Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Martin Procházka

16. 1. 2010 17:34
Zajímavé, ale...

Zřetelně si neuvědomujete rozdíl mezi bohatstvím a penězi. To nějak merkantelismus nepobral a proto také jako hospodářská politika musel skončit, protože "prosperující země" začaly tvrdě narážet na inflaci. A všechny ochranářské politiky teoreticky fungují do té doby, než na ně ostatní začnou reagovat. O tom co se koupí/prodá= doveze/vyveze musí rozhodovat občané a ne politici.

0 0
možnosti
PK

krpjan

16. 1. 2010 19:54
Re: Zajímavé, ale...

To není tak zcela pravda. Problematiku aplikace merkantilních praktik jsem popsal na své http://www.postrahy.eu, v článku Některé problemy volneho pohybu zboží a kapitalu.

Bude-li se v zemi investovat, pak poroste výroba a životní úroveň. Zeptejte se nezaměstnaných, co by raději: nechat vystěhovat kapitál a stát se nezaměstnanými, nebo nechat jej doma a odebírat vlastní výrobky.Celá zemědělská politika EU je ryze merkantilní. V posledním odstavci blogu píši, že oba extrémy jsou špatné. V liberálním systému máme také inflaci. Je lepší mít rezervy než deficit. Přebytky kapitálu mohu investovat v zahraničí, jak to dělá Čína a všechny země, produkující ropu. Merkantilismus jsou praktiky řízené ekonomiky a ne filozofické teorie transformované do ideologických doktrín.Když jsme v socialismu říkali že to chce sokromé podnikání, tak to byl kapitalismus.Když se dnes volá po státním řízení hospodářství tak je to socialismus. Kde je logika věci?

0 0
možnosti
BH

BoboHml

16. 1. 2010 8:54
Zajímavé

R^

0 0
možnosti
MP

Muf Puf

16. 1. 2010 8:36
Římské číslofky

Nemáte f těch číslofkách Ludvíků trochu chaoz????;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.