O dvou druzích "podnikání" v Česku.

Tím prvním jsou podnikatelé, kteří zaměstnávají od desítek do tisíců lidí a vytváří tak ve společnosti jisté hodnoty ať už hmotné nebo nehmotné. Tím druhým jsou politické strany, které také zaměstnávají lidi přímo a nebo nepřímo.

Nepřímo tím, že nechají své lidi zaměstnat státem, jako ministry, náměstky, poslance a třeba v dozorčích radách podniků se státní účastí. 

V podstatě by to mělo všechno fungovat tak, že podnikatelé by pro stát díky všem daním a odvodům zajišťovali finance pro fungování státu a politici by měli vytvářet dobré podnikatelské prostředí a také spravedlivé prostředí pro výběr všech těch nejrůznějších daní.

Jenže to tak moc nikdy nefungovalo. Zákony, které politici vytvářeli byly někdy záměrně děravé, někdy z hlouposti. Mnoho lidí skočilo do politiky bez zkušeností rovnou ze školy, mnozí tam odešli, protože se jim nedařilo v podnikání a jiným se nechtělo pracovat ve firmách. Politické strany na celostátním půdorysu nikdy neměli zájem o úspěšné lidi z řad byznysu a tito lidé, ani neměli čas na politiku. To už spíš se dostávali na kandidátku v krajských a obecních volbách.

A pak najednou doslova vrazí do politiky bohatý a úspěšný člověk, což by třeba v USA byla známka, že má už dost a nejde si do politiky nakrást. Ne ale u nás. Tady ve jménu - PODLE SEBE SOUDÍM TEBE - je takový člověk krajně podezřelý, má dost peněz a při tom pobírá plat, který ještě z části dá na charitu a potřebnější čistokrevný politik, tak na něj nedosáhne. Co na tom, že tem nepolitik je ve své funkci poměrně úspěšný, když na politiky zbývá méně peněz, díky tomu, že hlídá peníze, jako strýček skrblík. A tak se napříč stranami domluví, že mu přinejmenším znechutí politiku a obnoví svou dobře placenou žvanírnu, protože když jde o peníze pro politické strany, tak ty jsou globálně jednotní. 

Ale jak řekl jeden právník, tak pan Babiš má nekonečno možností to obejít, ale možná to ani nebude potřeba. Já si myslím, že ty strany se před příštími volbami domluví na záchraně politické demokracie u nás a vyšachují ANO z vlády i kdyby volby vyhrálo.  Ale pan Babiš je na tolik bojovník, nakonec, kdyby nebyl, tak své "impérium" nevybudoval a bude glosovat v parlamentu projídání toho, co on naskrblil.. A to nejen proto, že by jen právě on byl tak extrémně šikovný, ale i proto, že v ten čas tu může být opět recese..  A lidé budou na něho vzpomínat, jako na spasitele a tak možná po dalších volbách už nikoho ani nebude potřebovat do holportu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Přemysl Čech | čtvrtek 15.9.2016 16:14 | karma článku: 18,89 | přečteno: 606x
  • Další články autora

Přemysl Čech

O víře.

1.2.2024 v 11:46 | Karma: 6,08

Přemysl Čech

O vypočítání osudu.

14.12.2023 v 11:58 | Karma: 7,31

Přemysl Čech

O kapacitě naší planety.

24.11.2023 v 12:22 | Karma: 6,88

Přemysl Čech

O genetické manipulaci plodin.

12.10.2023 v 12:02 | Karma: 11,03