O tom, že inspektor NOVA se už někde schoval..

Média mají velkou sílu, ale určitě ne tu největší, protože všude jde hlavně o peníze.. To pokušení zostudit velké řetězce kvůli sledovanosti je obrovské, ale nakonec ten zápas stejně nakonec musí vyhrát velcí inzerenti a tedy i živitelé komerční televize. Nova prostě šlápla do hovna, ale spíš vlastního..

Ono to také bylo trochu úsměvné, když se neochvějně inspektor Nova stejně, jako Rex, vrhl do vyšetřování "zločinu" na zákaznících v chrámech levnějšího nákupu.. S pobavením jsem čekal, kdy ten boj s větrnými mlýny vzdá..

Na jednu stranu vůbec nezaškodilo provětrat trochu tu, mnohdy už "kompostárnu", ale že za tím bylo jen účelové šťouchnutí do řetězců kvůli zvýšení sledovanosti se nabízelo samo už od začátku..

A proč? No jednoduše proto, že tuto potravu nám řetězce poskytují už dávno, tak proč zrovna teď "řádil" inspektor a ne dřív, když to bývalo ještě horší..? Také se musím zastat těchto prodejců, protože televize Nova se v tu chvíli tvářila, jako by nepochopila, co je vůbec u nás podstatou prodeje pro široké masy..

No přece cena! 

Protože jsem v tomto oboru taky trochu pracoval, mohu to i vysvětlit. Každý trh se vytváří podle kupní síly zákazníků.. A pokud není velká, hledají se všechny možnosti, jak ušetřit na vstupu a přitom i při relativně nízké ceně vydělat na výstupu.. Vezměme si to třeba na příkladu pomerančů.. V době sklizně v Evropě se k nám vozí hlavně z Řecka, Itálie a Španělska. Tam pomeranče třídí na několik tříd podle jakosti a velikosti. Ty, co byly příliš velké nebo příliš malé, ale neflekaté šly pro chudší na "bývalém západě". Ty co byly navíc ještě flekaté, tedy ty nejlevnější, šly třeba k nám, no a ty střední a bez fleků odebíralo Německo a podobně "zmlsané státy".. To ještě bylo celkem OK, protože všechny tyhle pomeranče nakonec v podstatě chutnají stejně.. Ovšem v době, když se pomeranče musely vozit z daleka, tak už to tak poetické nebylo.. Cena zboží jde prudce nahoru a tak se hůře hledají zdroje jak ušetřit. Jedním v Česku hodně využívaným je "odebírání" zboží za odvoz.. Jedná se většinou o zboží několikrát odmítnuté či vrácené a jeho majitel, než by musel zaplatit velké peníze za uložení na skládku, raději takové zboží "daruje" s tím, že si obdarovaný zaplatí odvoz. U takového, mnohdy už tečícího zboží docházi  k zázraku, kdy se v podstatě z materiálu na kompost vytřídí "prvotřídní zboží" pro české "fajnšmekry".. A dovozce nastaví cenu tak, aby zaplatila dovoz, sám bohatě vydělal a při tom, aby i cena byla neagresivní vůči českému  zákazníkovi. Jednou jsem i sám nevěřícně zíral na čerstvě došlé pomeranče z jižní Ameriky, které k nám zřejmě různými zkratkami putovaly víc něž čtvrt roku.. Ale co, naše kompostárny jsou na vstřícnější úrovni, než ty na západ od nás.

Druhou věcí na které se snaží řetězce ušetřit je to, že když zboží "neteče", vysype se prostě na hromadu a sami zákazníci si jej vytřídí. Na konci směny se to špatné, co zůstane smete na hromadu, zváží a dá se do reklamace dodavateli.. Člověk , který obsluhuje daný úsek zeleniny nemá čas ani možnost se tam "boxovat" se zákazníky, aby mohl něco třídit.. Sem tam to obejde a nejkřiklavější kousky odstraní a jinak doplňuje a doplňuje, protože kdo byl třeba někdy v Kauflandu ve čtvrtek ví, co je to bitva o zboží..

Pokud by se řetězce zachovaly tak, jak jim jaksi předjímala NOVA, tak u nás vypukne třetí světová válka o zeleninu a ovoce, protože by se stala tak drahá, že by si ji zvláště důchodci a sociálně slabí už nemohli ani dovolit.. Musíme si už konečně uvědomit, že místo zelinářských polí, skleníků a ovocných sadů máme už logistická centra pro dovoz všeho odevšad.. A o tom to Novo je!

Autor: Přemysl Čech | úterý 23.4.2013 15:23 | karma článku: 25,77 | přečteno: 1620x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03