Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Karl Novak

28. 5. 2011 13:03
Omezení státních výdajů neznamená snížení

počtu pracovních míst. Stát nevezme peníze občanům a nebude je investovat do státních výdajů. Peníze však zůstanou občanům a občané je budou investovat sami.

Nová situace bude lepší hned ze dvou hledisek. Bude možné zrušit místa "výběrčích daní" protože daně klesnou. Výdaje státu tak nadále klesnout. Bude možné zrušit i místa různých státních plánovačů, statistiků a státních investorů.

Druhé hledisko je lepší investice občanů než investice státem. Peníze budou tak budou investovány levněji a správněji. Ekonomika tak poroste lépe než nějakým státním rozhazováním a počet pracovních míst poroste.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

28. 5. 2011 18:18
Re: Omezení státních výdajů neznamená snížení

A že takovou jednoduchou pravdu neuvedli v život ještě nikde?

0 0
možnosti
B

bull002@seznam.cz

28. 5. 2011 11:55
Nefunkční hybrid EU pomalu končí.

Asi se to neobejde bez nějakých lokálních váleček, ale nemyslím si, že to bude něco velkého. Bude následovat návrat k národním státům, obnovení hranic a hlavně omezení cirkulace zboží pomocí celní politiky. Hlavně doufám, že se nezapomene na ty eurohujery, co to způsobili.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

28. 5. 2011 18:16
Re: Nefunkční hybrid EU pomalu končí.

To si pomůžeme, fakt.

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

28. 5. 2011 10:40
Skvělý, jednoduchý a názorný článek

, škoda, že současní vládní renomovaní ekonomové nejsou dostatečně renomovaní na to, aby pochopili tyto jednoduché poučky R^

0 0
možnosti
IW

interstellar wind

28. 5. 2011 10:43
Re: Skvělý, jednoduchý a názorný článek

globalni ekonomika je jednoducha? Tak mozna pro Frantu Matejku, experta vseho druhu....

0 0
možnosti
C

certik_bertik

28. 5. 2011 10:12
hmm

ale tak to prostě je, a systém se tomu brání tak, že se u Evropanů zásadně snižuje porodnost, takže se to vlastně vyrovná

0 0
možnosti
IW

interstellar wind

28. 5. 2011 9:32
clanky podobneho razeni se na netu objevuji uz roky

podle meho jsou to vsechno blaboly. Vsechny maji spolecne jakysi iracionalni strach z rozvijejicich se zemi jako je BRIC a z ekonomickeho krachu zapadu. Tak trochu to pripomina paranoiu. BRIC rostou jen proto, ze je tam chudoba (uvedomte si dusledek te vety). Z ekologie je znama krivka logistickeho rustu, ktera ma esovity tvar. BRIC se nachazi v te strme casti, a Evropa a USA uz jsou na vrcholu. V CIne jsem byl pul roku, v Africe taky. Ty zeme maji tolik obrovskych problemu, ze bude trvat desetileti, ne-li staleti, nez dosahnou urovne Evropy. Napriklad v Cine obrovsky rozdil mezi stredovekym zapadem a bohatym vychodnim pobrezim, je tam par milionu bohatych a temer miliarda chudych, co drou v tovarnach, problemy s ekologii, problemy s demografii. Verte mi, jestli se to nekde zhrouti, tak to bude tam, protoze obyvatelstvo s rustem zivotni urovne zacne pozadovat i vetsi svobodu a vyvola revoluce jako v arabskem svete

0 0
možnosti
IW

interstellar wind

28. 5. 2011 9:37
Re: clanky podobneho razeni se na netu objevuji uz roky

ja osobne taky vnimam krizi, ale spis duchovni - krizi hodnot, zivotniho stylu, a to celosvetove. Globalni ekonomika je postavena na konzumu. Konzum je motorem veskereho ekonomickeho rustu. Cilem je neustale vyrabet a vyrabet zbozi a to zbozi kupovat a kupovat, a to roztaci motor ekonomiky, odtud vznikaji penize a odtud vznika prace a odtud vznika rust HDP. Jenze kdyz se nad tim clovek zamysli, tak je to naprosto nemocne. Celosvetove to zpusobuje obrovske ekologicke problemy, protoze nase civilizace je jednosmernym metabolismem od surovin k odpadkum. Je jasne ze takovy rust je dlouhodobe neudrzitelny. Krize podle meho prijde, ale bude to krize mnohem hlubsi nez popisujete vy, bude to krize globalni celosvetova ekologicka ekonomicka. A nastartuje ji to, az dojde ropa, ktera je krvi soucasne civilizace.

