Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hafusak2

5. 9. 2010 12:51
Hlavně jde o jednu věc:

Nedopustit, aby se s penězi na důchody zacházelo úplně stejně jako s penězi na zdravotnictví - což je hlavním smyslem oné "důchodové reformy". V důchodech je moc a moc peněz, ale zatím žádný soukromník si z nich nic neuleje do vlastní kapsy. Ale v případě různých fondů a dúchodových pojišťoven se ty peníze budou tunelovat o stošest, hromada jich zmizí v režii samotných fondů a pojišťoven - a nakonec /stejně jako u zdravotnictví/ začne kňučení, že na výplaty důchodů není dost peněz. Výsledkem bude pár zbohatlých manažerů a davy ožebračených důchodců.Rv

0 0
možnosti
KNO

Komín na odstřel

7. 9. 2010 0:47
Re: Hlavně jde o jednu věc:

jo, presne jako ve Svycarsku :-)

0 0
možnosti
JN

crupier

5. 9. 2010 9:12
Soudruhu Kroupo,

obhajovat "skvělost" socialismu vyrovnanými rozpočty je stejně směšné, jako když mi jiní soudruzi kdysi ve škole tvrdili, že jsme jedna z nevyspělejších zemí a "dokazovali" to tím, že je tu největší produkce oceli a cementu na hlavu, přičemž realita byla taková, že té době byl aktuálně (krom spousty jiných věcí) nedostatkový i pitomý toaleťák. Ten "zahnívající kapitalismus" nám čímdál rychleji utíkal a už se to nedalo ani utajit ani nějak smysluplně obhájit. Lidi prostě taky chtěli ten ošklivý kapitalistický konzum a proto socík skončil.

 A současné deficity v EU a USA jsou způsobené tím, že nám vyrostla levnější konkurence v asii, velká část výroby se tam přesunula, takže si prostě na svou současnou životní úroveň nevyděláme a populističtí politici to kvůli znovuzvolení "řeší" dluhem. Ale to se snad časem vyřeší, začnem trochu šetřit, v číně se zvednou platy, posílí čínský juan, tím se zas začne vyplácet vyrábět i tady a rovnováha se obnoví.

0 0
možnosti
PK

krpjan

5. 9. 2010 9:40
Re: Soudruhu Kroupo,

1) Ten článek dokazuje, že pouze státní sociální systém je dlouhodobě účinný a že žádný generční problém neexistuje.

2) To že nám utekl kapitál do zahraničí je dáno hospodářským systémem kapitalismu volné soutěže. Za komunismu se pěkně investovalo doma, zisky zůstávaly doma a nezaměstnanost byla neznámým pojmem. Jestli se argumentuje že bylo za vyrovnaného státního rozpočtu chudo, pak snahy liberální stran vyrovnat státní rozpočet musí nutně vézt také k chudobě.

Řízené státní hospodářství lze v demokratickém státě provozovat s úspěchem a bez ideologických dogmat a o to v tom článku jde. 

Problém je v tom, že se nám říká, že jsme svobodní, ale zamlčuje, že jsme v takovém systému bezbraní, vydaní na milost a nemilost mezinárodnímu kapitálu, který nemá absolutní zájem na blahu státu a společmosti. Pro něj existují tyto instituce pouze jako zdroj soukromých zisků.

0 0
možnosti
K

kaktusak

5. 9. 2010 0:40
Ano, průběžný státní penzijní systém je nejlepší

a není důvod ho měnit. Cílem pravicové penzijní reformy je už zase bezpracné zbohatnutí několika vybraných podnikavců.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

5. 9. 2010 9:08
Re: Ano, průběžný státní penzijní systém je nejlepší

a na "bezpracnem zbohatnuti nekolika jedincu" je spatne jako konkretne CO ? pokud mam byt jednim z tech jedincu, tak me takovy pristup naopak VELMI vyhovuje ;-)

0 0
možnosti
T

Tecumtha

4. 9. 2010 11:31
Tedy tolik výmyslů v jednom článku... to je unikát

Srovnávat demografický stav a vývoj před více než 150 lety s dneškem ..... to jste pane autore opravdu šlápl hóóóódně vedle.  A když jsem četl, že "Navíc československá vláda produktivně investovala vysoké částky

do národního hospodářství a takto zvyšovala bez jakýchkoliv propadů HDP." ...... to už jsem opravdu málem spadl z gauče smíchy. Na které planetě jste žil pane autore ? Mohl byste konkrétně napsat kam ty vysoké částky a jaké šly ?Rv

0 0
možnosti
T

Tecumtha

4. 9. 2010 11:36
oprava : "s" gauče .... to víte.. nevzdělaný kapitalista :-D

;-D

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

4. 9. 2010 11:00
Třeba si dnešní děti

představují staří jinak. Ne ležení na chatě a pěstování rajčat. Ale aktivní život a nikoliv mimo....... ne nějaké ležení na gauži a tzv. spokojené staří.... Mají možná jiné představy .... Nemůžete to asi pochopit.

