O tom, že zásnuby nemusí nutně skončit svatbou.

A jaké že to zásnuby? No přece ty dřívější Turecka s EU i ty nynější Turecka s Ruskem a to bez toho, aby jedny byly zrušeny.. A tak  se přímo nabízí, že Erdogan se rozhodl, že o případné svatbě rozhodne ten, co mu méně nabídne.

Turecko má dvě důležité hranice o které soupeří dvě strany. Paradox je v tom, že pro Rusko je důležitá hranice, co spojuje Turecko s arabskými a post Sovětskými státy, zejména teď ze Sýrií a na proti tomu EU zajímá zase hranice, kterou má Turecko s EU. Zatím co jednou hranicí proudí islamistům pomoc hlavně díky penězům ze Saúdské Arabie, tou druhou proudili a stále, byť v menší míře, proudí do EU migranti hlavně z muslimských zemí.. To, že islamistům do Sýrie jde pomoc hlavě od spřátelených arabských států EU a NATO příliš nevadilo, spíše to skrytě podporovali kvůli svým vlastním zájmům v Sýrii, naopak Rusům ani tak zase moc nevadilo, že muslimové využívají Turecko k cestě do Evropy. 

Erdogan pochopil, že puč pokud nebyl proti němu zorganizovaný přímo za tiché podpory EU a USA, pak ale věděl, že ho zorganizovali v armádě ti, co nechtěli vzdalování Turecka jeho pozvolnou státní islamizací od USA a EU.. A to byl hlavní důvod, proč najednou Erdogan obrátil a udělal to,co sliboval, že neudělá a to, že se omluvil Rusku za sestřelení letadla. A následovalo postupné sbližování, které vyvrcholilo schůzkou v Petrohradě.. Samo sebou, že v tomto sbližování jde i o ekonomické zájmy, ale v největší míře jde o to, aby měl Erdogan nějaké trumfy v rukávu vůči EU. A ty jsou teď o hodně větší, než dřív.

Bude zajímavé teď pozorovat, zda tato šachová hra, kterou Turecko rozehrálo skončí jeho úspěchem. A to asi ano, protože, aby prohrálo, tak to by se muselo domluvit Rusko s EU a USA s tím, že by Turecko skončilo i v NATO. A na to, že to NATO nepřipustí právě nejvíce Erdogan spoléhá. Proto také tak důkladně čistí okolí kolem sebe. Ví, že rozehrál nebezpečnou hru a že vyděrači často umírají jaksi nedemokraticky a dřív, než stářím..

Tak uvidíme, jak dlouho nevěsty budou čekat na svatbu. A nebo, že když se pohybujeme na islámské půdě, tak že by mohly na té veselce být ty nevěsty i dvě nebo tři?

Autor: Přemysl Čech | úterý 9.8.2016 19:01 | karma článku: 17,79 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03