Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

nnevimm

4. 10. 2009 21:29
Vaše teze je naprosto nesmyslná.

Nesmyslnost vašeho vzroce o rekurzivním rozkladu trhu vyvrací faktické zvyšování reálné průměrné mzdy. Pokud by váš vzorec platil průměrná mzda by se vlivem rekurze nikdy zvýšit nemohla. Svoji tezi stavíte na konečné danosti existujícího trhu a mezd, jejichž vznik v té samé tezi vyvracíte. 

0 0
možnosti
N

nnevimm

4. 10. 2009 21:30
Re: Vaše teze je naprosto nesmyslná.

Pokud některá firma snižuje/ruší výrobu, je to tím, že existují trhy, kde je kapitál využíván efektivněji -> existují trhy, jejichž výrobky jsou spotřebiteli považovány za důležitější, než ty produkované na našem původním trhu -> na jiných trzích je zvýšená poptávka, na našem trhu je snížená poptávka. Ve vaší tezi stavíte rušení výroby na původním trhu jako fakt. To ovšem není fakt a vyplívá z implikace snížené poptávky na původním trhu. Agregátní poptávka se před zrušením výroby nemění, a pokud je na původním trhu snížená, tak je na jiných trzích zvýšená. stejně jako agregátní nabídka ta je na našem trhu před zrušením výroby vyšší než poptávka. Proto se musí nutně snížit na bod E. -> výroba se musí přesouvat na jiné trhy kde je zboží nedostatek, jelikož vztah nabídky a poptávka je přesně opačný. 

0 0
možnosti
PK

krpjan

3. 10. 2009 18:24
Když chybí argumenty, příjde propaganda

Diskutéři píší, co nebylo, ale zamlčují jiné skutečnosti. Nejedná se zde o plánovité hospodářství ve smyslu, jak je popisují diskutující, Ušlo jim, že komunisti nezničili ani jedno prům. odvětví, vyráběla málo spotřebního zboží. To je něco jiného, jak produkci omezovat, či rušit. Dnes  v EU prakticky již neexistuje: oděvní průmysl. textilní průmysl, výroba hraček, bot, výrobky z plastů, elektronika, z čech zmizel prům. sklářský, výroba bižuterie. Zato má EU 12 000 000 nezaměstnaných, kteří omezují vlastní konzum. V bývalé NDR. Se bourají celá sídliště, neboť tam nikdo nebydlí.Podniky byly zrušeny, žádná práce, vysoká nezaměstnanost, úbytek obyvatelstva.

Doporučuji přečíst na mé http://www.postrehy.eu na stránce úvahy

čánek Některé problémy volného pohybu zboží a kapitálu

P roblém vážnější, než si diskutující myslí.:-(

0 0
možnosti
P9

pavel 99

3. 10. 2009 19:46
Re: Když chybí argumenty, příjde propaganda

on ten průmysl "nezmizel", to jenom zákazníci přestali kupovat jeho produkty, neboť po pádu oplocení mohli kupovat produkty kvalitnější a levnější. Český průmysl se totiž v éře RVHP (a centrálního plánování) stal zaostalým a nekonkurenceschopným - a to je jednoznačně vina komunistů.

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

3. 10. 2009 13:49
OK

Tak kde tedy soudruzi z NDR udelali chybu?

0 0
možnosti
VB

velky bratr

3. 10. 2009 13:43
Mocnejsi stat = zneuzitelnejsi stat = zneuzivanejsi stat

Z vaseho modelu plyne, ze je nutne posilit roli statu a regulovat trh radou omezeni. Tato omezeni vytvareji korupcni potencial, ktery bude zneuzit a v dusledku povedou k jeste horsimu stavu z pohledu obcanu dotceneho statu.

Odchazejici firma po sobe necha cast zazemi, budovy a podobne, to muze nekdo vyuzit k produkci neceho hodnotnejsiho, neceho, co nelze elvneji vyrobit na vychode. Nevim proc ma vetsina levicove uvazujicich lidi dojem, ze musime vyrabet ty nejseriovejsi nesmysly jako cvicene opice? Za co bychom pak meli tedy dostavat zaplaceno?

0 0
možnosti
DK

Bertiik

3. 10. 2009 12:40
Výborný rozbor

Jediné, co mě zaráží je skutečnost, že plánovaná společnost za 40 let svého fungování dokázala výrazně zaostat za společností neplánovanou. Po 2. sv. válce bylo Německo naprosto rozvrácené, bez infrastruktury, průmyslu. ČR perfektně zachované. Před sameťákem sami komunisti připouštěli, že životní úroveň je v NSR vyšší, jenom se hádali o to, zda jen 3x nebo až 7x. A to v tom NSR fakticky neplánovali skoro nic. Rakušáci k nám po válce jezdili nakupovat čokolády a potraviny. Moc dlouho jim to nevydrželo. O 70 let plánování v CCCP už se ani zmiňovat nebudu.

Nedostatek masa, zaostávající elektronika, chybějící vložky a toaletní papír, tropické ovoce, tuzexy... - to všechno bylo naše plánované hospodářství. Kde soudruzi udělali chybu? Že by nepoužili tu správnou matici?

0 0
možnosti
K

kaktusak

3. 10. 2009 23:54
Re: Výborný rozbor

To jsou pověry.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

3. 10. 2009 11:46
Soudruh plánovač

Jo jo. Takové krásné "matice" si soudruzi plánovači také kreslili a ve výsledku nebyl toaletní papír, vložky, auta, náhradní díly na auta (kdo pamatuje nasazování gumiček do stěračů před jízdou;-D), ale třeba těsnění do vodovodních kohoutků, samotné kohoutky, cihly, obkladačky, elektronika, pračky, ledničky, mrazáky, injekční jehly.... dlouhý, předlouhý seznam. Kdepak mohli soudruzi v těch překrásných maticích udělat chybičku?;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.