestupu extrémně pravicových stran (což však osobně neočekávám,ale nevylučuji),tak můžou hrát i významnou "antifašistickou" roli.

0 0
možnosti
RR

rezjir

11. 6. 2009 18:25
Komunismus byl ale české společnosti vnucen

NA rozdíl od ostatních států Evropy zde se měl větší místo zbbrojní průmysl, jehož prostperita závisela  na státní podpoře exportu. A současně jeho úspěšnost byla založena na jeho míře utajení. Už tyto  dvě  okolnosti podporovaly uzavřenost čs, společnosti.   A když se k tomu přidá to, že na světových trzích tomuto zbrojnímu exportu konkuroval americký, no tak už tento moment nás vháněl  do lidově demokratického tábora. A naše zbrojní expanze dostala formu podpory exportu revoluce. Za těchto okolností došlo k možná záměrně vyprovovanému odmítnutí možného kontraktu v Argentině na nátlak USA, přičemž náš ministr zahraničí Jan Masaryk měl koníčka - Židy. Dostali jsme nabídku zásobovat zbraněmi vznikající stát Izrael, Vzhledem k nutnosti udržet zaměstnanostt jsme tuto zákazku přijali i přes embargo OSN.  Její realizaci bylo nutné co nejvíce utajovat, což ale nutně vedlo k rozsáhlým politickým manipulacím, počínaje Únorem 1948. Fínská cesta byla uzavřena.

0 0
možnosti
MK

madqwert-liberalni komunista

11. 6. 2009 18:19
Ceska tzv. levice

(resp.ti, kdo se k ni verbalne hlasi) se uz dnes deli na komunisty bolseviky a na komunisty menseviky. Jak nas historie uci, tech bolseviku je vic ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1055x
politolog, pegog, komentátor...

Seznam rubrik