Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kocynder

20. 11. 2010 8:48
Toto je asi moc na české podnikatele.To nepochopí.

A ani nebudou chtít. Jinak dík za názornou ukázku ekonomiky,to by se mělo vyučovat na školách,ale myslím si,že to nepovolí.

0 0
možnosti
PR

pá_ja

21. 9. 2010 14:01
Vzhůru

na plnění plánu na 1000 procent, plánovat nebudeme na pětiletky, ale na 20  a více let a hlavně jistoty, stálé ceny, právo na práci a po práci legraci!

Hlavně aby si bylo čím utřít ....!

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

19. 9. 2010 21:54
Udělal jste mi jasno

z jak zvrácených úvah o světě vychází levice. Nikdy bych nevěřil, že je něco takového vůbec možné, ale chce to učit se, učit se, učit se....;-D

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

19. 9. 2010 10:24
Odpoved

A abych odpovedel na otazku ve vasem nadpisu,kdo plati prispevky na socialni zabezpeceni, tak je to samozrejme ten vnuk a pan podnikatel. Co vas jak vidim evidentne stve :) je prosty fakt,ze vnuk za prodej sve prace dostava ve vasich ocich mnohem mene nez podnikatel za prodej a organizaci. To je ale bohuzel zcela normalni dusledek ocenovani schopnosti, tomu vnukovi nic nebrani si otevrit vlastni svickarnu :) a organizovat vyrobu sam,prodavat lepsi a levnejsi svicky a zkrachovaleho zleho podnikatele zamestnat ve svem podniku na sve byvale pozici. Vzhledem k faktu,ze vnuku je logicky mnohem vice a fyzicka sila a schopnost usmrtit druheho je distribuovana v populaci mnohem rovnomerneji nez dovoluji schopnosti akumulovat kapital,tak mate moznost se spolcit s ostatnimi ubozaky a nasilim si od podnikatele vynutit "spravedlivy dil" = dane. Na principech to vsak nic nemeni.

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

19. 9. 2010 10:10
Dodatek

Uz z logiky veci a zakonu zachovani energie plati,ze vse to plati ten "produktivni" vnuk a vetsina statnich zamestnancu (vynucovana umela spotreba),duchodcu, deti (sice investice ale momentalne neproduktivni), nezamestnanych se veze. Problem neni v tom, jak a kde ma stat ty penize nakrast, problem neni v mechanismu nebo postupu daneni,ale v tom,ze vnuk to uz neutahne (castecne jste pochopil proc viz. Cina a export).

0 0
možnosti
PK

krpjan

20. 9. 2010 20:28
Re: Dodatek

Tak to bych moc netvrdil. Jestli to všechno platí produktivní vnuk, pak platí i zisk podnikatele, neboť je jak říkáte "produktivní", pak ale dochází k vykořisťování paracovní síly , která je jak říkáte produktivní. No takový komunismus! To bych od vás  nečekal.:-)

0 0
možnosti
AZB

Asocial z Berouna

19. 9. 2010 10:03
Plno nepresnosti

V zasade mate pravdu,ale k socialistickemu A jste nedodal realne pravdive kapitalisticke B,ktere se vam uz tolik nehodi :).

1. Pani ABC dostala duchod ze mzdy sveho vnuka,takze ji/si tu svicku vlastne koupil ten vnuk,to se moc nehodi,ze ? :))

2. Pouzit jako priklad cenotvorby cisty monopol je velky faul :) i na vas. Cenotvorba je mnohem slozitejsi proces (viz napr. google:E.Read Ja,tuzka)  a uplne stejne muze dle vasi metodiky "prodrazovat" vasi svicku kosmonautika :). Realne plati,ze cena se pohybuje v urcitem intervalu (od ceny tak vysoke,ze by mnozstvi prodeju nepokrylo fixni naklady az po cenu tak nizkou,ze zisk podnikatele=0). Zde ovsem plati,ze kapitalismus,volna ruka trhu, zly podnikatel  (doplnte si sve ostani nepratele sam :)) je nejlepsi ocenovaci funkci (prestoze take nedokonalou) a vase regulace a dane svicku prodrazuji.

