Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Otevření takového tématu byl hodnotný počin, o tom žádná. Jenže obsah mi zavání relativizací totalitního režimu.

Už začátek, že Matuška utekl před Gorbačovou perestrojkou ;-D je výrok hodný "myslitele".

Daší text je pak popism selank za komunistů - netvrdím, že jste to tak nemohl vnímat a nevnímal, jen tvrdím, že vaše vidění světa, ktré povyšujete na realitu, není jediné a podle mne není správné a relevantní.

Proto lze hodnotit jedině: Rv

2 0
možnosti
JD

J41a71n 86D48r97t74i43n51a

6. 9. 2018 14:25

Priznam se ze blog ve me vzbudil negativni emoce. Rikal jsem si jak je mozne ze nekdo kdo ma zrejme nejake zkusenosti s totalitou muze zplodit neco takoveho. Nedalo mi to a napsal jsem do google jmeno auora blogu a z tech par odkazu jsem si vytahl (a precetl) tohle:

https://pravyprostor.cz/o-cem-se-nepise-vzpominka-na-21-srpen-1975/

Po precteni mam v hlave zmatek. Kdo je to Ales Presler? Jak by si predstavoval spolecnost ve ktere bych chtel zit a jak by se mela tato spolecnost postavit k dobe od 28.2.1948 do 17.11.1989 ?

1 1
možnosti
Foto

Jako k historické etapě vývoje, kterou si tato společnost většinově zvolila, ovšem ta většina přirozeně postupně zkorodovala, až na jejího posledního zastánce, který zůstal jako sám jako kůl v plotě. A teď se můžeme hádat o to, kdy bylo nejhůře a nejlépe a pro koho. Východ volíme proto, že je socialistický, a Západ budeme volit až když bude socialistický. Stalo se.

A když jsme u těch dat, tak připomenout, že naše geopolitická orientace byla nutné dána už jenom vyhnáním sudetských Němců v letech 1945-1947. Museli jsme tedy přimknout ke slovanskému dubisku.

2 1
možnosti
MH

Inu, krátká a výběrová paměť, absence kritického myšlení, jednoduché vidění světa...

4 0
možnosti
DH

Skvělé, karma, také už mám plné zuby toho, aby nám rádoby "mladí historici" říkali o tom jak hrůzostrašně jsme žili.

8 5
možnosti
VB

Když ti co to prožili si to nepamatují, tak jim to mladí musí připomenout. Kromě toho vnímání historie je subjektivní. Vy na to vzpomínáte v dobré, já zase ve zlém.

5 1
možnosti
OU
Foto

Jak už zde někdo psal, ve skutečnosti si drak socialismu během 80-tek sám požíral ocas. Všechny zdroje se vyčerpaly a dál to nešlo, vše již bylo rozkradeno, nebyly prachy na žádný opravy, vývoj hluboce zaostával a situace byla celkově neudržitelná. Nám to říkali už v 88 učitelé na VŠ, že celý zřízení jde do kopru a že to bude celosvětový... Avšak komu to chybí, může se odstěhovat do Číny, Koreje nebo na Kubu.

5 0
možnosti
AT

Tak zrovna Čína není dobrý příklad. Tam jsou omezení občanských svobod vyvážená rychlým hospodářským růstem v posledních letech. Ale nic netrvá věčně a já jsem moc zvědavý, kdy a hlavně jak ten boom skončí.

1 0
možnosti
JR

To je pořád normalizace, padesátá léta... ale autor píše o letech osmdesátých a ty si pamatuju zhruba stejně. Jasně, nesehnali jsme třeba desky, po nichž jsme toužili, ale zpětně viděno - jak jsme si jich uměli vážit. A jak krásně voněly:-) navíc už měl každý kazeťák, takže nebyl problém si je nahrát.

Každá doba má holt to svoje

(mimochodem, jistě všichni zaregistrovali tu mediální honičku kolem 21. srpna - ale že 1. září bylo výročí zahájení 2. sv. války, to už jaksi jen tak prošumělo kolem)

7 1
možnosti
IH

21. august bolo 50 vyrocie. 1. september bolo 79. vyrocie. citite ten rozdiel? ps. ten prvy september sa nas v prvom kole az tak netykal ako ruska agresia. ps. je som obdobie pred 1989 vydatne zazil. tie nedostatky tovarov boli vcelku malickost v porovnani s moralnymi skodami na ludoch. citime to aj teraz.

2 1
možnosti
JK

Evidentně jste začal trpět až s pádem minulého režimu. Vím že neuvěříte, že proti tomu co snášeli mnozí tehdy je to prkotina, no přesvědčovat vás nebudu.

7 3
možnosti
OU