Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Martin Procházka

10. 10. 2009 17:51
Tohle Smith vidět,

ten by vás hnal. Byl úspěšnější ekonom i filozof než vy. Jeho chápání ekonomie je pevně spjato s filozofií, morálkou, etikou... Radši si ho přečtěte pořádně, než ho tu začnete rozebírat. A společnost, stejně jako její úspěch či neúspěch, je tvořena součtem jednotlivců, sama však není schopná ani oprávněná rozhodovat za ně. Už to soudruzi pochopte!

0 0
možnosti
MP

MirosPikos

10. 10. 2009 11:31
Zhovadilý komunista, od pohled s velmi vypitým mozkem...

dávám bolševíkovi rok, maximálně dva...

0 0
možnosti
M

medovec

10. 10. 2009 11:19
To je huste...

Velmi zdařilý kolektivisticko-altruistický ejakulát plný naprosto neplatných pojmů. Co je obecný celospolečenský prospěch? Je 100 lidí společnost? Když se 51 lidí domluví, že pro dobro společnosti zabije zbytek, je to společensky prospěšné? Kolektivní inteligence je co? Myšlenka, nápad, objev se rodí vždy v hlavě jednotlivce, žádná abstraktní kolektivní inteligence neexistuje. Společnost může vykazovat nějaký stav, může se nějak klasifikovat, ale vždy to je jen součet vlastností jednotlivých subjektů. Kauzalita společnost – člověk je úplně opačná, než se snažíte vylhat. I vy, přesto, že se za to stydíte a cítíte se být vinný a činíte pokání ve formě záznamu vašeho blouznění, sledujete především své štěstí. Podnikatel neví co je celospolečenský prospěch, protože nic takového neexistuje. Ona mýtická neviditelná ruka není nic jiného, než kdokoli, kdo má ze své vlastní svobodné vůle zájem o produkt, který podnikatel ze své svobodné vůle nabízí...

0 0
možnosti
M

medovec

10. 10. 2009 11:20
Re: To je huste...

Každý člověk sleduje své vlastní štěstí a to je jeho primární právo, pokud je vše správně, činí tak jen pro svůj vlastní prospěch a nikdy to nesmí činit na úkor štěstí někoho jiného. Staňte se podnikatelem, zaměstnejte všechny kdo to potřebují a dejte jim to co potřebují zadarmo – je to vaše cesta za štěstím, vaše svobodné rozhodnutí – pokud toho nejste schopen a chcete, aby to někdo jiný udělal za vás – tedy chcete dosáhnout vlastního štěstí na úkor někoho jiného, jste lidská zrůda.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.