0 0
možnosti
JN

crupier

28. 5. 2011 9:21
No,

začátek dobrý, příčiny problému jste popsal dobře, jsme nekonkurenceschopní, příliš vysoké mzdy, vysoké daně a ty tzv. pojištění (reálně také daně),...  Deficity rozpočtů značí jediné, žijeme si na vyšší úrovni, než na jakou si v současnosti vyděláváme. Nějaké státní řízení ekonomiky na této nerovnováze nic nezmění. Takže se holt musíme smířit, že životní úroveň se nám sníží na úroveň, na kterou si vyděláváme. Nebo se můžem odstřihnout od zbytku světa, přestat dovážet z Číny apod. a vyrábět všechno v EU. Ovšem tady vyráběné zboží by bylo dražší než čínské, tudíž pokles životní úrovně by nastal taky. Navíc by to vyvolalo odvetná opatření a to si EU nemůže dovolit, protože tady nemáme suroviny, takže musíme vyvážet, abychom za ně měli čím platit. RVHP mohla fungovat uzavřeně, suroviny měla v Rusku, EU je nemá.

0 0
možnosti
K

kaktusak

28. 5. 2011 9:52
Re: No,

Správně, pokud si žijete nad poměry, měli byste se uskrovnit.

0 0
možnosti

studánka

28. 5. 2011 8:57
Je tomu právě naopak

Vysoké mandatorní výdaje států nejsou způsobeny soukromým kapitálem, ikdyž on se na tom snaží přiživovat, ale neskutečným plýtváním, způsobeným socialistickým pohledem na věc a následně t.zv. sociálními výdobytky lidí. Příkladem budiž důchodový systém. Je docela jednoduché spočítat, kolik peněz zaplatí občané během aktivního života do systému a kolik z něj následně v době jejich důchodového věku dostanou. Dostanou mnohonásobně méně, než kolik zaplatí. Současný systém, který vymyslel Bismarck mohl jakž takž fungovat a fungoval během jeho života a krátkou dobu po něm, kdy rodiny měly 4 a více dětí, kdy se počet obyvatel zemí neustále zvyšoval. Dnes to však již dávno neplatí. Nemá valného smyslu špatný systém "vylepšovat", je třeba jej opustit. Každý člověk, pokud by nemusel platit během svého života státu důchodové pojištění a následně by od státu nedostával žádný důchod by na tom velmi vydělal. Musel by se ovšem postarat sám o sebe, čehož byl během socialistických přístupů odnaučen.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

28. 5. 2011 9:16
Re: Je tomu právě naopak

Vynikající státem řízené podniky už tady máme... například České Dráhy... moloch který si na svůj vlastní provoz nebyl schopen vydělat ani za komunistů. A nejsou toho schopné ani teď.

ČEZ je sice státem řízen, ale pro změnu vydělává... jenže co lidi říkají na funkční podnik? nadávají...

Sociální systém se musí přizpůsobovat tomu co ekonomika vyprodukuje, historie prokazuje že pokus podřídit ekonomiku sociálnímu systému končí krachem.

Ono holt platí poučka že si vyrobíte 3 jídla deně máte dost času na filozofování... ale filozofováním 3 jídla deně nevyrobíte. Fyzicky exsitující ekonomika je prostě sociálnu funkčně nadřazena. A To žádné hlasování nezmění.

0 0
možnosti
CB

centaur beta

28. 5. 2011 8:45
Pokusy řídit ekonomiku státem povedou

k ještě rychlejšímu konci. Řešení je jediné, obchodovat pouze se zeměmi, které dodržují stejné principy jako my, tedy ctí zásady tržní ekonomiky. Prostě přibouchnout dveře čínskému šuntu a obnovit výrobu v Evropě.

0 0
možnosti
K

kaktusak

28. 5. 2011 8:29
Nebo se spíš rozvojové země dotáhnou

na úroveň zemí vyspělých? To je snad dobře.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.