Mate ale pravdu v tom,ze pokud uz mit ty dane a socialni odvody,tak je lepsi danit spotrebu.

0 0
možnosti
K

kevinbb

18. 9. 2010 16:19
Docela

souhlas.

R^

0 0
možnosti
P9

pavel 99

18. 9. 2010 13:49
Ochrana duševního vlastnictví

dává garanci, že když investuje do vývoje a bude úspěšný, tak má šanci své investice a úsilí zhodnotit. Pokud se mu bude "zhodnocovat" příliš, přiláká to pozornost dalších investorů, kteří mohou býti úspěšnější.

Nikdo a nic autorovi nebrání, aby spolu se svými soudruhy dali (třeba na stranické schůzi) hlavy (a své úspory) dohromady a vyvinuli lepší lék než ti nechutní kapitalističtí monopolisté. Pak jej praktiky těchto "vydřiduchů" nemusejí vůbec zajímat.

0 0
možnosti
D

DOBR

18. 9. 2010 16:52
Re: Ochrana duševního vlastnictví

R^

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

18. 9. 2010 11:21
Máme tam plno chyb a nesprávných závěrů.

V podstatě článek říká, že dělba práce a mezinárodní obchod ochuzují lidskou společnost.

Stačí se však rozhlédnout kolem sebe, přečíst si něco z historie a zamyslet se. Je to úplně opačně. Dělba práce a obchod, včetně mezinárodního obchodu, lidstvo naopak. Díky dělbě práce a obchodu lidstvo dosáhlo té ekonomické úrovně, kterou má.

Bez dělby práce a bez obchodu bychom stále žili v jeskyních.

Vyrábí si snad autor všechno doma sám, jak v podstatě článkem navrhuje ?

0 0
možnosti
PK

krpjan

18. 9. 2010 12:10
Re: Máme tam plno chyb a nesprávných závěrů.

Nerozlišujete dvě věci v oblasti dělby práce. Ta první je dělba práce samotná, ta druhá je redistribuce výsledku společného úsilí. Zatím co je dělba práce velmi přísně organizována, panuje při rozdělení jejího výsledku princip homo homini lupus est.

Takže článek jasně ukazuje, že z exportu sociální systém (funkšní celek) absolutně nic nemá. Jestli podnikatel pracující v exportu sníží mzdy, níží tak příspěvky na sociální zabezpečení doma. A to se děje masově s odvolíním na konkurenceschopmnost podniků.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

18. 9. 2010 10:17
Sociální zabezpečení je udělané špatně

ale co navrhujete vy je tragédie. Je to jako byste bradavici na nose navrhoval léčit useknutím hlavy. :-P

-

Sociální systém organizuje stát a proto musí být financován z daní. Důchodový systém nesmí být součástí sociálního systému, důchod není sociální dávka. Taktéž zdravotní pojištění je něco jiného než sociální zabezpečení. Zkuste si napřed ujasnit tyhle pojmy a třeba pak přijdete na něco lepšího než jste vyplodil.

0 0
možnosti
PK

krpjan

18. 9. 2010 12:28
Re: Sociální zabezpečení je udělané špatně

Pod pojmem systém se zde rozumí funkční část systému vyššího řádu, jehož je součástí. To znamená, že sociální systém je funkční jednotka, která svou funkcí zajišťuje určitou sociální úroveň členů systému, t.j. lidín nebo obyvatel státu. Sosiální systém takto plní několik úloh, čili sám se sestává ze subsystémů, jako jsou zdravotní zabezpečení, důchodové zabezpečení, školství, péče o staré a ty vyhozené z práce vč. těch, které nikdo nechce zaměstnat. Tak vidíte. Ono je třeba stát a hospodářství chápat jako funkční systém a pak v tom budete mít pořádek.:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.