O tom, že boj s globálním oteplením je hlavně dobrý kšeft..

Lidstvo se do poslední třetiny dvacátého století až tolik nestaralo o příčiny oteplování naší planety, protože v té době mu ještě nic nenasvědčovalo. A přitom tisíciletí se země cyklicky oteplovala a ochlazovala.

A nikdo se tím nějak nezabýval.. A kolik se dřív muselo dostávat do ovzduší kysličníku uhličitého a metanu, když se v podstatě energie získávala hlavně ohněm, byly daleko větší stavy zvěře, takže i produkce metanu jistě byla obrovská. Půda se získávala vypalováním lesů.tak jak se to ještě v některých částech země děje dodnes..

Teď máme atomové elektrárny, energii získáváme z větru, vody a slunce. Vyrábíme úspornější stroje i spotřební zboží. A i ty zdroje energie založené na spalování fosilních paliv jsou daleko účinnější a tak produkují relativně méně skleníkových plynů..

Ale vědci a na ně napojené výrobní a nátlakové struktury si z toho udělali výnosný kšeft. Dostali se do výhodného bludného kruhu, kde jedno popírá druhé, ale hlavně když to nese.. Tak jedni třeba volají po výstavbě přehrad, aby vyráběly čistou energii, druzí zase tvrdí, že přehrady rozkladem organických naplavenin na dnu produkují ještě horší skleníkový plyn - metan. Ten produkují i hospodářská zvířata a nakonec i lidé..

Pokud by jsme připustili, že za globálním oteplením je lidstvo, pak se musíme ptát, proč tomu nebylo tak dřív a proč až teď. A odpověď je pak zcela jasná. Může za to v tom případě jen obrovský nárůst populace za posledních 50 roků.

Je jasné, že pro uspokojování stále rostoucího počtu lidí bude potřeba daleko víc energie, vody a potravin, domů, spotřebního zboží, obchodních center, továren, letadel atd.. A v tomto kontextu je boj proti skleníkovým plynům bojem proti větrným mlýnům..

Pokud lidstvo neudělá něco pro to, aby až tak rychle se nepřemnožovalo nastane to, co známe z přírody u škůdců.. První je rychlá progrese, kdy dochází k rychlému nárůstu , toto kulminuje v jistém bodu a po něm dochází ke stejně rychlé regresi..

Lidstvo se musí rozhodnout, zda se bude nějakým způsobem regulovat samo a nebo jestli to nechá na planetě. A ona se o to určitě postará, má k tomu spoustu možností, ale potom, jak se říká, živí budou závidět mrtvím..

Ale zatím dál se bojuje proti následkům a ne proti příčinám, protože tenhle boj je daleko výnosnější. 

Autor: Přemysl Čech | pondělí 14.11.2016 16:32 | karma článku: 25,44 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03