O tom, že nežijeme už v socialismu.

Tak to by si měl především uvědomit hlasatel té věty pan Hrušínský. Ano, v socialismu bylo  v rámci kultury vše dotováno a hlavně to, co se tehdejšímu režimu líbilo. 

Ale kapitalismus je zcela jiné zřízení a stát pokud má něco dotovat třeba v Praze, pak jen tak nějak nadčasové instituce, které v podstatě patří buď jemu a nebo městu, jako kamenná divadla, muzea, výstavní síně a podobně.
Každý rok vzniká a zaniká tisíce subjektů v rámci služeb, výroby a podobně a nikdo se tím tolik nezabývá, nikdo nevykřikuje do éteru, že nežijeme v socializmu, protože si to všichni uvědomují. Stát tuhle pandemii nerozpoutal a tedy za ni nenese v tomto smyslu odpovědnost. Stát ji chce pouze "ukočírovat" tak, aby ztráty na životech i na ekonomice byly co nejmenší, a snaží se zmírnit dopady na ty, co je to postihlo, ale nemůže přece uspokojit všechny na 100%, protože by pak zkrachoval finančně, už i tak to bude těžké, nejen u nás, ale v celém světě.
Každý dobrý soukromník a každá dobrá soukromá firma by si přece pro přežití takových událostí měla vytvářet nějaké rezervy a pokud žije ze dne na den, pak asi není úspěšná.
Pokud stát musí v této chvíli něco podpořit, pak přece zdravotnictví, ochranu občanů a ekonomiku. Také jsem léta podnikal a vznikem řetězců Hobby marketů jsem to musel vzdát a nechat se zaměstnat. A že takových nás bylo, ale nikdo nevykřikoval do světa, že se má stát o nás postarat, museli jsme to vyřešit sami, protože takový už je kapitalizmus.

Tak si myslím, že když pan Hrušínský, který píše panu Zaorálkovi, že už třicet let nežijeme v socializmu, tak že právě on by si tohle měl sám uvědomit nejvíce, protože se mi zdá, že to, co je kapitalizmus asi pořád ještě nepochopil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | pátek 10.4.2020 12:06 | karma článku: 47,88 | přečteno: 12300x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03