Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jrc

28. 3. 2010 1:02
Velmi zajímavé !

R^

0 0
možnosti
DK

Bertiik

27. 3. 2010 9:35
V článku mi chybí závěr.

Nicméně si ho dovolím vydedukovat z posledního odstavce.

Z toho vyplývá, že propuštění otroků nebylo zcela správné, protože se pak museli postarat sami o sebe, nikdo nezajišťoval jejich potřeby.

Protože vývoj probíhá ve spirále, potřebujeme tedy novodobého otrokáře - na vyšší úrovni. To dokonale naplňuje socialistický stát. Všem svým otrokům dá přibližně stejně za jakoukoliv činnost i nečinnost, jakkoliv odbornou. Zabrání svým otrokům v možnosti utíkat mimo dosah otrokáře (zadrátované hranice, ideologická masáž, vidina světlých zítřků - náhrada náboženství).

A vida - hezky nám to ideologicky zapadlo do sebe...

0 0
možnosti
RH

Kruton

27. 3. 2010 8:56
Marxova nadhodnota

V jedné věci se Marx i Smith mýlili, že totiž lidská práce vytváří hodnoty. Autor blogového článku to samé opakuje. Skutečnou hodnotu vytváří až trh. Tzn. pokud někdo přenáší nesmyslně kameny z bodu A do bodu B, přestože se nadře, nikdy svou prací nevytvoří žádnou hodnotu. Pouze v případě, že bude po takové činnosti na trhu poptávka a bude tedy někdo ochoten za tuto práci platit. Proto je teorie o nadhonotě zcestná, to by totiž nemohly firmy nikdy prodělat ani zkrachovat, kdyby lidé v nich vytvářeli "nadhonotu". 

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.