0 0
možnosti

jarinka

4. 9. 2010 17:56
Re: Třeba si dnešní děti

Přestavovat si mohou třeba okružní let kolem Země.  Ale než zestárnou, stoupnou ceny a výdaje ještě mnohokrát, v tomhle systému nic jiného čekat nemohou, zatímco penze budou stále stejně vysoké. Pak mnohý důchodce bude rád, že mu ještě zůstala zahradní chatka - až ho vystěhují jako neplatiče z bytu, bude mít aspoň kam jít a ještě si tam navíc vypěstuje ta rajčata.:-)

0 0
možnosti
H

hlava222

4. 9. 2010 10:58
Pokud mudrovat o důchodech tak je především

potřeba chápat ten základní princip systému. Ono to jaksi nefunguje tak jak se nám dneska snaží nakukat, tedy že my si platíme "pojištění" z toho "pojištění" se vyplácejí důchody dnešním důchodcům a potom nějaká hentá demográfia, nebo snad čápi nebo vrány nám snesou další generaci potomků a ti budou zase platit "pojištění" aby stát měl na důchody naše. 

Ono odjakživa každá generace musela platit 2x, jednak si splnit svoje důchodové závazky ke generaci předešlé, tedy odvádět na ně daň důchodovou, to je to dnešní "pojištění" a potom bylo potřeba masívně investovat do generace další aby zase někdo v těch důchodových závazcích mohl pokračovat.

V r. 1993 se ale k moci dostali ekonomičtí idioti, daň důchodová se přejmenovala na "pojištění" a lidem se nakukalo že investovat do dětí že to je soukromá záležitost rodin, tedy s tímhle ať neotravují bezdětné, takže dneska se ty peníze vesele prožírají v konzumu a potom se úsměvně žasne nad tím že ten důchodový systém takhle fungovat nebude.  

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

4. 9. 2010 22:07
Re: Pokud mudrovat o důchodech tak je především

Při současné evropské demografii žádná forma důchodového systému fungovat nemůže. Náklady na děti jsou prostě neúnosně vysoké.

Já osobně šetřím kde můžu, pokudn něco nepotřebuju tak to prostě nekoupím. (HDP a spotřeba mě nezajímá)

Investice do majetku je rozumější, děti mít prostě nehodlám.

0 0
možnosti
PK

krpjan

4. 9. 2010 9:24
Všem těm exorcistům komunismu:

In Deutschland gibt es Lebensmittel im Überfluss, und dennoch haben nicht alle Menschen ihr täglich Brot.

Překlad :V Německu jsou potraviny v přebytku a přesto nemají všichni lidé jejich denní chléb.

Dále si to můžete přečíst na http://www.tafel.de Pokud vím za komunistů nikdo nehladověl, a o vývařovnách pro chudé se učilo pouze ve školách.

Inu když to jde v Německu, ono to půjde také v Čechách. nemyslíte?

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

4. 9. 2010 9:53
Re: Všem těm exorcistům komunismu:

proc by mel mit chleba i ten, kdo si na nej nevydela ? neni pro ostatni ekonomicky vyhodnejsi nechat dotycneho umrit hlady ?

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

4. 9. 2010 8:32
nu ...

"... Z uvedeného vyplývá, že si komunistická vláda mohla dovolit v dnešní EU absolutně nepředstavitelný sociální stát při trvale vyrovnaném státním rozpočtu ..."

problem mozna bude v tom, ze dnes znacna cast popualce ten socialni stat proste a jednoduse NECHCE, protoze je to pro ne nevyhodne ... a ja se hrde hlasim k teto skupine.

0 0
možnosti
SG

stanikgor

4. 9. 2010 10:40
Re: nu ...

Nevýhodné to je určitě pro pány Kopřivy,Severy,Kubíčky ap.Hlásit se dobrovolně k tomu seskupení...to je silná káva....

0 0
možnosti
ZJ

Zádušvní Jyrka

4. 9. 2010 8:31
Zapomněl jste napsat řadu dalších předpokladů,

aby to fungovalo jak za socialismu. Je nutno:

- Obnovit otroctví (povinnost pracovat pro pána, tedy pro KSČSSD (= už jednou sloučené komunisty se sociálními demokraty) a nevolnictví (zákaz bez souhlasu pána opustit republiku). Samozřejmě pod hrozbou smrti, jak známe z let 1948 až 1989.

- Ukrást majetek ("znárodnění", "kolektivizace", a pokud si otroci KSČSSD něco naspoří, provést "měnovou reformu", tedy státní bankrot. Tedy většinou vše financovat z nakradeného, nikoliv vytvořeného díky socialismu.

- Donutit okolní země, aby vše, co bude do ČSSR dovážet, bylo za ceny, o kterých rozhodne KSČSSD.

- Nestarat se nakradený majetek a neobnovovat ho (viz "lehko nabyl, lehko pozbyl") ani o většinu otroků a nevolníků (aby opět klesla průměrná jejich doba životnosti na cca 67 let, čili pobírání důchodu těch, kteří se ho pod knutou KSČSSD dožijí, na cca 10 let.  

0 0
možnosti
PS

edan

4. 9. 2010 8:29
Zbývá jen dodat,

že komunistická vláda si mohla dovolit sociální stát při vyrovnaném rozpočtu (pomineme-li vnitřní zadlužení) za cenu zadrátovaných hranic, nesměnitelné koruny, trvalého nedostatku spotřebního zboží. A pamatujete si to cenzurou mlčky přecházené vtipkování dvojice Bohdalová Dvořák o skupině obyvatel, která nejí maso? Pointou bylo, že se nejedná o vegeteriány ale o důchodce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.