O "polní" ordinaci.

Když jsem šel včera dopoledne v Brně přes nám.Svobody spatřil jsem snad nejdelší frontu na "cosi" za celý svůj život. Ani před listopadem jsem takovou neviděl a to jen z toho prostého důvodu, že každý věděl, že tolik "banánů" nemohou mít, aby se vyplácelo tak dlouho ztrácet čas. A tak nějak bezděčně jsem si vzpomněl na jeden vtip.

Přijede příbuzný ze západu a jde se svou českou rodinou po městě a najednou spatří u zeleniny frontu lidí. Zahraniční zvídavec se ptá na co, že je ta fronta, a dozví se, že asi tam "dávají" banány.. Na to příbuzný zakroutí nevěřícně hlavou a řekne, že by si je raději koupil, než aby stál ve frontě..

Ale vraťme se do Brna k frontě na "Svoboďáku".. Táhla se přes celé náměstí a měla víc, než sto metrů. Když jsem došel až na místo, do kterého zapustila své kořeny, zjistil jsem o co jde.

Ve stanu byli lékaři, kteří zadarmo vyšetřovali lidem znaménka a určovali, zda u nich není náběh na melanom kůže, tedy její rakovinu. Já chápu, že spousta lidí je vystrašených po mediální masáži z toho, že by mohlo umřít právě na tuhle nemoc, ale nechápu, že se jim chtělo tak dlouho čekat v tom horku ve frontě na vyšetření.  

Jako reálné vidím, jen dvě vysvětlení proč se lidé odhodlali jít do tak dlouhé fronty. Tím prvním by mohlo být, že to prostě bylo zadarmo a bohužel mentalita některých občanů je už taková.. Nevím, kolik takové vyšetření stojí normálním postupem u lékaře.. Možná, že se něco doplácí a někdo má pocit, že si to nemůže dovolit.

Ještě horší by byla varianta, že lidé přestávají věřit svým lékařům a proto to chtějí konzultovat s někým nezávislým na penězích.. Každopádně to svědčí, že něco špatného stále víc proniká do našeho zdravotnictví.. Na jedné straně špičková technika i péče o jaké jsme si mohli nechat za socializmu jen zdát, ale na druhé straně tu začíná bujet komerční prostředí, které hodlá vydělávat na strachu lidí z nemoci a smrti.. Stan postavený na náměstí jednou za rok nic nevyřeší, důležitější je osvěta.. Lidé si vystojí frontu, aby se dozvěděli, že znamínka se zdají být v pořádku a pak je jdou grilovat na slunko. Lékaři mají vyšetřovat v ordinacích a na náměstích by měla být spíš právě ta zmiňovaná osvěta. Nebo snad je na tom náš stát už tak špatně, že zde musí zřizovat neziskové organizace "polní ordinace"? Co přivezou příště - EKG?

Tak mě napadá ještě třetí možnost, proč lidé tak ochotně vytvořili frontu. Možná se jim stýská po těch frontách na banány, kde si tak dobře mohli zanadávat na poměry..

Jak mi kdysi "napsal" Jára Cimrman - "Fronta je jediné místo, kde prožíváte zároveň dva protichůdné pocity a to závist vůči těm, co jsou před vámi a škodolibou radost k těm, co stojí za zády..

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | úterý 7.5.2013 16:11 | karma článku: 12,08 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03