Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

dolep9am

3. 2. 2010 22:50
kritika

Je správné, že někdo podrobuje kritice špatně napsanou knihu, ale ten závěr se moc nepovedl. Mohl by mi autor, nebo někdo jiný úvést jediného člověka v naší zemi, který nežije z práce jiných lidí? Ono mnohokrát omílané klišé, že politiky si platím z daní a oni nedělají co chci já, ale dělají si co chtějí oni, je nesmyslné. Ať si vezmu jakéhokoliv člověka, tak žije podle této logiky z cizích peněz - učitel, úředník, ale i soukromý podnikatel, bankovní úředník, vědec, hasič, lékař, soudce, ... Jediný,kdo možná nežil z práce jiných lidí byl Tarzan, nebo Robinson Crusoe poté, co ztroskotal a před tím, než se vrátil do civilizace.

0 0
možnosti
PP

parat

31. 12. 2009 14:47
Kterak jsem oplakal trabanta

z vašeho blogu: pokud budete mít koloběžku, náklady na údržbu budou ještě nižší... Zkuste jet s koloběžkou z kopce a při srážce s Audi spustit airbagy... Když se srazí trabant v devadesátikilometrové rychlosti se Superbem, přežije trabant... Tvrdíte Vy. Protože jinak trabant na dálnice a silnice kvůli pasivní bezpečnosti a smradu nemůže. Takže pokud rozebereme Vaše texty, je to snůška pitomostí. Nezlobte se.

0 0
možnosti
PP

parat

31. 12. 2009 14:35
V Čechách máme stejné problémy, ale různá řešení

Nemohu se zbavit dojmu, že píšete,abyste něco psal, ale vůbec nechápete, proč to píšete. Adam Smith - psát o něm je nesmysl. (Viz váš web) Máte vše hezky nabiflováno, ale napadlo Vás, že nucený převod peněz přes banky zvýhodňuje banky, že nucený schvalovací procest notářů a právníků zdražuje či dokonce omezuje služby a nahrává právě institucím... Či onomu právnímu systému,který o své nepřijde, i když soudí, jak soudí? Či blbá EU, která vypíše zákony a nařízení o 60% zadlužení a Francie už dnes má 78%, aniž by se něco stalo? Že "neviditelná ruka Adama Smitha" v jedné větě trh srovnává, ale pseudo sociální kapitalismus dělá obrovské rozdíly? Že právní podpis podvodníka právníka je důležitější, než jasná a podepsaná dohoda o jedné větě: prodal jsem vám svůj dům za hodnotu tolik a tolik? A že plácání a liberalismu či neoliberalismu je k ničemu, když nepochopím skutečnou podstatu? Přečetl jsem asi polovinu, ale nepochopil jsem, co tím sledujete. Jaký je Váš záměr? Za koho kopete...

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

31. 12. 2009 0:37
Vaše texty

jsou pro mne nejpozoruhodnější na tomto serveru. Je dobře, že je píšete.

0 0
možnosti
PK

repanak

26. 12. 2009 16:36
článek je velmi dobrý

jen 2 poznámky:

- ze Sedláčka se stal obyčejný blafal a to, že neudělal nějakou zkoušku nebo obhajobu -psalo se o tom - považuji tak trochu i za důkaz. Ekonomie je věda a s

blafáním bez seriozních rozborů  nelze dlouho uspět.

-ať se nám to líbí nebo ne - vždy musíme mít nějaký mechanismus - ekonomický a politický - tak aby společnost jakž takž fungovala. Souhlasím, že revoluční řešení a la VŘSR nebo Vítězný únor není řešením. Je to okrajová prkotina - ale proč musí mít  Žaluda půl mega základního platu měsíčně + pojitné placené státem atd ... a to při

"rovné" 15% dani. U mě nejde o závist, ale rozhodně mě to pozitivně nemotivuje, a asi ne i většinu.

0 0
možnosti
K

KJV

26. 12. 2009 12:59
Populismus bohatých

Stojí za pozornost, že Bible často používá bohaté jako symbol ničemného, chamtivého a zlého člověka. Asi to má své opodstatnění. Bible také ukazuje, že "komu je více dáno, od toho se i více očekává". Bohatí a vlivní nesou větší vinu a mají větší odpovědnost za útlak a násilí v dějinách lidstva. Jediné řešení antagonismu mezi bohatými a chudými je soužití na základě lásky k bližnímu. Dějiny ukazují, že když chutí a slabí berou spravedlnost a odplatu do svých vlastních rukou, nepřináší to spravedlivější společnost. U nás v současné době je v módě adorace bohatství a t.zv. úspěšných a odsouzení a špinění chudých. To není nic nového, tak to bylo vždy, že většina se z pohodlnosti a ze strachu přidávala k silnějším. Církve v tom šli příkladem. Je potěšující, že v  Bibli tento populismus nenacházíme. Buďme však spravedliví, i mezi bohatými jsou nezištní, obětaví lidé, kteří projevují lásku k bližnímu a mezi chudými jsou také chamtivci a ti, kteří by nejraději žili na úkor druhých.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

26. 12. 2009 13:13
Re: Populismus bohatých

nepovazuji se za nejak extra "bohateho" cloveka, presto se odvazuji tvrdit, ze ja od nikoho nic "nedostal", a tedy netusim, proc by mel ode me kdokoliv neco "ocekavat". toho, ceho jsem dosahnul, jsem dosahnul vlastni pili a pricinenim, nikoliv nejakym "darem", at jiz od kohokoliv, a hodlam toho vyuzit pouze pro svuj vlastni prospech, pro nic jineho.

0 0
možnosti
G

Gmur

26. 12. 2009 10:23
dobry prehled

zrovna ctu, jak si bankeri v USA , pres krizi, opet rozdavaji bonusy. Miliony, zatimco mista a prace neni. A ani to tito bankeri nechteji nejak zmenit. Socky jsou v podstate oni.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

26. 12. 2009 10:21
...

Dávám karmu. Domnívám se, ale, že ten zaznamenaný výrok Komenského nelze zcela brát jako názor Komenského, ale jako zaznamenané tvrzení bohatých.

0 0
možnosti
SN

kuča

26. 12. 2009 10:15
Chválím Vás!

:-) Pěkný článek, řešení je samozřejmě v  nedohlednu. Pokud to vztáhneme na současnou situaci, nevadilo by mi ani tak, že politici a spříznění s nimi žerou, ale kdyby u toho alespoň nemlaskali. Viz open card atd. atd. atd.

0 0
možnosti
DK

Bertiik

26. 12. 2009 10:09
Nějak jsem nepochopil,

co tím autor chce říci.

Odstraňte vládloucí elity (kompletně) a po krátké době anarchie a několika procentech mrtvé populace se ustaví nová vládnoucí elita plně pocházející z původně podřízené populace. Jako ostatně po každé úspěšné revoluci, která požírá své děti.

Někdy se situace zlepší, někdy zhorší. Rozhodně bych nedoporučoval jako řešení nabízet komunismus. Ten navrhuje násilné převzetí moci, znárodnění výrobních prostředků a přechodnou vládu teroru, než si původní majitelé zvyknou na to, že jim byl majetek ukraden. (Zvyknou = Vymřou dobrovolně nebo se jim pomůže)

Bohužel lze konstatovat, že přechodná vláda teroru nějak nechce skončit a v CCCP radostně pokračovala i po 70 letech. A když se člověk podívá na "ekonomické úspěchy" socialistických států, tak raději zůstanu v kapitalismu...

0 0
možnosti