Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

Novotnak

19. 12. 2010 21:07
Blbost, historie nás učí, že

je to právě stát, který naše peníze vytuneluje nejrychleji a s největší jistotou.

To že penzijní fond v Irsku přišel o 17 miliard eur je právě tím, že to byl státní penzijní fond, kerý vy doporučujete, to že soukromé penzijní fondy přišly o všechno v Maďarsku je také tím, že jim to těm lidem sebral stát. Aby si lidi u nás uložili bilion do penzijních fondů za jeden rok, musel by každý včetně KOJENCů a DŮCHODCŮ uložit do státnícho fondu MĚSÍČNĚ nejmíň 8.000,- Kč!!! Což jak snad již sám uznáte je nesmysl!!!

Takže promiňte mi tu drzost, ale celý váš článek je tím pádem nesmysl.

Aby stát vybral o bilion ročně navíc, musel by každý - včetně Vás - na daních odevzdat navíc 8000 měsíčně!

To jsou ty komusnistické kydy o tom, jak bude vše růžové, když se o nás bude starat stát... Pravda je někde jinde.Rv

0 0
možnosti
DC

Daniel Ch

18. 12. 2010 20:35
.

Pane Kroupa Váš článek je k zamyšlení ale ani státní fond není řešením. Bohužel si musíme uvědomit, že neexistuje nic co nám zaručí  v budoucnu odpovídající zhodnocení. Už z povahy peněz jako takových (mají hodnotu jen pokud v ně věříme)  je jasné, že plánovat něco na 30let dopředu nejde.

0 0
možnosti
PK

krpjan

18. 12. 2010 22:34
Re: .

To máte pravdu. Ale objem státních investičních fondů roste nebývalým tempem a má podle odhadů do r. 215 zrůst na 12 bilionů€ Stále více států ukládá prostředky státních investičních fondů jako podíly do průmyslu po celém světě. To dělají zejména arabské státy, neboť hledají možnosti dalších příjmů po vyčerpání zásob ropy. Jestliže Česká republika založí podobný fond, bude mít státní rozpiočet, popř, správa důchodů dodatečný příjem. O tom v dalším dílu poslední serie článků.

Je rozdíl, jestliže participuje na tvorbě zisku v podobě dividend český stát, domácí soukromá banka, soukromý investor, nebo cizí státní fond. Mimo první případ jsou všechny příjmy z dividend pro společnost a její sociální potřeby nenávratně ztraceny.

To neznamená kompletní zestátnění Jak absolutní privatizace, tak i kompletní zestátnění jsou nežádoucí extrémy.

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

18. 12. 2010 10:43
Správně p.Kroupa

já také nechci platit své peníze lumpům !

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

18. 12. 2010 11:23
Re: Správně p.Kroupa

a ja zase nechci platit ze sveho duchodoveho pojisteni platit duchody tem lumpum, kteri plati pojistne radove nizsi nez ja, ale duchody by chteli stejne ... stejne duchody = stejne pojistne, radove vyssi pojistne = radove vyssi duchody.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

18. 12. 2010 10:40
V principu souhlasím s částí

Ověem stejně nemravné je že je občan NUCEN "spořit si na důchod" formou státního pojištění.

Udělejte z "důchocového pojištění" ryze dobrovolný nástroj- kdo ho nebude platit nedosta ne důchod a je po problémech.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

18. 12. 2010 11:12
Re: V principu souhlasím s částí

Ale ta nemravnost je jaksi zajištěna ústavou, která praví, že stát je povinen se starat o všechny, a teď dokonce i ústavním soudem, podle něhož to má být v jakémsi souladu s předcházejícím výdělkem.

Jestliže by před tím rozhodnutím ústavního soudu byly parametry průběžného systému nastaveny tak, že docházelo k postupnému odumírání toho systému, tak po tomto rozhodnutí je situace taková, že zkrátka ten systém bude existovat navždy a nikdy jinak.

0 0
možnosti
O

Obludni_K

18. 12. 2010 9:27
Jak říkám od začátku

co se tu začlo plašit s důchodovým spořením: ani náhodou! Kdo z nás je takový dobrodinec, aby podporoval soukromé podnikatele svými penězi s výhledem, že za to na konci dostane kdoví jestli třetinu (srv. kupříkladu pokles hodnty peněz od 2000) anebo taky třeba vůbec nic.

0 0
možnosti
RC

josefbad

18. 12. 2010 10:11
Re: Jak říkám od začátku

o cem to tu mluvite? Pokud se podivate na hodnotu indexu PX na maximu v roce 2000, tak to bylo cca 690, ted je to cca 1190, tedy rust o 75% a to v tom mate zapocitanu financni krizi!! Inflace byla cca 30% celkem. Takze ztraci burza, nebo vydelava? Platy vzrostly o 77%, duchody jen o 60%

0 0
možnosti
RC

josefbad

18. 12. 2010 9:05
dluhopis 3%

To je usmevne - "Jestliže by onen 1 bilion Kč byl uložen do státního penzijního fondu a prostředky z něj byly produktivně investovány s 3%- ntím zúročením, pak by státní penzijní fond disponoval příjmy ve výši 30.000.000.000 Kč/rok."

Problem je, ze statni fond by ty penize "investoval" do statnich dluhopisu, coz by umoznilo vlade se vice zadluzovat. A ten vyn 3% by pak ve skutecnosti zaplatili lide ve forme dani. Vysi produktivitu a zamestnanost umozni pouze investice do produkce - akciovych spolecnosti. To take prinese vyssi vynos penzijnimu fondu na zaklade principu win-win.

To, aby penzijni fondy nespekulovaly, ale rozumne investovaly zajisti dozor CNB. A pokud budete investovat do dynamicke strategie, musite pocitat s tim, ze hodnota investice bude volatilni.

Podle mne je optimalni, aby pro takove bubaky, jako jste vy, byl i jeden statni fond.

0 0
možnosti

jrc

18. 12. 2010 8:30
KARMA !

Potřebné informaceR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Caveat venditor (Prodávající by měl dát pozor. )
Odpovědnost za vlastnosti prodávaného zboží nese prodávající.
To platí nejen v ekonomii, ale i v politice.