O tom, zda koronavirus může prospět lidstvu.

Nejspíše každého nejdřív napadne, že on se stal neštěstím pro téměř celou světovou společnost. Jenže on se může stát také štěstím pro naši skomírající planetu zasaženou globalizací a přelidněností.

Já vím, umírají lidé, ale to umírají daleko víc i na rakovinu, infarkty, mozkové mrtvice a jiné nemoci, které mají i tak nějak původ ve zhoršeném životním prostředí. Díky této pandemii se doslova pročistil vzduch i nebe a dokonce i vztahy. Najednou rodiče tráví daleko víc času se svými dětmi, život se zpomalil, neustálý spěch zmírnil, zklidnil se provoz na silnicích, lidé místo do mega nákupních center začali zase chodit víc do přírody. Uvidět letadlo na nebi, je skoro tak časté, jako vidět v noci padající hvězdu, i díky tomu nemají "příznivci" chemtrails o čem psát, ale zase jsou jiní, co mohou spekulovat o původu viru a pak ti, co v této pandemii vidí "boží trest" za rozmařilost a jiní, že se brání planeta a její příroda proti přemnožení lidí, což ale je hodně velmi špatná konspirace, protože kdyby tomu tak opravdu bylo, pak by neumírali hlavně staří a nemocní lidé, protože ti už do rozmnožování nezasahují, to by postihlo právě ty mladé. 

Ať už tahle pandemie dopadne jakkoliv, pak jedno myslím po ní zůstane a to varování, že cestou globalizace nejde dál jít, že se budou muset najít nové cesty rozvoje společnosti, aby se snížila doprava z místa na místo přes půl zeměkoule a to jak loděmi, letadly a kamiony.  Také je potřeba zklidnit pohyb lidí, kteří často létají do vzdálených destinací a neznají ani pořádně své blízké okolí. Nejde o to zastavit turistiku a ani obchod, jako takový, ale hlavně ten nesmyslný.. To že se vyrábí kvůli levnější pracovní síle jinde, než se věci spotřebovávají.. Vyrábět by se mělo tam, kde je hlavní spotřeba. A pak, protože tahle pandemie může být jen varováním před další a mnohem ničivější, bude potřeba obnovit hranice, ale ne kvůli zákazu cestování, jen kvůli kontrole a možnosti je případně uzavřít, pokud by se něco takového zase objevilo.

A může se stát, že ta případná další pandemie by už nemusela hlavně postihovat jen nemocné a starší lidí, ta příští pandemie může klidně postihnout i ty, co dnes žijí v přesvědčení, že se jich to teď a ani v budoucnosti tak nějak netýká..

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | úterý 21.4.2020 15:56 | karma článku: 13,32 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03