Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AS

ADAM STEINER

5. 8. 2011 9:47
ty časy ...

Ty časy, které, jak jste zmínil "jsou už dávno pryč", se zase mohou vrátit. lidé reagují na změny vnějších podmínek a pokud budou dlouhodobě nastaveny jinak než dnes, pak se budeme stěhovat zase na vesnice. Nic netrvá věčně, ani urbanizace.

Ano je to jen možnost, nemusí se tak stát. Nicméně představa nějakého lineárního vývoje (necítím tady trochu nostalgicky to dříve omílané "feudalismus, kapitalismus, socialismus, komunismus"?) je, jak již dnes víme, mylná že? :)

Adam

0 0
možnosti
G

gaisaka

19. 7. 2011 14:42
...

Vaše "výpočty" a názory Vám opraví ti, co na to mají náladu, já jen přidám to, že není dobré hodnotit mladší generace podle svého mládí. 

Dodám tedy jen za sebe, že mladých, kteří chtějí trávitčas na zahradách je dost, ikdyž samozřejmě to leckdy souvisí s tím, že je nutno si ten život trochu upravit podle možností počátku 21.století a nežít v mentálních sedmdesátých letech. Takže ano, někdo kdo chodí pětkrát týdně na osm až dvanáct někam kopat příkopy asi nebude chtít kopat ve volném čase, padesátiletá soužka z nějakýho úřadu, která už dělá osmičky s hodinovkou na oběd už by tu ennergii měla, jenže je tady ten mental setting zaměřený na bolševické tretky jako TV zábava, takže není vůle a energie. My mladí, co nehodláme ničit svět ani sebe prac. systémem 8/5, pak máme čas a energii na ty zahrádky, a nemusíme pak zas tolik pracovat, páč zjistímě, že toho zas tolik nepotřebujeme, víme?,)

1 0
možnosti
JL

blueheart

19. 7. 2011 14:32
Cílek má svou pravdu

Jen poznámka: V.Cílek v podstatě pohrozil: podívejte se, když budou lidem klesat platy, koupěschopnost, udělají jedinou možnou věc (nic jiného jim nezbyde pokud nechtějí všechno projíst) - začnou pěstovat, víc využívat své zahrady. Je jich tu spousta po socialistické epoše, téměř každý Čech má nějakou zahrádku, kde se vyvaluje a pěstuje pivoňky, stříhá trávník...Shodou okolností jsem byl v sobotu v Kolíně a pak se prošel po okolí: spousta zahrad a chatek, takhle je to v Česku všude. Supermarkety prostě donutěj nízkopříjmové kategorie lidí aby začali znovu jako za komoušů pěstovat jablka, brambory, zeleninu a chovat králíky. Část lidí emigruje. Těch, kteří se platově pohybují v kategorii p.Přeučila tu azsw tak moc nežije, určitě bere více než 60 tisc měsíčně, tak to je asi 5% obyvatelstva, ti ostatní budou muset sázet brambory nebo hubnout. To je konec Sametové revoluce :-) Bohužel je to tak a dr. Cílek v tom má pravdu. Češi jsou na tohle trénovaní: války...komunismus...

0 0
možnosti
SP4Z

Si0 po 4. zákazu

19. 7. 2011 14:03
Co já pozoruji, tak lidi mají zahrádky za barákem

nebo někde blízko činžáku, v přilehlé zahrádkářské kolonii, a to i ve městech. Zdaleka ne každý potřebuje jezdit 40 km, takový už tam má zároveň aspoň chatičku na přespání a jako rekreaci. Ano, je pravda, že zahrádky mnohým pustnou a jakžtakž se tam daří aspoň posekat trávu. Ale pokud budou lidi přinuceni, prostě zase ohnou hřbet a půjdou si po odpoledních trochu máknout. I když nejsou zvyklí. Ale budou si muset zase pěkně zvyknout.

0 0
možnosti
PP

Hvězdář

19. 7. 2011 14:17
Re: Co já pozoruji, tak lidi mají zahrádky za barákem

V celé republice je na 1400 zahrádkářských osad, v Praze 120. Každý rok 2 zaniknou. Praha má přes milion obyvatel a z toho 9000 lidí zahrádkáří! Z oněch čísel jasně vyplývá, že zahrádky nás rozhodně nevytrhnou. A oněch 40 km je s přihlédnutím k celostátnímu průměru velmi krátká vzdálenost. Lidé jezdí často mnohem dál.:-)

0 0
možnosti
JN

nepritelcenzury

19. 7. 2011 13:40
A vy se zase zesměšňujete na svém blogu, tak co?

0 0
možnosti
S

Sup01

19. 7. 2011 13:38
přehled

pokud by jste si přečetl více z Cílka, tak by jste se nezesměšňoval - jeho názory jsou konzistentní a podložené fakty (i když možná v OVM vytržené z kontextu) jako geolog řeší situaci po ropném zlomu a ku podivu trh s potravinami to odskáče jako první.

0 0
možnosti
PP

Hvězdář

19. 7. 2011 13:55
Re: přehled

Milý chytráku. Cílka jsem přečetl komplet celého a jak uvádím, mám ho stále rád. Je vidět, že můj blog jste si ani pořádně nepřečetl. A co má podle vás společného ropný zlom se zahrádkami, to by mne opravdu zajímalo.

Autor;-D

0 0
možnosti
PH

petrph

19. 7. 2011 13:19
ale jako pravicový bonmot dobrý ne?

Už Marie Antoinetta  vzkázala svým hladovějícím poddaným "když nemají chleba, ať jedí koláče"...:-)

0 0
možnosti
JJ

1888

19. 7. 2011 13:31
Re: ale jako pravicový bonmot dobrý ne?

Bonmot malou chybicku jako mnoho podobnych myslenek. Vymysleli si jej podnikavi spisovatele memoarove literatury podobne jako "A prece se toci."

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.